x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Observator - Romania in 5 minute

Observator - Romania in 5 minute

01 Mar 2007   •   00:00
15:56 - FLAGRANT
BUZAU. Doua femei au fost prinse de politisti in timp ce vindeau patru kilograme de mercur alb, in schimbul a sase mii de lei noi.
VERIFICARI. Consiliul General al Muncipiului Bucuresti a decis ca trecutul directorilor din Primaria Capitalei sa fie verificat de CNSAS.
16:01 - AGRESIUNE
VALCEA. Un copil de 4 ani din comuna Racovita a ajuns la spital dupa ce tatal sau i-a aplicat o "corectie" cu pumnii, pentru ca micutul a distrus niste acte. Copilul necesita mai multe zile de ingrijiri medicale. Directia pentru Protectia Copilului si Politia au deschis o ancheta. (A.C.)
ACCIDENT. Un agent de politie din Capitala a intrat in vizorul procurorilor dupa ce a accidentat grav cu masina proprie un barbat care traversa regulamentar, pe trecerea de pietoni. Accidentul s-a produs pe soseaua Oltenitei din Capitala. Agentul, in varsta de 23 de ani, nu consumase alcool.

INSTANTA SUPREMA - Clementa pentru "clanul Stoaca"
Noua membri ai "clanului Stoaca", o retea de traficanti de droguri din Bucuresti, au beneficiat de reduceri ale pedepselor care insumeaza peste 55 de ani. Instanta suprema a stabilit printr-o sentinta definitiva perioade de detentie reduse aproape la jumatate fata de cele pronuntate initial. Cel mai mult va sta dupa gratii liderul gruparii, Ion Voinea, condamnat la opt ani fata de 15, cat primise initial. Membrii clanului Stoaca - mediatizat in cazul mai multor infractiuni comise dupa 1989 - aprovizionau cu droguri consumatorii din zona Soseaua Giurgiului - Piata Resita - Bulevardul Obregia. (L.F.)

ANTICORUPTIE - Deputat trimis in judecata
Deputatul PD Stelian Dutu (foto), fost presedinte al Consiliului Judetean Constanta, a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie pentru abuz in serviciu contra intereselor publice. El este acuzat ca nu si-a indeplinit atributiile de serviciu legate de cofinantarea aferenta unui imprumut de 17.041.000 de dolari acordat de BERD Regiei Autonome Judetene de Apa Constanta. Din probatoriu a mai rezultat ca Dutu, in calitate de presedinte al CJ Constanta, nu a respectat hotararile Consiliului referitoare la achizitia publica privind privatizarea RAJA Constanta. Prejudiciul produs a fost estimat de anchetatori la peste 3,3 milioane de euro, informeaza Mediafax.

LANSARE - RGN Press, intr-o carte
Agentia de Presa Romanian Global News a lansat ieri la Cercul Militar National volumul "Istoria Vie a Comunitatilor Romanesti de Pretutindeni in Stiri". Aceasta carte prezinta o parte din articolele realizate de agentie in perioada 2005-2006, dedicate romanilor din afara granitelor. RGN Press este o agentie de stiri dedicata in special prezentarii de articole dedicate romanilor din intreaga lume. (C.A.)

STROE ACUZA - Basescu a incalcat legea antifumat
Secretarul general al Guvernului, Radu Stroe, l-a acuzat ieri pe seful statului, Traian Basescu, pentru faptul ca a venit la Guvern fara sa anunte acest lucru oficial. Mai mult, Stroe a sustinut ca presedintele a intrat direct in sala de sedinte, fara sa treaca in prealabil pe la biroul premierului, iar in timpul discutiilor a fumat, incalcand legea care prevede ca se poate fuma doar in spatii speciale.

PSD BUCURESTI - Vanghelie, ales presedinte
Marian Vanghelie a fost ales aseara, cu o majoritate covarsitoare, presedinte al PSD Bucuresti, invingandu-i pe cei cinci contracandidati ai sai cu un scor de 989 de voturi din 1.060 valabil exprimate. Conferinta a fost marcata de un incident, mai multi delegati fluierandu-l pe candidatul Petre Terzi in timpul discursului acestuia, ceea ce l-a indignat pe Ion Iliescu. "Ne lasam calcati in picioare de niste golani, de niste puslamale si nimeni nu ia masuri", i-a spus ulterior Iliescu lui Vanghelie. (Lavinia Dimancea)

AGRICULTURA - Liber la cererile pentru subventii
Agricultorii romani sunt asteptati incepand de astazi sa depuna la centrele locale si judetene ale Agentiei de plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) cererile pentru platile unice pe suprafata - subventiile europene. Termenul-limita pentru depunerea cererilor de sprijin este 15 mai, insa banii vor fi virati in conturile taranilor abia in luna decembrie. (F.Z.)

PROFIT REINVESTIT - Stimulent puternic pentru afaceri
Federatia Romalimenta spera ca firmele autohtone vor beneficia cat mai curand de neimpozitarea profitului reinvestit, considerand ca aceasta masura propusa de PC si adoptata luni de Senat reprezinta "un stimulent puternic al afacerilor". Romalimenta considera ca firmele romanesti au nevoie de orice stimulent acceptat de legislatia UE pentru a recupera "numeroasele handicapuri" pe care le au fata de firmele din celelalte state membre cu care sunt in competitie directa. (F. Zainescu)

EXAMENE - Raspunsuri online la materiile de la Real
Ieri, pe site-ul http://subiecte 2007.edu.ro, au fost publicate indicatiile de rezolvare si raspunsurile la disciplinele de la profilul Real pentru Examenele Nationale din acest an. Au fost publicate raspunsuri si indicatii pentru urmatoarele discipline: Matematica - pentru Teste Nationale 2007 si Matematica, Informatica, Chimie si Fizica - pentru Bacalaureat 2007. Toate inspectoratele scolare judetene au obligatia sa asigure accesul tuturor elevilor din unitatile de invatamant care nu au conectare la internet atat la variantele de subiecte, cat si la indicatii si raspunsuri. (Laura Toma)

CONECTARE - Jandarmeria, disponibila la 112
Jandarmeria se alatura Ambulantei, Politiei si Pompierilor la interventiile care au loc in urma apelarii serviciului unic 112, dupa ce a fost conectata incepand de ieri la sistemul de urgenta. Ceremonia de conectare a avut loc la Inspectoratul de Jandarmi Dolj. Militarii au desfasurat si un exercitiu demonstrativ cu ocazia evenimentului.

BRASOV - Trafic blocat din cauza unui raliu
Traficul rutier va fi restrictionat maine si sambata pe cateva portiuni de drumuri nationale din Brasov si Prahova din cauza Raliului Brasovului. Circulatia va fi blocata astfel: DN1 E Rasnov - Poiana-Brasov, maine, intre orele 15:00-17:45, si sambata, intre orele 9:00-11:30. Pe DN1 A Brasov-Cheia se restrictioneaza traficul sambata, intre orele 11:00 si 16:30, pe DN 73 A Rasnov-Predeal, sambata, intre orele 9:30-12:00 si 15:45-18:15, si pe DN1 E Brasov-Poiana Brasov, sambata, intre orele 15:00-17:30. (Rompres)

CLUJ - Sofer de tir acuzat de crima
Autorul crimei de acum doua saptamani, cand o prostituata a fost gasita moarta, dezbracata, sub un pod de pe DN 1 in judetul Cluj, a fost prins de politisti. Potrivit NewsIn, acesta este un sofer de tir din Petrosani, care a sugrumat-o pe tanara pentru ca nu s-au inteles la pret. "S-a putut stabili ca fapta nu a fost premeditata", a declarat purtatorul de cuvant al IJP Cluj, Raluca Seucan. Suspectul, care este casatorit si are un baiat de 17 ani, a fost retinut marti la intrarea in Cluj-Napoca in timp ce efectua o cursa.

NUMIRE - Mugurel Dinu, din nou consul la Milano
Seful Consulatului general al Romaniei la Milano, Mircea Gheordunescu, va fi rechemat in tara. In locul lui a fost numit Mugurel Tiberiu Dinu, potrivit unei decizii a Executivului. Din 2002 si pana in prezent, Mugurel Tiberiu Dinu a fost viceconsul si ulterior consul, tot in cadrul Consulatului general al Romaniei de la Milano, se precizeaza intr-un comunicat al Guvernului. Mircea Gheordunescu isi va incheia activitatea in cel mult 90 de zile de la publicarea hotararii in Monitorul Oficial. (A. Nine)

BUCURESTI - Troleibuze cu GPS si supraveghere video
Primele zece troleibuze monitorizate prin satelit, dotate cu camere video si care ofera un confort sporit pasagerilor, circula de ieri pe strazile Capitalei. 90 de astfel de mijloace de transport in comun vor intra in circulatie pana la sfarsitul anului viitor. Noile troleibuze circula pe trasee centrale ale orasului (liniile 61,69 si 91) si au o capacitate de transport de 104 persoane. Calatorii sunt supravegheati prin patru camere digitale, protejate de carcase impotriva unor eventuale acte de vandalism.

HUNEDOARA - Alesii locali, amprentati
Toti consilierii locali din orasul hunedorean Petrila, in frunte cu primarul Ilie Paducel si cu viceprimarul Dumitru Rascolean, au fost amprentati de politistii Biroului Investigatii Criminale dupa ce dintr-un calculator aflat in sala de sedinte a institutiei a fost furat un hard-disk. Comandantul Politiei Petrila, Titel Bragaru, a declarat ca amprentarea alesilor locali, desi a starnit nemultumirea acestora, a fost necesara, deoarece aceasta este procedura de cercetare penala.

GORJ - Director de spital prins cu mita
Directorul spitalului din localitatea gorjeana Targu Carbunesti, Claudiu Tarziu, a fost prins in flagrant in timp ce lua mita de la o femeie. Politistii l-au urmarit pe medic dupa ce sotia unui barbat internat in spital a acuzat ca directorul i-a cerut 200 de lei pentru a-i face investigatii suplimentare pacientului. Cand a fost surpins de oamenii legii, doctorul a incercat sa ascunda in gura banii primiti, care erau marcati cu "mita".

Haaz Sandor/MEDIAFAX FOTO

MARS. Mai multe asociatii ale crescatorilor de bovine si ale fermierilor au organizat un mars pe strazile din Cluj-Napoca, principalele lor revendicari vizand plata unor subventii si ajutoare. Coloana de utilaje agricole si tractoare s-a abatut de la traseul aprobat initial de autoritatile locale.
×
Subiecte în articol: observator