x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Observator - Romania in 5 minute

Observator - Romania in 5 minute

08 Sep 2006   •   00:00

13:43 ACTIUNE

VALCEA. Mai multi membri ai unei retele de talhari care atacau inarmati soferii straini aflati in tranzit pe Valea Oltului au fost arestati.
MANDAT. Seful Politiei de Frontiera Caras-Severin a fost arestat preventiv pentru sprijinirea unui grup de contrabandisti.

13:48 PROTEST

BUCURESTI. Sindicalistii de la metrou au anuntat ca ar putea intra din nou in greva, nemultumiti de prestatiile firmei franceze care asigura mentenanta trenurilor. Liderul sindical Ion Radoi a declarat ca firma Alstom nu respecta anumite clauze din contractul colectiv de munca.
INSTALARE. Noul prefect de Arad, Gavril Popescu, a fost investit in functie dupa ce, cu o zi in urma, a fost numit in post de premierul Tariceanu. Functia fusese lasata vacanta de Cristian Stragea, care va deveni consilier guvernamental. Gavril Popescu ocupa functia de prefect temporar.

INSPECTIE - Un caine s-a plimbat prin Parlament
Vigilenta pazei de la Palatul Parlamentului a fost inselata de un caine comunitar care, fara sa fie observat de jandarmii de afara si de filtrele SPP, a intrat in cladire pe o usa lasata deschisa in zona Camerei Deputatilor. Dupa o plimbare la bufet si prin fata salii de plen a Senatului, animalul a constatat ca nu e nimic interesant si a plecat, la fel cum a intrat: neobservat. (Mediafax)

REGHIN - Bataie intre rromi si politisti Un scandal izbucnit aseara intr-un cartier din municipiul Reghin s-a lasat cu doi politisti internati la spital, dupa ce acestia au fost atacati de un grup de rromi. Conflictul a izbucnit cand doi agenti au fost acostati de doi rromi pe motiv ca ar fi fost cercetati intr-un dosar penal. Oamenii legii au chemat intariri, asa ca la fata locului au venit alti 12 politisti si luptatori DIAS. Si rromii au primit sprijin, barbati, femei si copii cu furci, topoare sau caramizi, care au spart chiar geamurile masinilor de politie. Parchetul a deschis o ancheta.

STRAMUTATI DE LUX - Condescu scapa de urmarirea penala
Liderul Centralei Nationalei Miniere din Romania, Marin Condescu, a fost scos de sub urmarire penala in dosarul "stramutatilor de lux". Motivul invocat de anchetatori este ca sindicalistul nu a fost angajat al Companiei Nationale a Lignitului Oltenia. In acelasi dosar, fostul secretar de stat in Ministerul Economiei si Comertului, Ionel Mantog, si fostul director general al CNLO au fost trimisi in judecata. (Gabriela Mladin)

DISPUTA - Adevarul si Atac se lupta pe un teren
Un teren in suprafata de 2.600 de metri patrati este motiv de cearta intre proprietarul ziarului Atac, Locic Marius, si Editura Adevarul. In timp ce Locic Marius sustine ca are autorizatie de constructie pe terenul respectiv, Camelia Mihailescu, avocatul Editurii Adevarul, zice ca are acte de proprietate asupra terenului. Ieri, angajatii lui Locic Marius improvizau un gard din tabla, care sa imprejmuiasca asa-zisa "proprietate", sub privirile politistilor sositi la fata locului. Dreptatea se face azi, la Tribunalul Bucuresti, litigiul asupra terenului datand inca din 2003. (Elena Stan)

EXPOZITIE - Eveniment la Muzeul Taranului Roman
Memoria culturala a localitatii Santamaria Orlea din Hunedoara este promovata in cadrul Muzeului Taranului Roman timp de cinci zile, incepand de astazi. Curiosii pot viziona un film documentar despre acest sat, isi pot achizitiona un CD si "Cartea de bucate din Tara Hategului", dar pot si sa deguste specialitati culinare specifice zonei. In ultima zi a manifestarilor, publicul va putea sa asculte povestile nanei Viniruca, o exceptionala povestitoare din lumea satului hategan. (Daniela Sontica)

REABILITARE - Contract pentru centrul istoric
Primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, a semnat ieri contractul pentru reabilitarea infrastructurii centrului istoric al Capitalei cu firma spaniola care a castigat licitatia in acest sens. Lucrarile vor incepe in maximum o luna si vor dura un an si jumatate. Valoarea contractului este de 20,7 milioane de euro. Programul prevede refacerea infrastructurii si a iluminatului public, dar si instalarea de mobilier urban. (L. Florea)

DECIZIE - Gabriel Bivolaru ramane in arest
Fostul deputat Gabriel Bivolaru, condamnat la cinci ani de inchisoare pentru devalizarea Bancii Romane de Dezvoltare (BRD), ramane in continuare dupa gratii. Tribunalul Bucuresti a respins ieri, ca nefondat, recursul lui Bivolaru impotriva hotararii Judecatoriei Sectorului 5, prin care nu i se acordase eliberarea conditionata. Fostul demnitar, incarcerat de la data de 1 aprilie 2004, va putea sa isi mai ceara eliberarea abia dupa ianuarie 2007. (Miruna Pasa)

SELECTIE - Burse pentru tineri in strainatate
Tinerii pana in 35 de ani care doresc sa profeseze ca manageri publici in Romania pot candida pentru o bursa "Guvernul Romaniei", pentru studii universitare de licenta, masterat sau doctorat la o universitate din Europa, Statele Unite ale Americii sau Canada. Cei care vor sa participe la a treia editie a concursului va trebui sa depuna dosarele de candidatura pana la 22 septembrie, la registratura Bursei speciale. Mai multe detalii puteti afla la www.burseguvern.ro. (Eugenia Mihalcea)

VIZITA - Inalt oaspete la Palatul Victoria
Premierul Tariceanu a avut ieri o intalnire "la nivel inalt" privind introducerea unui program de educatie prin sport in scolile romanesti. Oaspetele a fost chiar fostul baschetbalist Ghita Muresan. Cei doi au convenit ca o echipa, din care vor face parte si specialisti din NBA, sa faca o evaluare a modului in care se realizeaza activitatile sportive in scolile din Romania. Starul NBA i-a oferit premierului un tricou pentru baiatul sau cel mare. (L.F.)

PROCES - "Miki Spaga", amanat a doua oara
Instanta Suprema a amanat pentru a doua oara, ieri, procesul in care fostul sef al Secretariatului General al Guvernului Nastase, Serban Mihailescu, este judecat pentru coruptie. Motivul amanarii a fost absenta avocatului Gheorghe Diaconescu, aparatorul lui Mihailescu, din motive medicale. Atat inculpatul, cat si denuntatorul sau, Fanel Pavalache, s-au prezentat insa la instanta. Daca Mihailescu si-a sustinut nevinovatia, Pavalache a anuntat ca va detalia public modul in care fostul sef al SGG ar fi primit de la el spaga 11 pusti de vanatoare. (M.P.)

BUCURESTI - Scandal in trafic, incheiat cu pistolul
Un barbat a ajuns la spital ieri dupa-amiaza in urma unei altercatii care a izbucnit in trafic, in cartierul Tei din Capitala, si s-a soldat cu focuri de arma, transmite Mediafax. Potrivit politistilor, un barbat insotit de o colega, care ieseau cu masina dintr-o parcare, s-au luat la cearta cu alti patru indivizi din trafic. Acestia din urma au devenit agresivi, iar pentru a se apara de pumnii "nervosilor", tanarul batut a folosit un pistol cu gaze pe care il avea. Unul dintre agresori a fost ranit usor la piept.

SOLICITARE - Cazul Maria Huza, la judecatorie
Procesul in care fostul presedinte al Tribunalului Bucuresti, Maria Huza, este judecat pentru fals in declaratii si instigare la acordarea ilegala de credite, ar putea pleca de la instanta suprema la Judecatoria Sectorului 3. Procurorul de sedinta a cerut ieri judecatorilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie sa constate ca fostul magistrat este acum la pensie, motiv pentru care ar trebui judecat de instanta inferioara, ca orice alt cetatean. (M. P.)

UMANITAR - In costum pe bicicleta
Un om al Bisericii si patru oameni de afaceri europeni participa in acest sfarsit de saptamana la o actiune de strangere de fonduri pentru o serie de proiecte carita-bile din Transilvania si din Ungaria. Concret, sub deviza "in costum pe bicicleta", cei cinci vor parcurge in total peste 1.700 de kilometri prin Transilvania, pe doua roti, pentru a aduna 50.000 de euro. Actiuni similare s-au desfasurat si in ultimii doi ani. (L.F.)

FINANTE - Avertisment de la FMI
Fondul Monetar International (FMI) avertizeaza ca Romania are o problema din ce in ce mai pregnanta cu deficitul de cont curent, scrie Financial Times. Cu aceeasi problema se confrunta si Bulgaria si Ungaria. "Cresterea recenta a creditarii din Romania si Bulgaria a majorat, probabil, vulnerabilitatea pe termen mediu a sectorului financiar", se spune in raport.

SUPERCHITARIST - Al di Meola la Timisoara
Intre 15 si 17 septembrie, la Muzeul Satului Banatean din Timisoara, va avea loc prima editie a Festivalului Plai. Pe scena Jazz si Muzica Lumii vor evolua solisti si trupe renumite din tara si strainatate. Vedeta festivalului este chitaristul Al di Meola, unul dintre cei mai mari muzicieni ai lumii, care va canta alaturi de percutionistul Gumbi Ortiz. (Alex Revenco)

FENOMEN - Eclipsa partiala pe cerul Romaniei
La scurt timp dupa ce a rasarit, aseara luna a intrat partial in conul de umbra al Pamantului. In Capitala, cerul senin a permis curiosilor sa observe cu ochiul liber fenomenul. Observatorul astronomic a fost deschis pentru toti cei care au vrut sa se uite la cer prin telescop. Punctul maxim al eclipsei partiale a fost in jurul orei 22:00.


POMENIRE. Familia si prietenii fostului comandant al Batalionului 280 Infanterie Focsani, colonelul Stefan Balan, au participat in judetul Buzau la parastasul de 40 de zile, tinut in locul unde militarul si-a pierdut viata intr-un accident de masina, impreuna cu sotia sa, la 28 iulie. Fiica de 14 ani a colonelului, grav ranita in accident, se simte acum mai bine si se va reface in curand, sustin medicii.
×
Subiecte în articol: observator romania fostul