x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Observator - Romania in 5 minute

Observator - Romania in 5 minute

21 Feb 2007   •   00:00
15:02 - MOTIUNE
VREME. Porturile Constanta Nord, Constanta Sud si Midia au fost inchise din cauza cetii dense. Manevrele au fost reluate dupa cateva ore.
HARGHITA. O retea de crima organizata, formata din 14 membri acuzati de trafic de droguri si de persoane, proxenetism si fals, a fost anihilata.
15:07 - PROCES
VRANCEA. Un barbat de 83 de ani din comuna Bordesti a intrat in greva foamei, fiind nemultumit de modul in care Comisia locala de fond funciar l-a improprietarit. Costica Bobeica sustine ca este indreptatit sa mai primeasca 23 de ari de teren agricol, dar primarul spune ca improprietarirea s-a facut corect.
BOTOSANI. Inspectoratul Judetean de Politie a declansat o campanie de combatere a cersetoriei in randul minorilor. Echipajele politiei i-au retinut pe copiii care cersesc in principalele intersectii din municipiul Botosani si a sesizat Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului.

VALEA PRAHOVEI - Suedezii disparuti, de negasit
Salvamontistii si jandarmii montani de pe Valea Prahovei au sistat cautarile in cazul celor doi suedezi dati disparuti duminica seara, dupa ce au fost verificate toate traseele montane pe care se putea ajunge cu masina, cu ajutorul ATV-urilor si chiar al unui elicopter. Cazul a fost predat politiei pentru a cerceta veridicitatea declaratiilor despre disparitia turistilor suedezi. Salvatorii au ramas totusi in alerta pentru cazul in care vor aparea semnale in legatura cu presupusa disparitie a turistilor suedezi.

SALARIZARE - Bani pentru mineri
Salariul mediu net al minerilor din Valea Jiului ar putea creste cu circa 10%, pana la 1.600-1.700 de lei pe luna, potrivit unei estimari "facute pe ratiuni economice" de ministrul Economiei, Varujan Vosganian. Demnitarul a vizitat ieri Valea Jiului si a comentat si cheltuielile facute de liderii minerilor pentru deplasarile in strainatate. "S-au cheltuit 86.000 de euro pe an. Majoritatea sunt ale unor specialisti care au fost la conferinte in domeniul minier. Nu este o cifra prea mare", a apreciat ministrul. (Monalise Hihn, Adrian Ionescu)

PRIVATIZARI - Ancheta DIICOT e aproape de final
Procurorii DIICOT au inceput ieri sa prezinte materialul de urmarire penala inculpatilor din dosarul privatizarilor strategice, potrivit avocatilor partilor implicate. Primii care au vizitat Parchetul in cadrul acestei proceduri au fost Stamen Stanchev si Vadim Benyatov, urmand ca in zilele urmatoare sa fie chemati si Dorinel Mucea si Radu Donciu. "Va dura mai multe zile pentru ca trebuie sa clarificam cadrul procedural.. ce ramane, ce s-a disjuns.. nu mi-e foarte clar, nimanui nu-i e foarte clar", a declarat unul dintre avocatii inculpatilor, Ovidiu Budusan. (V.F.)

INVESTITIE - 170 milioane € pe "Lia Manoliu"
Municipalitatea si Guvernul aloca 170 de milioane de euro pentru construirea unui stadion de fotbal si a unuia de atletism. Castigatorul licitatiei pentru construirea stadionului de fotbal va fi desemnat in doua saptamani. "In complexul Lia Manoliu se vor realiza doua investitii: un stadion specific pentru fotbal si unul, separat, pentru atletism. Municipalitatea va primi si terenul unde se afla turnul de parasutisti, de la Ministerul Transporturilor. Pentru acea locatie avem deja pregatite sumele pentru construirea stadionului de atletism", a spus Adriean Videanu.

ELECTORAL - Insemnele nationale, interzise
Deputatii au adoptat ieri modificarile la Legea audiovizualului. Potrivit noilor prevederi, este interzisa folosirea imnurilor si insemnelor nationale sau europene in spoturile de publicitate electorala. De asemenea, se interzice difuzarea de publicitate in spoturi izolate si publicitatea negativa. Radiodifuzorii nu vor putea pretinde sau primi bani sau servicii de la candidati in scopul prezentarii acestora in cadrul emisiunilor informative sau in cadrul dezbaterilor electorale. (C.V.)

SENTINTA - Gabriel a pierdut Rosia Montana
Curtea de Apel Alba a decis retragerea autorizatiei de exploatare la Rosia Montana a firmei Gabriel Resources. Decizia Curtii de Apel Alba-Iulia este irevocabila, iar in urma deciziei judecatorilor societatea canadiana nu mai are dreptul de a fora in cele 251 de puturi in zonele Rosia Montana si Bucium. (Alexandru Nastase, Lucian Dobrater)

IASI - A devenit mama la 13 ani
O copila de 13 ani din Husi a devenit ieri mama. Adolescenta a dat nastere unei fetite de 3,5 kg, dar starea pruncului nu este prea buna. Din cauza varstei fragede a mamei si a trupului insuficient dezvoltat al acesteia, nou-nascutul a avut de suferit in momentul venirii pe lume, motiv pentru care a fost transferat la Maternitatea Cuza-Voda din Iasi. Medicii spun ca au mai intalnit copile de 13 ani venite pentru intrerupere de sarcina, dar ca nu au mai avut o mama atat de tanara. (C.P.)

ARAD - Focar de TBC la o fabrica
Autoritatile sanitare din Arad au declansat o ancheta epidemiologica la o fabrica de cablaje auto din orasul Ineu, unde 17 persoane s-au imbolnavit de TBC in ultimele saptamani. Ancheta il vizeaza chiar si pe doctorul de medicina muncii din zona, transmite Mediafax. Acesta este suspectat ca ar fi permis angajarea unor persoane fara sa stabileasca daca acestea erau sanatoase.

VERDE - 5,59 miliarde de euro pentru mediu
Proiectele de mediu vor beneficia pana in 2013 de finantari de 5,59 miliarde de euro, din care 4,51 miliarde de euro reprezinta fonduri europene. Restul de 1,07 miliarde de euro va fi asigurat prin fonduri de la buget. Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor pregateste in acest an 40 de proiecte majore, cu finantari ISPA, in sectoarele de apa si deseuri. Alte 12 proiecte pentru sectorul de apa vor fi realizate din alte resurse financiare. (Alexandru Nastase)

BRAILA - Criza de medici la Ambulanta
Serviciul de Ambulanta Judetean (SAJ) Braila a ramas doar cu patru medici, in conditiile in care unitatea are nevoie de opt doctori pentru a functiona in parametri normali, transmite Rompres. Directorul SAJ, Florin Stefan, sustine ca incercarile sale de a-i convinge pe medici sa ramana la SAJ au esuat. Acestia prefera sa se transfere la unitatea de primire urgente a Spitalului Judetean de Urgenta, unde salariile sunt mai mari, iar programul este mai lejer. Stefan a precizat ca salariul unui medic de Ambulanta, cu tot cu ore suplimentare si alte sporuri, ajunge la 2.500 lei.

DESCINDERI - Captura de tigari in Sectorul 2
Aproape 10.000 de pachete de tigari fara timbru in valoare totala de 33.534 lei au fost confiscate ieri in urma unor perchezitii efectuate de politistii antifrauda din Sectorul 2 al Capitalei. Din primele verificari a rezultat ca marfa provine din Republica Moldova si era comercializata in zona Bucur Obor. Anchetatorii verifica modul in care contrabandistii aduceau tigarile in tara, iar cei la care s-au facut descinderile sunt cercetati pentru evaziune fiscala. (Mara Raducanu)

SUCEAVA - Braconaj cu arbaleta
Un sucevean din comuna Dornesti s-a ales cu dosar penal pentru detinerea ilegala a unei arbalete cu sase sageti. Potrivit Inspectoratului Judetean de Politie, tanarul de 26 de ani si-a procurat arbaleta din Italia in cursul anului trecut si a introdus-o in tara fara forme legale, ca sa o foloseasca la braconaj. Suceveanul este cercetat pentru contrabanda calificata si pentru nerespectarea regimului armelor si munitiilor. (Nicu Amuraritei)

SARBATOARE - Dragobetele, la Muzeul Satului
Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" organizeaza la 24 februarie Sarbatoarea traditionala de Dragobete. Programul va fi prezentat anul acesta de actorii Raluca Guslicov si Dragos Silivestru. La eveniment vor participa ansambluri folclorice care vor evoca prin portul si dansul lor modul in care Dragobetele era serbat in trecut. Manifestarea mai include miniconcerte, scenete, precum si concursuri cu premii. (Oana Vataselu)

ELECTORAL - Insemnele nationale, interzise
Deputatii au adoptat ieri modificarile la Legea audiovizualului. Potrivit noilor prevederi, este interzisa folosirea imnurilor si insemnelor nationale sau europene in spoturile de publicitate electorala. De asemenea, se interzice difuzarea de publicitate in spoturi izolate si publicitatea negativa. Radiodifuzorii nu vor putea pretinde sau primi bani sau servicii de la candidati in scopul prezentarii acestora in cadrul emisiunilor informative sau in cadrul dezbaterilor electorale. (C.V.)

VALCEA - A cazut tavanul intr-un mall
Echipele Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta din Valcea au intervenit in Mall-ul River Plazza, dupa ce o portiune de tavan s-a prabusit. Daramaturile au ajuns peste sala de fitness ADV Club a manelistului Adi de la Valcea, dar si peste un restaurant. Potrivit raportului de constatare al ISU, cei aproape 10 metri patrati din plafonul fals au cedat sub presiunea apei calde, dupa ce o conducta de alimentare s-a sectionat. Incidentul nu a facut victime. (Alexandra Chivu)

VASLUI - Bebelusi ucisi de infectii in spital
O infectie intraspitaliceasca de la Sectia de Neonatalogie a Spitalului Judetean de Urgenta Vaslui a ucis doi bebelusi. Primul copil a murit in urma cu cateva zile, iar cel de-al doilea, ieri, dupa ce a fost transferat la Spitalul "Sfanta Maria" din Iasi. Infectia a pornit dupa ce o femeie care suferea de viroza a intrat in salon. Cu toate astea, Maria Pavel, seful Sectiei Neonatalogiei din cadrul SJU Vaslui, sustine ca nu se poate vorbi despre un vinovat in acest caz. (Ana Ionascu)

DECIZIE - Gabriel a pierdut Rosia Montana
Curtea de Apel Alba a decis retragerea autorizatiei de exploatare la Rosia Montana a firmei Gabriel Resources. Decizia Curtii de Apel Alba-Iulia este irevocabila, iar in urma deciziei judecatorilor societatea canadiana nu mai are dreptul de a fora in cele 251 de puturi in zonele Rosia Montana si Bucium. (Alexandru Nastase, Lucian Dobrater)

ORADEA - Rector cercetat penal
Rectorul Universitatii din Oradea, Traian Teodor Maghiar, si tatal sau, Teodor Maghiar, care s-a aflat si el la conducerea institutiei, sunt cercetati penal de procurorii anticoruptie pentru inselaciune si fals intelectual. Potrivit anchetatorilor, cei doi ar fi prejudiciat statul cu peste 25 de milioane de euro. (L.F.)

MEDIAFAX FOTO

APLICATIE. 24 de militari ai Serviciului de Paza si Protectie (SPP) au prezentat ieri-dimineata un exercitiu demonstrativ care a inclus tehnici pentru protejarea demnitarilor. SPP-istii vor pleca in cursul lunii martie, pentru un an, in Afganistan si Sudan. Acesta va fi cel de-al treilea contingent care pleaca in misiuni de acest fel in ultimii trei ani.
×
Subiecte în articol: observator potrivit roşia montană cadrul