x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Observator - Romania in 5 minute

Observator - Romania in 5 minute

01 Feb 2007   •   00:00
13:22 - BUCURESTI
COZI. Zeci de asistenti medicali s-au inghesuit, in frig, pentru a se inscrie la cursurile de perfectionare necesare practicarii meseriei.
SELECTIE. Colegiul de conducere al Curtii de Apel a respins toate candidaturile pentru ocuparea postului de presedinte al acestei instante. 13:27 - "SPIONAJ/TRADARE"
AUDIERE. Fostul ministru al Economiei si Comertului, Codrut Seres, s-a prezentat la Parchetul instantei supreme pentru a fi audiat in dosarul privatizarilor unor societati comerciale. La intrarea in Parchet, Seres a declarat ca spera sa vada probele din dosar.
ACCIDENT. Patru persoane au ajuns la spital in urma unui accident rutier petrecut in localitatea Paulesti, in apropierea municipiului Ploiesti. Potrivit politistilor, vina apartine soferului unui autoturism care nu a adaptat viteza la conditiile de drum alunecos. Masina a derapat si a intrat intr-un microbuz.

ACUZATII - Marturie-surpriza in procesul Scaletchi
Presedintele interimar al Organizatiei pentru Apararea Drepturilor Omului, Gelu Voican Voiculescu, a declarat ieri la Tribunalul Bucuresti ca fostul lider al organizatiei, Florentin Scaletchi, a intervenit in 2004 pe langa procurorul general de atunci, Ilie Botos, pentru ca Traian Basescu sa nu fie arestat in dosarul "Flota". Voiculescu a fost audiat ca martor in procesul in care Scaletchi este judecat pentru luare de mita, trafic de influenta, fals intelectual si inselaciune. Fostul sef al OADO se afla in arest de la inceputul lunii noiembrie 2006, dupa ce a fost prins in flagrant de procurorii DNA cand lua mita. (Rompres)

ORDONANTA CNSAS - Liderii PCR nu mai sunt colaboratori
Fostii lideri ai PCR nu vor mai fi asimilati colaboratorilor Securitatii, Comisia Juridica a Senatului adoptand ieri un amendament al PSD in acest sens la Ordonanta CNSAS. Amendamentul a fost adoptat cu 6 voturi pentru si 4 impotriva, in favoarea modificarii optand senatorii PSD, PRM, PC, dar si senatorul liberal Norica Nicolai. Consilierul premierului, Marius Oprea, a aratat ca aceasta modificare este facuta pentru "salvarea" fostilor activisti de partid care sunt politicieni activi, precum Ion Iliescu. (A. Nine)

ESTIMARE - Energia se scumpeste cu 40%
Electricitatea se va scumpi in 2007 cu 40%, din cauza disfunctionalitatilor din sistemul energetic, sustine presedintele Comisiei pentru industrii si servicii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu. "Energia electrica la consumatorul final va ajunge in acest an sa fie mai scumpa cu 40%. In 2007, se vor internaliza consturile de mediu, pretul uzinarii apelor este in continua crestere, iar energia hidro se produce foarte putina. Mergem foarte mult pe gaze, care sunt mult mai scumpe", a spus Iancu. Potrivit lui Iancu, achizitiile de pacura si de carbune din import s-au facut la preturi mari. El a adaugat ca piata este dezechilibrata din cauza contractelor cu "baietii destepti", care tin electricitatea ieftina blocata in aceste contracte. In replica, presedintele ANRE, Nicolae Opris, spune ca pretul energiei electrice va creste cu cel mult 7%. (NewsIn)

GUVERN - Oana Marinescu, in concediu maternal
Purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu, a participat ieri la ultima sedinta a Executivului in aceasta calitate, a anuntat premierul Tariceanu. Ea se retrage din functie intrucat urmeaza sa aiba un copil si intra in concediu maternal. "Oana, iti multumesc si iti urez in continuare sarcina usoara si sa ai un bebe sanatos si sa fii fericita", a spus Tariceanu. Nu se stie inca cine va prelua functia de purtator de cuvant, premierul precizand doar ca trebuie sa numeasca rapid pe altcineva. (Florina Zainescu)

BUCURESTI - Imobile celebre, revendicate
Reprezentantii unor familii celebre, printre care Cantacuzino, Lahovary si Rosetti, au cerut statului sa le restituie cladiri din centrul Capitalei, cu o valoare de piata totala estimata de agenti imobiliari la 200 milioane de euro. Pe lista revendicarilor figureaza imobile cunoscute ca Hanul lui Manuc, Hotelul Lido, Casa Vernescu, transmite Mediafax. Compania City Grill a anuntat deja ca intentioneaza sa preia Hanul lui Manuc de la viitorii sai proprietari, in cazul in care acestia vor castiga imobilul. City Grill detine si Carul cu Bere.

CONSTANTA - Noi licitatii pentru plaje
Directia Apelor Dobrogea Litoral Constanta (DADL) scoate la licitatie publica, in luna februarie, 25 de sectoare de plaja pentru inchiriere din zona Navodari si pana la Saturn. Ofertele se pot depune de la 1 februarie pana la data de 20 februarie, iar de azi, de la sediul DADL, se pot cumpara caietele de sarcini. Durata contractului de inchiriere este de zece ani, cu posibilitate de prelungire. Desi initial ramasesera 14 sectoare neinchiriate, acestea au fost reimpartite in 25, pentru a se asigura o mai mare atractivitate turistica, si s-a optat pentru o scadere a pretului pe metru patrat de pana la 40%. (Emilia Sava)

SENAT - ANI, lovita de opozitie
Opozitia a reusit ieri sa impuna in Comisia juridica a Senatului cateva modificari la Legea ANI. Unul dintre amendamentele PSD, sustinut si de PRM, prevede ca, in cazul sesizarii de diferente vadite intre avere si declaratia de avere, inspectorii de integritate pot dispune din oficiu efectuarea unei expertize doar daca persoana cercetata le da acordul. Un alt amendament PSD limiteaza activitatea de verificare a inspectorului doar la aspectele semnalate in sesizare. Daca inspectorul descopera si alte inadvertente, el trebuie sa solicite inceperea altei cercetari. (A. Nine)

ROSIA MONTANA - Intrebari pentru Gold Corporation
Compania Rosia Montana Gold Corporation va trebui sa raspunda celor 5.610 intrebari si comentarii facute pe parcursul celor peste 83 de ore de dezbateri publice pe tema evaluarii impactului de mediu al proiectului de exploatatie aurifera. Dezbaterile au avut loc vara trecuta in 14 orase din Romania si in doua din Ungaria. Majoritatea intrebarilor si comentariilor se refera la iazul de decantare, la biodiversitate, la garantiile financiare, la depozitarea deseurilor, conservarea patrimoniului cultural si arheologic. (Alexandru Nastase)

RA-APPS / Se vand casele inchiriate
Guvernul a adoptat ieri un proiect de ordonanta prin care imobilele aflate in administrarea RA-APPS vor putea fi vandute prin licitatie publica cu strigare. Guvernul urmeaza sa aprobe lista cu imobilele care vor ramane proprietatea statului (baza de protocol, locuintele de serviciu, imobilele ce gazduiesc misiunile diplomatice, sediile institutiilor publice) si cu cele ce vor fi vandute. Astfel, in functie de lista pe care va fi trecut imobilul, cei care stau in locuinte inchiriate de la RA-APPS vor putea sa participe la licitatie pentru a-si cumpara casa sau vor ramane chiriasi si vor fi obligati sa paraseasca imobilul la terminarea contractului. (Florina Zainescu)

AMENZI - Politia Rutiera, cu ochii pe pietoni
Aproape 200 de bucuresteni au fost sanctionati contraventional in numai doua zile de agentii Brigazii de Politie Rutiera, care a desfasurat o actiune pentru combaterea indisciplinei pietonilor in mai multe zone ale Capitalei. 44 dintre acestia au scapat insa doar cu avertisment. Potrivit Codului Rutier, pietonii sunt obligati sa se deplaseze numai pe trotuar, iar in lipsa acestuia pe acostamentul din partea stanga a drumului, in directia lor de mers. (M.R.)

Sorin Blada/ROMPRES

"VETERAN". La 79 de ani, un barbat din Deva este considerat cel mai batran karatist din Europa care detine o centura neagra si se antreneaza in aceleasi conditii cu tinerii de la un club de karate traditional. Nicolae Bota a fost medic veterinar si a ales sa practice artele martiale la varsta de 72 de ani, pentru a se putea apara. (Rompres)
×
Subiecte în articol: observator