x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Observator - Romania in 5 minute

Observator - Romania in 5 minute

19 Ian 2007   •   00:00
17:16 - FONDURI
BUCURESTI. Consilierii municipali au aprobat suplimentarea investitiei de refacere a infrastructurii in zona-pilot a Centrului Istoric.
NEAMT. Trenul Sageata Albastra care face legatura intre Bicaz si Bucuresti a fost jefuit de sute de litri de motorina, hotii fiind prinsi. (Rompres)
17:21 - FURT
TELEORMAN. Reprezentantii filialei Teleorman a PSD au sesizat politia ca sediul organizatiei a fost "vizitat" de hoti cu o noapte in urma. Presedintele PSD Teleorman, Liviu Nicolae Dragnea, a spus ca au fost furate unitatile centrale de la doua computere care contineau evidenta membrilor filialei.
AUDIERE. Fostul ministru al Apararii, Teodor Atanasiu, a fost audiat de procurorii Parchetului instantei supreme in dosarul in care fostul sef al Statului Major General, Eugen Badalan, l-a acuzat de abuz in serviciu in legatura cu activitatea sa in cadrul institutiei pe care a condus-o.

GALATI - Copil mort din cauza bronhopneumoniei
Un alt copil, in varsta de 3 luni, din judetul Galati, a decedat de bronhopneumonie la Spitalul de Urgenta "Sf. Apostol Andrei" din Galati. Medicul Mihai Bucatanschi a declarat ca in urma necropsiei s-a concluzionat faptul ca decesul copilului a fost cauzat de o insuficienta respiratorie. Copilul de 3 luni decedat miercuri seara este cel de-al patrulea deces din judetul Galati cauzat de bronhopneumonie. (Daniel Mihalascu)

PNL - Stroe, rugat sa ramana seful SGG
Biroul Politic Central al PNL si-a exprimat in unanimitate, aseara, sustinerea fata de Radu Stroe, solicitandu-i totodata sa renunte la intentia de a demisiona din functia de secretar general al Guvernului, sustin surse liberale. Stroe a incercat sa-si convinga colegii ca demisia este un gest unilateral, insa liberalii i-au spus ca nu are motive sa demisioneze cat timp are sustinerea totala a conducerii PNL. Seful SGG a spus insa ca nu renunta la ideea demisiei. O decizie finala va fi luata luni.

TRAFIC GREU - Un tramvai deraiat a blocat circulatia
Un tramvai al liniei 8 a deraiat aseara, in jurul orei 18:00, in mijlocul intersectiei Soseaua Progresului (fosta Trafic Greu) cu Calea Rahovei, din cauza acestui incident fiind blocat traficul rutier si cel al tramvaielor in aceasta zona. Nici un pasager nu a fost ranit. Din cauza acestui accident, legatura intre cartierele Ferentari si Ghencea (linia 8) si cartierul Rahova cu Piata Unirii (linia 32) a fost intrerupta aseara.

CONCESIONARE - Taxa pentru autostrazi
Administrarea autostrazilor Bucuresti-Pitesti si Bucuresti-Constanta va fi incredintata unor firme private care ar putea introduce taxe de autostrada. Compania Nationala de Autostrazi va trebui sa finalizeze pana in luna aprilie caietul de sarcini, astfel incat pana in luna mai sa fie stabilite, in urma unor licitatii, companiile care vor intretine autostrazile, potrivit Ministerului Transporturilor. Modul de finantare nu a fost inca stabilit, una dintre variante fiind introducerea unei taxe de autostrada.

STATISTICA - Pietonii bucuresteni sunt indisciplinati
Aproape jumatate din accidentele de circulatie de anul trecut din Bucuresti au fost provocate de pietonii care au traversat prin locuri nepermise sau pe culoarea rosie a semaforului, potrivit Politiei Capitalei. Incidentele de acest gen s-au soldat anul trecut cu moartea a 49 de persoane si ranirea grava a altor 300. Conform noului Cod Rutier, pietonii accidentati ca urmare a traversarii prin locuri nepermise poarta intreaga raspundere, in conditiile in care soferul a respectat prevederile legale. (M.R.)

ANTENA 3 - Cu generalul Jenei in culisele fotbalului
Emerich Jenei, cel mai titrat antrenor din istoria fotbalului romanesc, este invitatul lui Radu Tudor la emisiunea "Puterea din umbra" de la Antena 3, azi, de la ora 22:05. General in rezerva, Jenei dezvaluie multe din culisele implicarii generalilor Armatei Romane si a lui Valentin Ceausescu in ascensiunea garniturii de aur a echipei de fotbal Steaua. Jenei afirma in exclusivitate ca, dupa castigarea Cupei Campionilor Europeni la Sevilla in 1986, Nicolae Ceausescu i-a reprosat ca nu a castigat meciul in 90 de minute, facand risipa timp de 120 de minute. Mai multe detalii, diseara, la Antena 3.

TEZAUR DACIC - A cincea bratara, recuperata gratuit
A cincea bratara dacica din aur din cele furate din Muntii Orastiei va fi adusa in cel mult o saptamana in Romania. Procurorul-sef adjunct al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba-Iulia, Augustin Lazar, declara ca bratara se afla in custodia autoritatilor franceze. Obiectul a fost confiscat la data de 28 septembrie 2006 de la o expozitie de la Paris. Pentru aceasta, statul roman nu va plati o rascumparare, asa cum s-a intamplat in cazul celor patru bratari aduse recent in tara. (Monalise Hihn)

CAUTIUNE - Scaletchi garanteaza cu o casa
Magistratii Tribunalului Bucuresti au decis ieri ca fostul presedinte al Organizatiei pentru Apararea Drepturilor Omului (OADO), Florentin Scaletchi (foto), sa garanteze cautiunea, stabilita anterior de instanta la 300.000 de lei, cu o casa din localitatea Breaza de Jos. Instanta a hotarat ca pana la termenul urmator, stabilit pentru 31 ianuarie, o copie a incheierii de joi sa fie trimisa la cartea funciara, pentru a fi inscrisa ipoteca. Scaletchi a fost trimis in judecata pentru sapte capete de acuzare, cele mai importante fiind luare de mita si trafic de influenta. (M.P.)

FINANTARE - Prima transa din Facilitatea Schengen
Ministerul Administratiei si Internelor a primit ieri prima transa lunara din Facilitatea Schengen, finantare nerambursabila destinata modernizarii tehnice si institutionale in vederea aderarii la Spatiul Schengen. Valoarea acestei transe este de peste 23 de milioane de euro. Facilitatea Schengen, in valoare totala de aproximativ 560 de milioane de euro, constituie cea mai consistenta sursa de finantare a Sistemului Integrat de Securizare a Frontierei, prevazut a fi realizat in mai multe etape pana in 2012. (Mara Raducanu)

ORDIN - Program impotriva secetei
Primul-ministru Calin Popescu Tariceanu i-a cerut ministrului Mediului si Gospodaririi Apelor, Sulfina Barbu, sa realizeze un program pentru a proteja rezervele de apa ale Romaniei, in urma prognozelor meteo care arata ca 2007 va fi un an foarte secetos. Tariceanu a cerut ca toate localitatile sa gestioneze corect rezervele de apa. Premierul a spus ca autoritatile locale "trebuie sa depuna toate eforturile pentru a reduce la minimum posibil repercusiunile secetei". (Alexandru Nastase)

ACUZE CNAS - Fonduri alocate incorect
Managerii mai multor spitale din Capitala sunt decisi sa actioneze in instanta conducerea CNAS pentru modul incorect in care au fost alocate fondurile, in conditiile in care o serie de spitale orasenesti primesc mai multi bani decat cele judetene, clinicile universitare sau institutele de sanatate. Astfel, Institutul Oncologic Bucuresti va primi mai putini bani decat Spitalul Judetean de Urgenta Tulcea. Spitalul Clinic de Urgente Oftalmologice din Capitala are cel mai mic buget pe caz ponderat - 841 de lei - in conditiile in care aici ajung cele mai grave cazuri din toata tara. (Andrada Floria)

SOLIDARITATE - Protest cu sirene la ISU
Angajatii Inspectoratelor pentru Situatii de Urgenta din tara vor protesta azi fata de pronuntarea sentintei de condamnare la moarte a asistentelor medicale din Bulgaria si a doctorului palestinian, in urma procesului ce a avut loc in Libia. Actiunea de solidaritate consta in pornirea sirenelor de la autospeciale timp de o jumatate de minut. Cei sase inculpati, inchisi de sapte ani, au fost condamnati la moarte in luna mai 2004, acuzati ca au infectat deliberat cu virusul HIV cateva sute de copii libieni. (Alexandra Chivu)

SCANDAL - Consilierii voteaza dupa interese
Consilierii municipali au fost numiti ieri de viceprimarul Razvan Murgeanu "inconstienti", "protectori ai infractorilor" si "nepasatori la nevoile cetatenilor", dupa ce alesii locali s-au opus unui proiect de hotarare privind infiintarea unei sectii de politie in Sectorul 6. Consilierul care s-a opus vehement acestui proiect a fost Iuliana Antoanela Patica (PD), nora viceprimarului Sectorului 6, Constantin Patica (PD). Se pare ca ea s-a opus din cauza ca in imobil urma sa fie infiintata o gradinita privata, administrata de o firma a familiei Patica.

CASTELUL BRAN - Un nou posibil litigiu
Ministerul Culturii nu mai detine dreptul de preemtiune asupra Domeniului Bran, care cuprinde si Castelul, sustine deputatul PD Ion Gontea, care este si notar public. "Legea 10 s-a modificat in decembrie, cu privire la retrocedari si drepturi de preemtiune, astfel incat proprietarii Castelului Bran nu trebuie sa tina obligatoriu cont de respectivele drepturi ale Ministerului Culturii, intrucat sunt abrogate prin modificarile legii", spune deputatul notar. (Libiu Mateescu)

CERCETARI - Femeie gasita moarta in Lacul Tei
Cadavrul unei femei in varsta de aproximativ 60 de ani a fost gasit ieri, in jurul orei 12:00, in Lacul Tei din Bucuresti. Potrivit purtatorului de cuvant al Politiei Capitalei, Christian Ciocan, aceasta a fost descoperita in malul lacului de cativa oameni din zona. O echipa, formata din criminalisti, medic legist si politisti, s-a deplasat la fata locului. (Mara Raducanu)


Dan Tomozei/JURNALUL NATIONAL
ACCIDENT. Un autocar in care se aflau sase pasageri s-a rasturnat in dreptul localitatii sibiene Cristian, pe DN 1. In urma accidentului, o persoana a murit, iar alte sase au fost ranite. Politistii spun ca drumul era uscat si ca soferul a pierdut, aparent inexplicabil, controlul volanului.
×
Subiecte în articol: observator urmă