x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Observator - Romania in 5 minute

Observator - Romania in 5 minute

21 Dec 2006   •   00:00
14:52 - COMEMORARE
TIMISOARA. Sirenele au sunat timp de trei minute pentru a marca 17 ani de cand a devenit primul oras liber din Romania.
VOT. Camera Deputatilor a adoptat cu 270 de voturi pentru si 29 impotriva Legea alegerilor pentru Parlamentul European.
14:57 - MESAJ
CLUJ. Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, IPS Bartolomeu, a acuzat, cu ocazia citirii traditionalului mesaj de Craciun, campania de eliminare a religiei din scoli, pe care o condiera un atentat moral la adresa copiilor. El a precizat ca icoana face parte din identitatea romanilor. (L.N.)
PROCES. Fostul sef al Oficiului de Combatere a Spalarii Banilor, Ioan Melinescu, s-a prezentat la Judecatoria Focsani, unde a inceput procesul in care este acuzat de uzurpare de calitati oficiale. La proces a fost audiat ca martor Eugen Bejinariu.

CONSTANTA - Suspiciune de antrax la Basarabi
Autoritatile sanitare din orasul constantean Basarabi au intrat in alerta dupa ce medicii veterinari au descoperit ca un barbat suspectat de antrax cutanat era de fapt macelar amator si nu se stie de la care animal sacrificat ar fi putut contacta boala. Specialistii veterinari verifica toate gospodariile in care barbatul a sacrificat animale, pentru a lua urgent masuri de preventie. (Emilia Sava)

CARTEL ALFA - Noi proteste in strada, in ianuarie
Sindicalistii de la Cartel Alfa vor iesi in strada dupa 15 ianuarie, principala revendicare fiind stoparea cresterii preturilor la resursele primare, care are implicatii asupra tuturor preturilor din economie, a declarat presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu. El a mai precizat ca in acest an au fost indeplinite unele cereri ale sindicalistilor, insa mai sunt multe de rezolvat pentru cresterea nivelului de trai al romanilor, mai ales dupa aderarea la Uniunea Europeana. (Lucian Florea)

SCHI - Zapada de peste un metru la Balea
Stratul de zapada de la Balea Lac a depasit un metru. La peste 2.000 de metri altitudine, masuratorile au indicat 110 centimetri. Este cel mai gros strat din judet, in timp ce la Paltinis s-au inregistrat doar cativa centimetri. Turistii pot urca doar cu telecabina la Balea Lac, unde sunt conditii excelente de schi, dar salvamontistii avertizeaza ca exista risc de avalansa. (Rompres)

BILANT - 4,4 milioane de spitalizari
In primele 11 luni ale lui 2006 s-au inregistrat aproape 4,4 milioane de internari in spitale, dintre care 90% justificate, a anuntat presedintele CNAS, Cristian Vladescu. Durata medie a spitalizarii a fost de sapte zile, 85% dintre internari fiind in spitalele de resedinta. 19% dintre pacientii internati au fost in serviciile de chirurgie. Statisticile mai arata ca 50% din totalul internarilor au fost in regim de urgenta. (Magda Marincovici)

TULCEA - Obiecte pirotehnice confiscate
Politistii tulceni au confiscat intr-o singura zi peste 100.000 de obiecte artizanale pe baza de amestecuri pirotehnice. Conform purtatorului de cuvant al IJP Tulcea, Daniela Condrea, chiar directorul unei societati comerciale din municipiu a fost cel care i-a chemat pe politisti pentru a ridica obiectele pirotehnice pe care le detinea. (Mara Raducanu)

ARAD - Eleva accidentata pe "zebra"
O eleva de 14 ani din municipiul Arad a fost accidentata grav de o masina chiar pe trecerea de pietoni din fata scolii. Fata traversa cu sora ei si cu mai multi colegi pentru a merge la cursuri. Soferul a fugit imediat de la locul accidentului, insa a fost prins de politisti in trafic dupa doua ore, pe baza numarului de inmatriculare retinut de copii.

LEGISLATIE - Circulatia cetatenilor UE, simplificata
De la 1 ianuarie, cetatenii din statele membre UE si cei din spatiul Economic European pot intra pe teritoriul Romaniei daca prezinta documentul national de identitate, pasaportul sau un alt document, fara ca Politia de Frontiera sa aplice stampila de intrare. Membrii familiei care nu sunt cetateni UE pot intra in Romania in baza unui pasaport valabil si a unei vize de intrare. In cazul in care membrul familiei detine un document care atesta rezidenta pe teritoriul unui alt stat, acesta este scutit de obligativitatea obtinerii vizei.

SENAT - Motiunea PRM-PSD a fost respinsa
Motiunea simpla "Opriti privatizarea CEC", depusa de 44 de senatori PRM si PSD, a fost respinsa ieri de plenul Senatului, dupa circa doua ore de luari de cuvant care nu au reusit sa ridice cu nici macar un grad temperatura salii. Scorul a fost de 50 de voturi impotriva, o abtinere si 37 - pentru, opozitia nereusind sa adune nici macar cele 44 de voturi corespunzand semnaturilor depuse pentru promovarea motiunii. (Aniela Nine)

PERMISE AUTO - Soferi multi, cunostinte zero!
Testul obligatoriu de legislatie rutiera pentru returnarea permisului auto suspendat de Politie a fost de netrecut pentru prima serie de soferi, informeaza Brigada de Politie Rutiera din Capitala. La capitolul cunostinte rutiere… zero! Potrivit politistilor de la circulatie, din cele 28 de persoane cate s-au prezentat in zilele de luni si marti, nici una nu a raspuns corect la cel putin 13 intrebari, necesare promovarii examenului. In schimb, dupa intrarea in vigoare a noului Cod, numarul permiselor de conducere a crescut semnificativ. (Mara Raducanu)

DE SEZON - Mai multe viroze in Ardeal
In judetele Bistrita-Nasaud, Harghita, Maramures si Arad, numarul total de infectii respiratorii (IACRS), pneumonii si gripa este mai crescut decat media la nivel national. In Gorj si Arad, numarul pneumoniilor si bronhopneumoniilor este mai mare decat media nationala. Totusi, la nivel national, numarul total de infectii respiratorii, pneumonii si gripa se mentine in limitele asteptate si nu exista epidemie de gripa la nivel national. In intervalul 11-17.XII. s-a inregistrat un deces prin pneumonie in judetul Bacau, la grupa de varsta 0-4 ani. (Magda Marincovici)

TRAFIC - Aglomeratie in vamile aradene
Aproape 100.000 de romani care lucreaza in strainatate au revenit in tara numai prin vamile din judetul Arad in ultima saptamana, estimeaza politisti de frontiera. Cei mai multi romani au intrat in tara prin Vama Nadlac, fiind luate masuri speciale pentru evitarea blocajelor. Autoritatile avertizeaza ca sfarsitul de saptamana va creste si mai mult traficul la frontiere.

CODUL RUTIER - Constatarea amiabila, eliminata
Deputatii au aprobat ieri un proiect de lege care modifica Codul Rutier abia intrat in vigoare la 1 decembrie, in sensul eliminarii constatarii amiabile in cazul accidentelor usoare, nesoldate cu victime omenesti. Comisia de industrii nu a fost de acord cu aceasta prevedere, pe motiv ca ar trebui introdusa in alte acte normative. (Mara Raducanu)

VALEA JIULUI - Lasati fara serviciu de Sarbatori
Peste 800 de locuitori din Valea Jiului au ramas fara nici o sursa de venit in pragul Sarbatorilor de iarna, dupa ce, in aceasta luna, au expirat contractele de munca intre Agentia Judeteana de Ocuparea Fortei de Munca si primariile din Valea Jiului, pentru finantarea lucrarilor in folosul comunitatii. Seful Agentiei Locale de Ocupare si Formare Profesionala Petrosani, Iudith Babtan, a declarat ca fondurile AJOFM destinate acestei masuri de protectie sociala s-au epuizat.

COPIL DISPARUT - Huruban Alexandru Calin
Are 11 ani si este din Recea, judetul Maramures. La 12 decembrie a.c., Alexandru a plecat de acasa si nu a mai revenit. Are 1,10 m inaltime, par saten, ochi albastri. Frecventeaza mediul persoanelor fara adapost si al cersetorilor. Cei care l-au vazut sunt rugati sa sune la 112 sau la redactia Jurnalului National.

LECTII DE DANS - "Hora Bucuriei", in Piata Revolutiei
Guvernul le-a pregatit o surpriza celor care la 31 decembrie vor sarbatori intrarea in noul an si in Uniunea Europeana la petrecerea organizata - sub patronajul sau - in Piata Revolutiei din Capitala: lectii de dans. Pana la miezul noptii, petrecaretii vor sti sa danseze o hora "ca la carte". Nu o hora obisnuita, ci "Hora Bucuriei", un dans conceput special pentru acest eveniment. (F.Z.)


AU VENIT COLINDATORII! Un grup de copii de la scoala din localitatea Surdila Greci ne-a vizitat la redactie, sa ne cante "Florile dalbe". Si Ministerul Administratiei si Internelor ne-a trimis o "delegatie" de studenti de la Academia de Politie, cu "misiunea" de a ne colinda.
×
Subiecte în articol: observator