x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Observator - Romania in 5 minute

Observator - Romania in 5 minute

12 Dec 2006   •   00:00
16:04 - CAMPANIE
BUZAU. Profesorii de religie au inceput sa stranga semnaturi de la elevii din mai multe scoli pentru pastrarea icoanelor in salile de curs.
ACCIDENT. Un copil de 9 ani, din Petrila, a fost salvat dintr-un canal in care cazuse, dupa ce a alunecat cativa metri in gol. 16:06 - DECIZIE
CLUJ. Curtea de Apel a respins recursul procurorilor si a mentinut decizia Tribunalului de a-l pune in libertate pe conferentiarul Universitatii Tehnice Cluj, Stefan Talu. Profesorul va fi cercetat in stare de libertate pentru luare de mita, fiind acuzat ca a cerut bani pentru a promova niste studenti.
BALEA. Mitropolitul Ardealului, Laurentiu Streza, a anuntat ca nu va permite nici unui preot sa oficieze slujbe in Biserica de Gheata de la Balea Lac, desi constructorii acesteia au primit deja trei cereri in acest sens. "Este o atractie turistica, daca vreti, dar nu biserica", a spus mitropolitul.

Boicot - La anul nu exportam mancare in UE
Comisia Europeana a decis ieri sa impuna restrictii pe o perioada de un an exporturilor de produse lactate si carne din Romania si Bulgaria. Restrictiile au ca scop garantarea sigurantei alimentare pe piata UE, informeaza France Presse. La ultima vizita in cele doua tari, expertii europeni sanitar-veterinari au constatat ca unitati de productie din cele doua tari nu indeplinesc standardele UE. Boicotul european ar putea avea si o alta cauza: efortul de a convinge Rusia ca siguranta alimentara in Europa nu va avea de suferit dupa aderarea celor doua tari. Rusia a anuntat la sfarsitul lunii noiembrie ca va opri importurile de carne din UE, tocmai din cauza aderarii celor doua tari "nesigure". (V.Z.)

TARGU-MURES - Intoxicati cu gaze intr-un bar
Zece persoane dintr-un local din Targu-Mures au ajuns la Spitalul Judetean dupa ce s-au intoxicat cu monoxid de carbon ieri-dimineata. Printre victime se numara o parte din personalul localului si doi politisti, primii sositi la fata locului. Cercetarile demarate de IJP Mures impreuna cu specialisti din cadrul Agentiei pentru Protectia Mediului si EON-Gaz Targu-Mures au dus la concluzia ca hornul centralei termice era infundat, iar centrala era defecta. (Raluca Maria)

MISIUNE - "Soimii Carpatilor" pleaca in Afganistan
Batalionul 812 Infanterie "Soimii Carpatilor" din Bistrita a marcat ieri plecarea intr-o noua misiune internationala. La ceremonial a participat si ministrul Apararii Nationale, Sorin Frunzaverde. Cei aproape 480 de militari vor participa, timp de sase luni, la misiunea ISAF III si vor fi dislocati in Qalat, capitala provinciei Zabul din Afganistan. Batalionul va fi condus de maiorul Ovidiu Uifalean.

CONSTANTA - "Donatie" din partea hotilor
O batranica de 86 de ani, din Constanta, a primit bani de la doi barbati care au patruns in casa sa cu intentia de a o talhari. Potrivit politistilor, Filofteia Stefan a declarat ca doua persoane au intrat cu forta in locuinta sa duminica dupa-amiaza, au amenintat-o si i-au cerut toti banii de inmormantare. Femeia sustine ca i-a convins pe talhari ca nu are bani, iar acestora li s-a facut mila de ea si i-au dat 60.000 de lei vechi. (Emilia Sava)

BUCURESTI - Datornici lasati fara apa calda
Peste 40.000 de bucuresteni au ramas fara apa calda incepand de duminica, din cauza datoriilor pe care le au catre regia de termoficare (RADET), ei riscand sa ramana si fara caldura daca nu isi achita o parte din creante. Potrivit RADET, cele 250 de asociatii de proprietari datornice au acumulat datorii de 22 de milioane de lei noi catre furnizorul de agent termic, iar nici una din asociatii nu a venit la sediul regiei pentru a negocia esalonarea restantelor. In topul datornicilor sunt cinci asociatii de pe strazile Dreptatii, Poiana cu Aluni, Bulevardul Constantin Brancoveanu, Calea Vitan si Strada Rascoala 1907. (Mediafax)

ELECTRICA - Directorul Coroiu, reinstalat
Nicolae Coroiu, directorul general al Electrica SA, urmeaza sa fie reinstalat in functie. Secretarul de stat in Ministerul Economiei, fostul conservator Darius Mesca, a revocat ordinul prin care Coroiu fusese suspendat de ministrul conservator demisionar Codrut Seres, potrivit unor surse din MEC citate de Mediafax. Ramane suspendat deocamdata Alexa Jakab, directorul general al Romgaz.

STATISTICA - Animale sacrificate la greu de Ignat
Circa trei milioane de porci sunt taiati in luna decembrie a fiecarui an, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). La 31 decembrie 2005 existau 4,935 de milioane de porci, potrivit unei anchete a INS. O ancheta similara, incheiata la 1 decembrie 2002, a relevat ca existau 8,25 milioane de porci, cu 60% mai mult decat in 2005. Diferenta este data cel mai probabil de sacrificarea porcilor in ajunul Craciunului, a explicat vicepresedintele INS, Dan Ghergut.

INTERCONECTARE - Consultari la ANRC
Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC) va comunica in luna decembrie companiilor Orange Romania si Vodafone Romania nivelul maxim al tarifelor de interconectare pentru 2007, a anuntat ieri institutia dupa incheierea discutiilor Consiliului Consultativ. ANRC a propus incetinirea ritmului reducerii tarifelor de terminare a apelurilor in retelele Orange si Vodafone. (Cristian Ionita)

IASI - Evacuare silita la Centrul German
Studentii aflati la cursurile organizate de Centrul Cultural German din Iasi au fost scosi in strada de proprietarul care a revendicat imobilul. Pe langa cei aproximativ 40 de studenti, au fost dati afara si angajatii Centrului de catre Esmeralda Simionescu si avocatul sau. Desi femeia are o decizie judecatoreasca de partea sa, reprezentantii Centrului sustin ca au nevoie de timp sa-si gaseasca alt spatiu. Fostul director al institutiei, Alexander Rubel, a declarat ca statul german va actiona in instanta proprietarul imobilului pentru a-si recupera banii investiti in lucrarile de reconsolidare a cladirii. (Rompres)

ARGES - Un porc a produs un accident rutier
Un porc care a sarit din remorca unui camion a provocat un accident rutier pe Autostrada Bucuresti - Pitesti, la iesirea de pe autostrada, pe sensul de mers catre Pitesti. Porcul a sarit in fata unui autoturism care circula regula-mentar. Soferul a tras brusc de volan, iar masina s-a rasturnat. Omul a fost ranit usor. (Rompres)

SIBIU - Copil ucis de explozia unui tv
O fetita in varsta de 3 ani a murit, iar sora ei de 11 luni a fost ranita, dupa ce un televizor a explodat ieri-dimineata intr-un imobil din localitatea sibiana Tilisca. "M-am trezit si am vazut ca arde televizorul. Am vrut sa le scot pe fete din casa, dar a explodat imediat", a declarat Ioana Craciun, mama celor doua.

INVESTITII - 29 de miliarde de euro pentru mediu
Romania are nevoie de 29 de miliarde de euro care vor fi investiti in mediu pana in 2018, pentru a respecta normele europene in domeniu. Aprecierea apartine directorului Venera Vlad din Ministerul Mediului. Circa 60% din programele care vor fi derulate pana in 2013 vizeaza reabilitarea sistemelor de apa potabila si a apei uzate, iar proiectele de management al deseurilor vor acoperi 15% din total. Restul fondurilor va fi alocat pentru reducerea poluarii cauzate de retelele de termoficare si pentru riscuri provocate de calamitati naturale. (Mediafax)

SECTORUL 2 - La psiholog, inainte de nunta
Pentru a nu ajunge in situatia de a le parea rau ca au spus "da" in fata Starii civile, tinerii din Sectorul 2 al Capitalei le vor putea cere sfaturi specialistilor inainte sa se casatoreasca, la centrul "Pas in doi", deschis in Strada Caroteni nr. 21-23. Ei vor putea discuta gratuit cu psihologi si sociologi ai Centrului despre importanta familiei si vor primi sfaturi despre responsabilitatea aparitiei copiilor. (M.C.A.)

DISTINCTIE - Premiati pentru profesionalism
Colegul nostru Adrian Mogos primit ieri Premiul pentru profesionalism in relatarea despre rromi din partea organizatiei Romani CRISS, cu ocazia Zilei Internationale a Drepturilor Omului. Distinctia i-a fost acordata pentru doua articole publicate in Jurnalul National privind situatia rromilor de la Darmanesti dupa inundatii si relatia dintre rromi si politie. Si Televiziunea Romana a primit Premiul special pentru obiectivitate.

EVOLUTIE - Leul, vedeta intre monedele europene
Leul romanesc a depasit toate monedele europene si va deveni cea mai buna moneda in acest an din punctul de vedere al performantelor, potrivit Bloomberg. Ascensiunea se datoreaza investitiilor straine, care s-ar putea dubla dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Leul a avansat cu 20% fata de dolar in 2006, alimentat de investitiile straine precum achizitionarea BCR de catre Erste Bank din Austria. (I.O. Purdea)


EXCELENTA IN EDUCATIE. Elevii romani care au obtinut in acest an rezultate bune la concursurile internationale au fost premiati de Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEdC), in cadrul Premiilor "Excelenta in educatie". Tinerii romani au obtinut in acest an la competitiile internationale 20 de medalii de aur, 26 de argint, 22 de bronz, precum si 11 mentiuni. Olimpicii au primit bani - de la 3.000 de lei pentru o mentiune pana la 9.300 de lei pentru o medalie de aur - si felicitarile ministrului Mihail Hardau.
×
Subiecte în articol: observator