x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Observator - Romania in 5 minute

Observator - Romania in 5 minute

17 Noi 2006   •   00:00
12:52 - CORUPTIE
ANIVERSARE. Clericii au marcat ieri 20 de ani de la intronizarea PF Teoctist ca Patriarh al Romaniei in prezenta presedintelui Basescu.
MASURA. Seful Directiei de Cazier si Evidenta Judiciara, chestorul Dorin Mihaiasa, va fi cercetat in urma unei anchete a DGA.
13:03 - FARA TUTUN
ALBA. Voluntarii Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog au oferit la schimb cate o sticla cu suc in schimbul tigarilor tinerilor care fumau pe principala strada din Alba-Iulia. Actiunea a fost organizata cu prilejul Zilei Nationale fara Tutun.
VIZITA. Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, efectueaza o vizita la Bucuresti, pentru a discuta cu autoritatile romane despre modul in care Romania se poate implica in formularea deciziilor Summitului de la Riga. Aceasta este a doua vizita in Romania a lui Jaap de Hoop Scheffer.

STRAMUTATI DE LUX - Inca un secretar de stat acuzat
Secretarul de stat din Ministerul Economiei si Comertului Cosmin Popescu (foto) a trecut si el in boxa acuzatilor in dosarul "stramutatilor de lux" si a aflat de la anchetatori invinuirile ce i se aduc. Popescu a avut pana acum calitatea de martor in ancheta, insa procurorii anticoruptie au stabilit ca a favorizat persoanele care au beneficiat de bani publici in interes personal pentru ridicarea vilelor din cartierul Primaverii din Targu-Jiu. Secretarul de stat ocupa acest post dupa retragerea lui Ionel Mantog, deja trimis in judecata in acelasi dosar. (G. Mladin)

SENTINTA - Cazul judecatoarei Ciuca, iar la DNA
Instanta suprema a decis ieri restituirea la DNA a unuia dintre dosarele in care este judecata fosta presedinta a Tribunalului Mures Andreea Ciuca. In acest caz, magistratul, in prezent suspendat din functie, este cercetat pentru acces ilegal la un sistem informatic si transfer neautorizat de date. Potrivit Andreei Ciuca, in timpul anchetei, procurorii i-au incalcat dreptul la aparare.

PROGRAM - BCR va fi inchisa sambata
Unitatile Bancii Comerciale Romane (BCR) nu vor desfasura operatiuni cu publicul maine, 18 noiembrie. Singurele unitati BCR care vor derula activitati cu publicul sunt cele din magazinele Praktiker. Bancomatele si automatele de schimb valutar ale BCR vor fi alimentate cu numerar, iar detinatorii de carduri BCR vor putea efectua plati la comercianti.

SOLUTIE - "NUP" pentru Marian Oprisan
Parchetul Judecatoriei Buftea a dispus neinceperea urmaririi penale pentru presedintele Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan, in dosarul in care acesta era acuzat ca ar fi condus pe drumurile publice un autovehicul, desi avea permisul suspendat. Potrivit anchetatorilor, in cauza nu sunt intrunite elementele constitutive ale acestei infractiuni.

HOTARARE - Magistrat acuzat de coruptie, achitat Curtea de Apel Bucuresti a dispus ieri achitarea judecatorului Vasile Bicu de la Tribunalul Bucuresti, a avocatului Cornelia Tanasache si a omului de afaceri Mugurel Remus Mina, acuzati de coruptie. Cei trei au fost trimisi in judecata de procurorii DNA, pentru ca ar fi luat sau dat mita in scopul favorizarii unei persoane implicate intr-un proces. Hotararea poate fi atacata cu recurs.

CEDO - Patru condamnari pentru Romania
Curtea Europeana a Drepturilor Omului a condamnat Romania, in patru noi cazuri, la plata unor despagubiri totale de 150.000 de euro. Doua mii de euro vor reveni autorului stemei Romaniei, Victor Dima, care s-a plans de faptul ca instanta care s-a pronuntat cu privire la drepturile sale nu a motivat sentinta. Ceilalti 148.000 de euro vor fi primiti de persoane care au reclamat ilegalitati in procese imobiliare sau funciare.

MUNCA LA VIKINGI - Fiordurile intra in vizorul romanilor
Norvegia ar putea deschide dupa 1 ianuarie 2007 piata muncii pentru romani. Desi nu este membra a UE, tara are incheiate cu statele Uniunii acorduri privind libera circulatie a fortei de munca. "Suntem in favoarea deschiderii pietelor noastre pentru muncitorii din Romania si Bulgaria. Exista un deficit de forta de munca pe piata norvegiana", a declarat Jan-Erik Stoestad, secretar de stat la Ministerul norvegian al Muncii. (Delia Zahareanu)

VANZARI - Peste 200.000 de masini noi Vanzarile de autoturisme au crescut cu 17,8% in primele zece luni ale anului fata de perioada similara din 2005, ajungand la 209.935 unitati. In intervalul mentionat, cererea pentru vehicule utilitare usoare s-a diminuat, vanzarile Daewoo au ajuns la 19.810 masini, iar vanzarile Dacia au depasit 80.000 de unitati fata de 78.000.

ANCHETA - Cercetari la Directia de Caziere
Directorul Directiei Cazier Judiciar, chestorul Dorin Mihaiasa, este cercetat disciplinar si propus pentru eliberarea din functie in urma unei anchete a DGA care a relevat ca mai multi subordonati ai acestuia ar fi comis fapte de coruptie. Cercetarile, incepute inca din luna mai, au scos la iveala faptul ca doi agenti din IGPR impreuna cu alte sapte persoane intocmeau contra cost documente necesare obtinerii vizei de munca in Spania. (P.Z.C.)

PC - Miting pe Platforma Magurele
Conservatorii vor organiza duminica, la ora 11:00, un miting de protest pe Platforma Magurele pentru a atentiona autoritatile cu privire la materialele radioactive depozitate in zona Bucurestiului. "Peste 500 de butoaie cu substante radioactive se afla pe aceasta platforma de langa Bucuresti", a aratat purtatorul de cuvant al PC, deputatul Bogdan Ciuca. La miting, unde va fi prezent si liderul partidului, Dan Voiculescu, se asteapta participarea a aproximativ 200 de persoane. (Carmen Vintila)

CAZUL VGB - Procurorii cer stramutarea
Parchetul General a solicitat ieri instantei supreme stramutarea de la Tribunalul Bucuresti a dosarului VGB, in care sunt judecati fratii Marian si Octavian Iancu, pentru savarsirea unor infractiuni economice. Motivul: Tribunalul Bucuresti a anulat in luna octombrie expertiza contabila efectuata in timpul urmaririi penale si a dispus efectuarea uneia noi.

RAPORT RUTIER - Statistici sumbre la FSR
Romania se afla pe primul loc in Europa privind gradul de severitate a accidentelor rutiere, arata un raport referitor la numarul persoanelor decedate si cel al accidentelor grave produse in tara noastra. Documentul a fost prezentat la Forumul Sigurantei Rutiere (FSR), organizat ieri de Asociatia Victimelor Accidentelor de Circulatie (AVAC). Presedintele acestei organizatii, Marian Nedelescu (foto stanga), a declarat ca printre principalele cauze ale accidentelor se numara numarul mare de masini, infrastructura rutiera, dar si civilizatia rutiera.

BUCURESTI - Simulare de explozie la CET Sud
Echipele Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta au simulat ieri o interventie la CET Sud Bucuresti, dupa scenariul potrivit caruia se produce un cutremur de sapte grade pe scara Richter, iar la centrala au loc doua explozii urmate de incendii. La exercitiu au participat pompieri, jandarmi, politisti, salvari, dar si un elicopter SMURD de la Targu-Mures. Simularea a iesit "ca la carte", dar a readus in atentie dotarea precara a fortelor de salvatori. Exercitiul a fost supervizat de militari din 14 state sud-est europene.

TELECOMUNICATII - Romania a castigat alegerile ITU
Romania a castigat un loc in Consiliul Uniunii Internationale a Telecomunicatiilor (ITU), surclasand tari precum Bulgaria, Cehia, Polonia sau Ucraina. Tara noastra s-a clasat pe locul doi, dupa Rusia, reusind sa obtina 102 voturi. Timp de 4 ani, cat va dura mandatul, Romania va participa la luarea tuturor deciziilor din cadrul Uniunii. (Mihai Manole)

DESPARTIRE OFICIALA - Corina Dragotescu paraseste Adevarul
Corina Dragotescu si Dinu Patriciu, acesta din urma actionarul ziarului Adevarul, au anuntat ieri, in cadrul unei sedinte, ca "s-au despartit pe cale amiabila". "Eu si Corina Dragotescu am anuntat intr-o sedinta ca ne despartim pe cale amiabila. Corina are dreptul la o cariera a ei. Sunt extrem de multumit de prestatia ei", ne-a declarat Dinu Patriciu. De cealalta parte, Corina Dragotescu ne-a confirmat si ea "despartirea" de Adevarul de la 1 decembrie. (Ramona Draghici)

BISTRITA-NASAUD - Consiliul Judetean, dat in judecata
Aproximativ 60 de functionari publici din Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud au dat institutia in judecata, in incercarea de a-si recupera primele de vacanta care nu le-au fost platite, informeaza Rompres. Functionarii publici au dreptul la aceste prime in baza Legii 188/1999, dar, in cazul in care vor castiga procesul, vor putea primi retroactiv doar cuantumul acestor prime pe ultimii trei ani.

AUDIAT LA PARCHET - Meir cere concediu "de gandire"
Deputatul independent Nati Meir a anuntat ieri ca va solicita presedintelui Camerei sa ii acorde doua saptamani de concediu fara plata, pentru "a se gandi" cum "va proceda" in continuare, fiind invinuit de evaziune fiscala si inselaciune in legatura cu incheierea unor contracte de munca ale unor romani in Israel. Meir ia in calcul chiar retragerea sa din Parlament, dar si retragerea unei initiative legislative privind gratierea unor pedepse. (Aniela Nine)

HARGHITA - Amenda in cazul baietelului muscat
Comisarii Garzii de Mediu Harghita au aplicat o amenda de 50.000 de lei patronului minigradinii zoologice unde, miercuri, un copil de 3 ani a fost muscat de un urs. Starea micutului este stabila. Daca se va dovedi ca mama copilului se face vinovata de vatamare corporala, ea risca sa stea dupa gratii de la 2 luni la 3 ani.

CONSTANTA - Accident de munca mortal in port
Un docher si-a pierdut viata ieri-dimineata in urma unui accident de munca petrecut in Portul Constanta. Ismail Emiran (30 de ani), aflat la nivelul puntii cargoului "Sormovo", sub pavilionul Insulelor St. Kits si Nevis, s-a dezechilibrat si a cazut de la mare inaltime intr-o magazie. Victima a decedat cateva ore mai tarziu la spital. Cazul este cercetat de Inspectoratul Teritorial de Munca si Parchet. (Emilia Sava)


CONSTANTA. 17 marinari ecuadorieni de la bordul navei Sea Coral, sub pavilion Bahamas, au intrat in greva in Portul Constanta, din cauza ca armatorul vasului ar refuza sa le plateasca taxele sociale.Din cauza protestului, dana 37 a fost blocata de camioanele aduse pentru descarcare. (Emilia Sava)
×
Subiecte în articol: observator romania bucuresti munca