x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Observator - Romania in 5 minute

Observator - Romania in 5 minute

01 Noi 2006   •   00:00

15:07 - CONTROL

VIZITA OFICIALA. O delegatie formata din reprezentanti ai Comisiei Europene viziteaza in aceste zile Delta Dunarii.
BACAU. Mai multi alesi locali din judet sunt incompatibili cu functia publica, a constatat Corpul de Control al MAI.

15:12 - AUDIERI

IASI. Liderul sindicatului Sanitas, Viorel Tanase, a anuntat ca, la 21 noiembrie, membrii sindicatului vor organiza o greva de avertisment, cu intreruperea activitatii intre orele 9:00 si 11:00, iar la 28 noiembrie va fi declansata greva generala, pe perioada nedeterminata.
BUCURESTI. Tribunalul a reluat audierea inculpatilor in dosarul FNI. Ioana Maria Vlas a vrut sa puna intrebari coinculpatilor cu privire la implicarea lui Sorin Ovidiu Vantu. Acestea au fost insa respinse de instanta pe motiv ca cercetarea omului de afaceri a fost disjunsa de aceasta cauza. (Miruna Pasa)

PROIECT PC - Nu invatati romana, pierdeti cetatenia!
Liderul conservatorilor, Dan Voiculescu, a anuntat ieri ca PC a depus o initiativa legislativa de modificare a Legii 21/1991 privind cetatenia romana, care prevede ca persoanele care nu cunosc sau refuza sa invete limba romana in termen de 12 luni de la intrarea in vigoare a acestor modificari isi vor pierde cetatenia romana. Dan Voiculescu a argumentat ca limba romana este limba oficiala a statului roman si in toate tarile UE cunoasterea limbii oficiale a statului respectiv "este o conditie sine qua non" pentru dobandirea si pastrarea cetateniei statului in cauza.

CAZUL HAYSSAM - Seful Penitenciarelor se declara fara vina
Audiat ieri de Comisia de aparare din Senat in cazul Omar Hayssam, directorul general al Administratiei Nationale a Penitenciarelor, Serban Alexandru, a sustinut ca singurul vinovat din institutia pe care o conduce este medicul Tanasescu, cel care a eliberat adeverinta prin care Hayssam era declarat bolnav de cancer in faza terminala. El a sugerat insa ca nici medicul Tanasescu nu are o vina exclusiva in acest caz, decizia eliberarii sirianului fiind luata de instanta de judecata si pe baza altor documente. (Aniela Nine)

CFR - Biletele de tren, mai scumpe cu 7,9%
Biletele de tren se scumpesc de astazi cu 7,9%, a anuntat CFR Calatori. Astfel, o calatorie la un tren rapid de la Bucuresti pana la Brasov, la clasa a doua, va costa cu circa 2 lei in plus fata de data majorarii, adica 30,4 RON. In conditii similare de transport, biletul pe traseul Bucuresti - Constanta va costa 36,1 lei fata de 33,5 lei in prezent. Cea mai recenta majorare a fost operata la 15 iunie 2006, cand tarifele au crescut in medie cu 5,2%.

BCR - 6,5 euro/actiune pentru salariati
Incepand de azi, angajatii BCR pot vinde actiunile detinute la banca actionarului majoritar Erste Bank, pentru 6,5 euro pe actiune, avand ca optiune schimbarea a sase actiuni BCR contra unei actiuni Erste. Oferta Erste se va derula pana la 24 noiembrie, potrivit Mediafax. Erste a dat statului 7,65 euro/actiune. Actualii sau fostii salariati ai BCR detin 63,39 milioane de actiuni (8% din capitalul social al bancii).

CAZUL AVAS - Ajutoarele lui Orasanu, audiate
Parchetul Sectorului 1 a identificat cele patru persoane care l-au ajutat pe fostul sef al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Razvan Orasanu, sa scoata saptamana trecuta documente din institutie. Surse judiciare sustin ca persoanele au fost convocate de procurori, pentru a da detalii despre transportul documentelor, cu privire la care Orasanu a spus ca "nu sunt acte secrete sau confidentiale". Fostul sef al AVAS sutine ca a pastrat documentele "din precautie, in fata unor posibile atacuri".

AVIZ FAVORABIL - Policlinica Coltea va fi demolata
Primaria Sectorului 3 si-a dat avizul pentru demolarea corpului de cladire in care functioneaza Policlinica Coltea. Pe amplasamentul cladirii urmeaza sa fie amenajata o parcare si un alt corp de cladire, unit de cel al spitalului, in care va functiona un ambulatoriu. Potrivit arhitectului-sef al Sectorului 3, Stefan Dumitrascu, nu s-a precizat si un termen in care ar trebui sa se finalizeze demolarea, informeaza Mediafax. Cabinetele aflate in policlinica vor fi inchise incepand de astazi.

RASPUNS - Ministerul Justitiei, contraatac la Weber
Ministerul Justitiei a raspuns ieri criticilor lansate de Renate Weber cu privire la modalitatea in care se face selectia pentru cele doua posturi de judecatori la instantele europene. Acuzele au fost catalogate de minister drept o tentativa de influentare a procesului de selectie si o atitudine de desconsiderare a celorlalti candidati. Weber, una dintre cele trei persoane selectate, a sustinut luni ca intregul proces de alegere a judecatorilor romani este un "aranjament".

MASURA - Brutarii scumpesc painea
Brutariile vor scumpi painea cu pana la un leu, datorita cheltuielilor de modernizare si igiena impuse de legislatia europeana, ca si din cauza scumpirii graului, potrivit presedintelui patronatului Rompan, Aurel Popescu, citat de NewsIN. "Un sfert din brutarii au demarat programe de modernizare. Toate investitiile realizate de agentul economic prin credite bancare, vor duce in scurt timp la majorarea pretului de vanzare a painii", a precizat Popescu.

VALEA JIULUI - Trimisi in judecata de regia de apa
Peste 5.500 de familii din Valea Jiului care nu si-au platit facturile la apa au fost trimise in judecata de Regia Autonoma a Apei Valea Jiului (RAAVJ), pentru ca prin sentinta judecatoreasca firma sa-si recupereze banii. Creantele pe care RAAVJ le are de incasat pentru serviciile de furnizare a apei potabile si de canalizare depasesc 26,341 milioane de lei, iar conducerea societatii a decis debransarea datornicilor si trimiterea acestora in instanta.

MEHEDINTI - BBC filmeaza pe Clisura Dunarii
O echipa a televiziunii BBC 1 din Marea Britanie se afla in Romania de cateva zile pentru a filma un episod dintr-un nou serial de calatorii. Este vorba de seria "Noua Europa" realizata de Michael Palin (fost component al trupei de comedie Monty Python). Intentia realizatorului este sa filmeze cat mai multe din frumusetile naturale ale Romaniei, dar si oamenii locurilor si povestile lor. In zilele de 30 si 31 octombrie, filmarile au avut loc in Delta Dunarii, iar astazi si maine, britanicii vor filma pe Clisura Dunarii. (Dumitru Stoichita)

DOSAR OMOR - Pedeapsa redusa pentru Csibi Istvan
Curtea de Apel Suceava a admis apelul formulat de Csibi Istvan impotriva sentintei Tribunalului Cluj, care il condamnase la cinci ani de inchisoare pentru tentativa de omor, si i-a redus pedeapsa cu inchisoarea de la cinci ani la trei ani si sase luni, transmite Rompres. Din solutia comunicata ieri reiese ca din cei trei ani si jumatate de inchisoare lui Istvan i se vor scadea cei aproape doi ani cat s-a aflat in arest preventiv. Csibi Istvan, patronul societatii NEPTUN Miercurea Ciuc, este acuzat ca ar fi incercat sa il ucida cu o bata de baseball pe fostul sau secretar personal Magyari Tibor.

MINA BAIA NOUA - S-au gasit vinovatii in cazul accidentului
Moartea in subteran a minerilor Liviu Tomoioaga si Zafco Ianculovici, produsa la 6 august 2006, a fost cauzata de executarea de proasta calitate a lucrarilor de rearmare a putului si de faptul ca apa infiltrata la orizonturile 60 si 90 nu a fost evacuata conform normelor si conditiilor impuse de masurile de protectie a muncii, a declarat inspectorul-sef al ITM Mehedinti, Constantin Miclau. Reprezentantii conducerii societatii miniere Banat Anina, care administreaza exploatarea de la Baia Noua, au fost amendati cu suma de 14.000 de lei.

ALBA - Elev cercetat pentru santaj
Un elev de 16 ani a pretins 300 de lei de la un mecanic de locomotiva pentru a-i returna actele personale pe care sustinea ca le-a gasit, motiv pentru care va fi cercetat pentru santaj, transmite Rompres. Andrei D.S., din Sanmiclaus, a fost prins in flagrant luni, in Statia C.F. Blaj, in timp ce primea de la mecanic trei bancnote de cate 100 de lei. Pe fiecare dintre bancnote au fost aplicate capcane chimice, fiind inscris cuvantul "SANTAJ". (Lucian Dobrater)

BISTRITA - Frigul reduce orele de curs
Inspectoratul Scolar Judetean Bistrita-Nasaud a decis ieri ca din cauza frigului din clase sa fie redusa durata orelor de curs la 13 din cele 14 scoli din Bistrita care depind de sistemul centralizat de termoficare, iar in cazul unei unitati s-a decis suspendarea cursurilor. Atfel, orele de curs vor dura 35 de minute fata de 50 cat durau initial. Ieri, incepand cu ora 14:00, prefectul judetului se va intalni cu toti directorii scolilor din municipiu, pentru a gasi o solutie de rezolvare a problemei incalzirii.

BRIGADA RUTIERA - Transportatori de persoane, amendati Politistii de la Brigada
Rutiera a Capitalei au aplicat ieri-dimineata peste 130 de amenzi in valoare de peste 57.000 lei noi soferilor de pe masinile care transporta persoane, pentru incalcarea legislatiei in domeniu. Sanctiunile au fost date indeosebi pentru efectuarea de transport nelicentiat, incarcarea peste capacitate a microbuzelor sau neeliberarea biletelor de calatorie. Cea mai mare amenda, respectiv 4.000 lei, a fost aplicata unui sofer care transporta persoane intr-un camion.

CAZUL TENDER - Parchetul contesta verdictul deputatilor
Procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kövesi, a taxat ieri modul de lucru al Comisiei pentru drepturile omului din cadrul Camerei Deputatilor. Printr-un comunicat de presa, a fost exprimata clar nu doar pozitia Parchetului in cazul Tender, ci si o constructiva critica la adresa modului in care comisia a pus verdictul favorabil omului de afaceri. Concret, comisia a tinut cont doar de audierea lui Tender si de memoriile sale, fara a solicita Parchetului date, acte ori puncte de vedere, astfel ca nu pot fi complete concluziile sale. (Violeta Fotache)

FESTIVALUL ENESCU - Angela Gheorghiu, pe scena in 2007
Editia a XVIII-a a Festivalului si Concursului International "George Enescu", ce va avea loc intre 1 si 23 septembrie 2007, se va deschide cu un concert sustinut de 15 cantareti romani care evolueaza mai mult pe scene internationale, printre care si soprana Angela Gheorghiu. Adrian Iorgulescu (foto) a declarat ca bugetul festivalului nu-l va depasi pe cel al editiei trecute. De asemenea, ministrul Culturii a mai adaugat ca Sala Palatului va fi modernizata, in acest scop fiind alocate 10.000.000 de euro. (A.V.)

DECIZIE - Nava Iman T scapa de sechestru
Magistratii constanteni au dispus ieri ridicarea sechestrului pus asupra navei Iman T, blocata din august in Portul Constanta si cu care se presupune ca Omar Hayssam ar fi fugit din tara. Avocatul armatorului Moustafa Tartoussi a sustinut in fata Curtii de Apel ca la luarea deciziei nu s-au luat in calcul consecintele masurii de sechestru. Prezent la termenul de judecata, Tartoussi a declarat ca in sala s-ar fi aflat si un angajat al SRI si ca este urmarit de Serviciu de la inceperea procesului. (E.S.)

SFANTU GHEORGHE - Apa rece ingheata buzunarele
Apa potabila se scumpeste in Sfantu Gheorghe cu 30 de procente incepand de maine, de la 1,36 RON/metru cub la 1,73 RON.


ANIVERSARE. Regele Mihai I al Romaniei si Regina Ana au participat ieri la festivitatile prilejuite de sarbatorirea a 80 de ani de la inaugurarea cladirii Scolii generale numarul 64 - Ferdinand I, din Bucuresti.
×
Subiecte în articol: observator cazul