x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Observator - Romania in 5 minute

Observator - Romania in 5 minute

02 Mar 2007   •   00:00
15:42 - PROIECT
FINANTARE. Ministerul Agriculturii a initiat un proiect pentru a sprijini asociatiile de producatori agricoli sa se afilieze organizatiilor din UE.
GALATI. Politistii au demarat o ancheta dupa ce trei masini au fost avariate aproape complet de un incendiu in centrul orasului. unor controale privind modul de inregistrare si identificare a ovinelor. (F.Z.)
15:47 - ANIVERSARE
CONCERT. Dupa Marilyn Manson, Reamonn, Alice Cooper, Faithless, Wu-Tang Clan, Emag!c Entertainment anunta o confirmare de ultima ora: cel mai nou nume pe lista vedetelor internationale ce vor concerta la B’estival este Pink. B’estival se va desfasura la Romexpo, intre 29 iunie si 1 iulie. (A.R.)
AMENZI. Inspectorii Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare (ANSVSA) au anuntat ca in perioada 6-23 februarie au aplicat amenzi de 8.000 de lei si au sesizat Comisia de Disciplina pentru 16 medici veterinari, in urma

AGRICULTURA - Subventiile pentru bovine, deblocate
Ministerul Agriculturii a deblocat subventiile pentru crescatorii de bovine si le va achita acestora sumele restante din 2006. Saptamana aceasta se vor plati 71 de milioane de lei, urmand ca restul de 5,5 milioane lei sa se achite in cursul saptamanii viitoare. Mai multi fermieri au participat miercuri la un miting de protest la Cluj, iar principala nemultumire a fost ca nu au primit subventiile pentru 2006. (Florina Zainescu)

BUZAU - Trei morti intr-un accident pe E 85
Trei tineri au decedat, iar o alta persoana a ajuns in stare grava la spital, in urma unui accident rutier petrecut ieri dimineata pe Drumul National 2 E 85, in localitatea buzoiana Costesti. Un tanar de 19 ani, aflat la volanul unui Renault, a incercat sa depaseasca un tir, dar a observat ca din sens opus circula un Opel Vectra. Soferul a vrut sa renunte la manevra, insa s-a lovit de tir, dupa care a ricosat in masina care venea din fata. Doua dintre victime erau eleve la un liceu din Buzau. Dupa accident, traficul in zona a fost blocat aproape o ora. (M.B.)

DESCOPERIRE - Sarpe exotic in Maramures
Localnicii din comuna maramureseana Sisesti au descoperit intr-o cariera de piatra corpul unui sarpe urias, lung de 3,5 metri si cu un diametru de 30 cm. Din cadavru lipseau capul si o parte din abdomen. Specialistii sunt si ei surprinsi, pentru ca specia descoperita se numeste "piton tigrat" si traieste exclusiv in Asia de Sud (Sri Lanka, Taiwan, India si Nepal). "La maturitate, o astfel de reptila ajunge la 8 metri lungime si este extrem de periculoasa", a spus dr. Vasile Pop de la Directia Sanitar-Veterinara. (Vasile Dale)

STATISTICA - Femeile, mai atente la volan
Potrivit statisticilor, femeile stau bine la capitolul circulatie rutiera. Doar noua la suta dintre abaterile de la regulile de circulatie au fost produse de femei de la intrarea in vigoare a noului cod rutier. Mai mult, pana in prezent nici o femeie nu a acumulat cele 15 puncte care duc la suspendarea permisului. Dupa ce saptamana trecuta gradul de dificultate al testulului pentru redobandirea permisului auto a fost simplificat, acesta a fost promovat de aproape 50% dintre soferii care l-au sutinut. (Mara Raducanu)

PRESEDINTIE - Sergiu Medar, spitalizat
Consilierul prezidential pentru securitate nationala, Sergiu Medar, a fost internat ieri in Spitalul Militar, din cauza unor probleme cardiace. Consilierul presedintelui ar suferi de aritmie cardiaca. Administratia Prezidentiala a confirmat ca Sergiu Medar efectueaza, in aceste zile, o serie de investigatii medicale, in urma unor oscilatii de tensiune. (O.S.)

ANCHETA - Radu Mazare, in fata procurorilor
Procurorii anticoruptie i-au prezentat primarului constantean Radu Mazare un raport de expertiza intocmit in dosarul privind activitatea desfasurata la Primaria Constanta. La iesirea din sediul Parchetului, Mazare a declarat ca a catalogat raportul drept "o bazaconie". Anchetatorii au inceput in 2005 urmarirea penala impotriva lui Mazare si a altor zece persoane - intre care Nicusor Constantinescu, pe atunci seful CJ Constanta - in legatura cu retrocedarea unor terenuri in Mamaia si in Constanta.

CLUJ - Rafuiala intre Paszkanyi si seful CJ
Presedintele Consiliului Judetean Cluj, Marius Nicoara, a declarat ca memoriul omului de afaceri Arpad Paszkanyi, urmarit penal de procurii DIICOT in dosarul "Gazeta", este "un atac marsav". In documentul la care face referire Nicoara, Paszkanyi sustinea ca este anchetat din cauza unei licitatii pentru concesionarea unui teren de catre CJ Cluj pentru constructia unui mall. Acuzatia vizeaza un magistrat care deruleaza ancheta in dosar si care este ruda cu secretara Consiliului Judetean, Mariuca Pop.

BISTRITA - Elev batut de un profesor nervos
Un elev de 15 ani de la scoala generala din localitatea Ardan a fost batut de profesorul de Geografie, pentru ca a udat zidul scolii, transmite Rompres. Baiatul se afla la cismeaua din curtea scolii, unde isi spala ghetele murdare, si din greseala cativa stropi de apa au ajuns pe zid. Enervat, dascalul Petru Catinean a inceput sa il loveasca pe copil cu palmele peste fata si ceafa. Potrivit politistilor, profesorul nu este la prima abatere.

LEGISLATIE - Bani mai multi pentru pensionari
Pensiile a peste 1,6 milioane de persoane se vor majora din aprilie, in medie, cu 14%-15%, a declarat Gheorghe Barbu, ministrul Muncii. Mai mult, pensionarii nu vor mai semna cupoanele mov, in functie de care se putea suspenda pensia pana acum. Toate modificarile aduse Legii 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale sunt cuprinse in proiectul de ordonanta publicat pe pagina de internet a Ministerului Muncii. (Elena Stan)

VASLUI - Inghesuiala pentru ajutorul de incalzire
Sute de vasluieni s-au calcat in picioare ieri dimineata pentru a obtine ajutorul de incalzire. Oamenii s-au asezat la coada inca de la ora cinci dimineata, dornici sa fie primii la rand. Vasluienii au fost scosi din cladire de jandarmi si au asteptat afara, pentru ca spatiul de la ghisee era prea mic. In municipiul Vaslui sunt aproape 3.000 de persoane care beneficiaza de acest ajutor, iar la nivelul judetului este vorba despre peste 80.000 de beneficiari. (Ana Ionascu)

Dumitru Stoichita

POLUARE. In Portul Drobeta-Turnu Severin au fost depistate scurgeri de pacura pe o lungime de cateva sute de metri. Specialistii de la Sistemul de Gospodarire a Apelor Mehedinti, ISU Drobeta si Garda de Mediu au stabilit ca produsele petroliere provin din gura de evacuare a retelei de canalizare a orasului administrata de SC Secom SA. (Dumitru Stoichita)
×
Subiecte în articol: observator