x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator OBSERVATOR - Stirile zilei

OBSERVATOR - Stirile zilei

29 Mar 2004   •   00:00
Basescu il ataca pe Iliescu

Liderul PD Traian Basescu l-a atacat, sambata seara, la Satu Mare, pe presedintele Ion Iliescu, spunand ca seful statului este „umbrela sub care s-au petrecut toate marile delapidari" si ca ar putea fi nominalizat la postul de premier pentru ca „este indragostit de putere si nu vrea sa renunte la ea", informeaza Mediafax. El a atacat si PSD, de altfel principala tema a discursului liderului PD. El a numit regimul PSD ca fiind unul „profund corupt", aratand ca romănii vor vota din nou cu PSD „numai daca sunt foarte hotarati ca tara sa se indrepte catre o catastrofa". Basescu a mai spus ca, in opinia sa, viitorul tandem din fruntea PSD va fi „Nastase la Cotroceni si Iliescu la Palatul Victoria". (Gabriela Antoniu)

Vadim o da pe metafore

Liderul PRM, CVTudor, s-a lansat sambata in cursa pentru Presedintia Romaniei. El a anuntat ca, daca va castiga, va lichida in 48 de ore mafia, va bloca fondurile ilegale, va confisca averile marilor gangsteri si va crea un fond pentru echilibrarea nivelului de trai. Ulterior, peremistul a sustinut ca afirmatia de mai sus a fost „o metafora", deoarece, daca ajunge presedinte, va fi „painea lui Dumnezeu" pentru oamenii cinstiti si „biciul lui Dumnezeu" cu cei necinstiti. Tot sambata, la propunerea lui CV Tudor, reprezentantii PRM au aprobat o modificare la Statutul partidului PRM privind interzicerea atitudinilor antisemite. Nu s-a precizat insa sanctiunile ce vor fi aplicate peremistilor care vor incalca aceasta interdictie. (Camelia Ionescu) Primaria Galati

Eugen Durbaca, candidatul PUR

PUR si-a lansat candidatii la primariile tuturor localitatilor din judetul Galati. Pentru Primaria Municipiului Galati a fost desemnat Eugen Durbaca. El este liderul organizatiei judetene Galati si a fost primar timp de doua mandate dupa 1990. „Cabinetul meu va fi in strada. Nu voi fi un primar de birou. Cunosc problemele galatenilor si sunt constient de responsabilitatile care-mi revin. Experienta ultimilor 4 ani a aratat in Galati ca nu banii sunt o problema, ci modul in care sunt gestionati", a declarat candidatul umanist. Eugen Durbaca este de profesie inginer, a fost director 15 ani, la 38 de ani fiind director general al tuturor santierelor navale din tara. Fraudarea alegerilor Magazinul Mercur, spart ca la „BD in alerta" Supermagazinul Mercur din Craiova a fost, din nou, spart, dupa metoda „Brigada Diverse in actiune", in noaptea de vineri spre sambata. Hotii au ramas, camuflati, in incinta magazinului, dupa terminarea programului, furand, apoi, linistiti, aparatura electronica si electrocasnica in valoare de sute de milioane de lei. Mai mult, din magazin au disparut aproximativ 180 de milioane de lei si mai multe seifuri - confirma surse apropiate anchetatorilor. Disparitia bunurilor a fost observata sambata dimineata, atunci cand vanzatoarele standurilor pagubite au venit la lucru. Politia nu a reusit, inca, sa stabileasca daca hotii au parasit magazinul sambata dimineata, dupa deschiderea magazinului sau in cursul noptii. Culmea ironiei: Mercur-ul a mai fost spart, prin aceeasi metoda, in urma cu aproximativ o luna. Politia nu a reusit, nici atunci, sa identifice hotii. Oamenii legii au impanzit, sambata, Mercur-ul, efectuand cercetari pentru ore bune. In zadar, caci hotii sunt, inca, necunoscuti. (Cristian Vasilcoiu)

Cisterna cu motorina pe sosea

Sute de litri de motorina pe soseaAproximativ sapte sute de litri de combustibil s-au scurs, in noaptea de vineri spre sambata, in zona comunei buzoiene Viperesti, pe Drumul National 10, dupa ce o cisterna s-a rasturnat pe sosea. Buzoianul Mircea S. (50 de ani), in timp ce conducea o autospeciala Roman, proprietatea unei firme din Sapoca, a pierdut controlul directiei, s-a lovit de parapetii de pe marginea drumului si s-a rasturnat. In urma impactului din cisterna autovehiculului s-au scurs 6.670 de litri de combustibil in padurea de pe marginea drumului.

Trei frati evrei au cerut interzicerea „Patimilor"

Trei frati evrei s-au adresat unui tribunal din Franta solicitand interzicerea in aceasta tara a filmului „Patimile lui Hristos", realizat de Mel Gibson, in care joaca si romanca Maia Morgenstern, argumentand ca acesta va incita la violenta impotriva evreilor, transmite BBC online. Filmul a avut parte de asemenea acuzatii chiar cu cateva luni inainte de a fi lansat. Distribuitorii francezi ai filmului au replicat ca nu exista nici un indiciu ca filmul va cauza incidente violente si au cerut ca solicitarea celor trei sa fie respinsa. Sentinta va fi pronuntata astazi.

Doua decenii de la demolarea Spitalului Brăncovenesc

Demolarea Spitalului Brăncovenesc, in urma cu 20 de ani, prin decizia lui Nicolae Ceausescu privind construirea unui centru civic, a fost comemorata ieri intr-o dezbatere organizata de Fundatia Academia Civica si Centrul International de Studii asupra Comunismului. „Actul barbar de distrugere a Spitalului Brăncovenesc denota lipsa de respect a comunismului fata de traditii, pentru ca aceasta cladire nu era numai o simpla institutie spitaliceasca, ci si un monument de patrimoniu ce adapostea o scoala medicala reprezentata de mari familii de medici", a spus academicianul Constantin Balaceanu-Stolnici.

Sute de hectare sub ape

Precipitatiile abundente au facut ca apele sa iasa din matca in căteva dintre localitatile judetului Arad, cele mai afectate fiind Almas, Gurahont si Tărnova. Situatia a fost tinuta sub control in zona comunei Gurahont, chiar daca apele Crisului Alb au depasit cota de atentie cu aproape o jumatate de metru. In schimb, s-au produs inundatii in aval, in zona Almasului, unde apele revarsate au acoperit peste 350 ha de culturi, din care mai mult de 100 ha au fost insamăntate cu ovaz, chiar in aceasta primavara. A fost, de asemenea, inundat, timp de căteva ore, drumul care leaga localitatile Almas si Dieci, dar situatia a revenit la normal.

Mii de euro, tigari si bere, la vamesii de la Turnu

O intreaga tura de la Punctul de Trecere a Frontierei Turnu (PCTF), din judetul Arad, a fost suspendata dupa ce la un control inopinat s-au descoperit, in incinta punctului de frontiera mai multe bunuri si valuta. Sămbata dimineata o echipa de politisti s-a deplasat pentru un control „pe nepusa masa" la PCTF Turnu. Acest punct se afla in evidenta politistilor ca fiind unul dintre locurile vulnerabile si predispuse la „spaga". In mai multe camere din sediul PCTF Turnu, politistii au descoperit mai multe bunuri (bere, cafea si tigari), precum si suma de 4.700 de euro, 6.000 de forinti si 50 de dolari suspectate de a fi primite de la mai multi oameni care au trecut prin punctul de frontiera amintit. (Eduard Pascu)

Ziua Parintilor si a Familiei

Ultima zi de duminica din luna mai va fi sarbatorita la Cluj-Napoca drept „Ziua Parintilor si a Familiei". Ideea este a primarului Clujului, ramane ca ea sa primeasca si acceptul consilierilor locali. Funar a propus aceasta aniversare deoarece considera ca „statisticile din ultima perioada releva o disolutie a valorilor traditionale ale familiei, inregistrandu-se tot mai multe divorturi si o lipsa ingrijoratoare de grija a tinerilor fata de parinti, bunici si stramosi". (Oriana Tzelman)

×
Subiecte în articol: observator sămbătă