x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator OJPC ARGEŞ - 18.000 de truse medicale, retrase de la Uzina Dacia

OJPC ARGEŞ - 18.000 de truse medicale, retrase de la Uzina Dacia

de Elly Cristea    |    19 Noi 2008   •   00:00


Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Argeş a retras de la Uzina Dacia aproape 18.000 de truse medicale care prezentau mai multe nereguli, după o anchetă care a durat câteva luni. De asemenea, Uzina de la Mioveni a fost amendată cu suma de 30.000 de lei.



Sesizarea a venit din partea Asociaţiei Victimelor Accidentelor Rutiere şi viza trusele medicale cu care sunt dotate autoturismele Dacia. În urma unui prim control la producător, Autoritatea de Sănătate Publică Argeş a încheiat un proces-verbal conţinând date referitoare la trusele sanitare marca AUTEC. Ancheta nu s-a oprit aici şi pe data de 22 octombrie, la solicitarea Ministerului Sănătăţii Publice (MSP), reprezentanţii OJPC au prelevat eşantioane, respectiv trei bucăţi truse sanitare. Trusele sanitare au fost trimise spre analiză Oficiului Tehnic pentru Dispozitive Medicale (OTDM) care a comunicat ieri concluziile, fiind specificate mai multe neconformităţi. Trusa medicală, geanta şi echipamentele nu sunt inscripţionate corect. Echipamentele nu sunt depozitate într-o cutie, ci într-o geantă din material textil. O altă neregulă se referă la compoziţia feşelor, bandajelor şi compreselor, care nu e conformă cu reglementările legale. Grav este şi faptul că informaţiile de pe trusa sanitară nu erau inscripţionate în limba română, iar pe comprese nu era inscripţionată metoda de sterilizare. Trusele medicale cu care au fost echipate autoturismele Dacia sunt produse în China şi furnizate către Uzina de la Mioveni de societatea italiană AUTEC. Această firmă nu are nici un reprezentant legal în România şi OJPC Argeş a luat măsuri împotriva producătorului, adică a Uzinei Dacia.

Şeful Inspectoratului Regional pentru Protecţia Consumatorului Piteşti, Cristian Libertatu, a precizat că s-a dispus retragerea de la vânzare a aproape 18.000 de truse medicale: "Producătorul a pus pe piaţă un produs care nu respectă prescripţiile declarate, ceea ce reprezintă contravenţie. A fost aplicată o sancţiune de 30.000 lei. S-a luat măsura opririi definitive de la comercializare şi a retragerii din consumul uman a unui lot de 17.980 de truse medicale utilizate începând cu data de 1 august 2008. De asemenea, va fi retras şi stocul existent la Dacia şi trusele care echipează deja autoturismele".

×
Subiecte în articol: observator medicale