x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Olimpiadă cu scandal la Cluj-Napoca

Olimpiadă cu scandal la Cluj-Napoca

05 Feb 2010   •   00:00

Mai mulţi părinţi ai unor elevi de liceu care au participat la Olimpiada Naţională de Limba Engleză, desfăşurată la Cluj-Napoca, au criticat astăzi  modul de organizare a concursului şi au reclamat că o parte dintre copii ar fi primit note mai mici decât li s-ar fi cuvenit.

Ministerul Educaţiei va analiza situaţia reclamată de părinţii elevilor care au participat la Olimpiada Naţională de Limba Engleză şi, în funcţie de rezultatele acestei evaluări, va decide măsurile pe care le va lua, a declarat purtătorul de cuvânt al instituţiei, Melania Mandas Vergu.

Înainte de festivitatea de premiere a Olimpiadei Naţionale de Limba Engleză, unul dintre părinţii nemulţumiţi, Tom Baran, a urcat astăzi pe scena din Auditorium Maximum din Cluj-Napoca şi a acuzat organizatorii clujeni şi pe inspectorul şcolar general de limba engleză din cadrul Ministerului Educaţiei, Anca Pegulescu, că şi-au bătut joc de elevi, că i-au ţinut în frig sau că subiectele au fost mai dificile decât era normal.

"V-aţi bătut joc de copii, de munca lor, i-aţi lăsat să stea în frig, la minus şapte grade, o jumătate de oră înainte să intre la probe, să răcească. Puteţi să spuneţi cum aţi folosit banii din sponsorizări? Aţi ţipat la copii şi la părinţi să iasă afară, ne-aţi traumatizat copiii. Aţi stat la hotel de patru stele şi nu aţi avut bani să cumpăraţi o sută de coli de hârtie? Aţi dat subiecte mai dificile decât nivelul elevilor. Să vă fie ruşine", a spus Baran, în faţa elevilor care l-au aplaudat, a părinţilor prezenţi şi a profesorilor participanţi la olimpiadă.

Acesta a susţinut că, din cauză că a avut curajul să reclame condiţiile de cazare oferite copiilor, fiica sa, Brenda, a fost subevaluată la concurs şi a primit doar media 7,99.

Alţi părinţi şi elevi au confirmat, sub rezerva anonimatului, deficienţele de organizare şi faptul că subiectele au fost mai grele decât nivelul elevilor sau că nu au existat martori la examene, în condiţiile în care, la proba orală, a intrat în sală câte un elev în faţa comisiei de examinare.

"La proba orală şi de audiţie s-a intrat pe rând, câte un elev, în loc să fie în sală 10 sau 15. Nu ştie nimeni cum s-a făcut notarea elevilor, nu există martori că nota acordată ar fi fost cea reală. Există suspiciuni că unii elevi ar fi fost supraevaluaţi, iar alţii depunctaţi", a spus un alt părinte.

Inspectorul şcolar de limba engleză Anca Pegulescu a respins acuzaţiile aduse şi a afirmat că subiectele au fost elaborate cu doi ani înainte.

"Nu au fost înregistrate probleme cu banii. Subiectele au fost concepute şi formulate conform programelor pentru olimpiade. Au fost postate pe site-ul ministerului încă din 2008", a spus Pegulescu.

La rândul său, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj, Anca Hodorogea, a recunoscut că au fost probleme cu cazarea unor elevi, dar a spus că acestea au fost rezolvate.

"Au fost condiţii bune, dar am avut o problemă la un internat unde erau cazaţi o parte din copii, unde nu a fost foarte cald, din cauza unei probleme tehnice la o centrală termică. Dar copiii au fost mutaţi într-un alt internat imediat, unde era cald", a precizat Hodorogea.

La Olimpiada Naţională de Limba Engleză, care s-a desfăşurat în această săptămână la Cluj-Napoca, au participat 226 de elevi, 42 de profesori însoţitori şi 26 de profesori ai Comisiei Centrale de Olimpiadă.

×
Subiecte în articol: scoala