x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Om cu putere - Ioan Curtean de Hondol, pasibil de puscarie

Om cu putere - Ioan Curtean de Hondol, pasibil de puscarie

16 Feb 2005   •   00:00

OBSERVATOR
Consulul onorific al statului Belize are dosar penal pentru conducere sub influenta alcoolului.

Consulul Belizelor, scamator onorific

"Stii cu cine vorbesti?", il intreba un sofer beat, implicat la sfarsitul saptamanii trecute intr-un accident de circulatie, pe politistul care sosise la fata locului. Omul legii i-a raspuns ca vorbeste "cu un conducator auto ca oricare altul". S-a inselat. Statea de vorba cu marele consul onorific al statului Belize, Curtean Ioan de Hondol.
ION ALEXANDRU, EDUARD PASCU

METAMORFOZA. Ioan Curtean de Hondol, "teroristul Boris" ajuns consul onorific
Cine este personajul? Un tip care, cu discretie, si-a inceput cariera ca strungar, a jucat in roluri de teroristi pe la Hollywood, a derulat afaceri prin intermediul unor firme "casute postale" cu sediul in insule cu paradis fiscal si, colac peste pupaza, a devenit consul onorific al statului Belize la Bucuresti. Este vorba de Ioan Curtean care, pentru a da greutate numelui sau, si-a atribuit un alt prenume cu tenta barono-hispanica. Acum isi spune Ioan Curtean de Hondol (Hondol reprezentand satucul din Alba in care s-a nascut).

CARIERA. Nascut in 1936 in satul Hondol, din muntii Apuseni, Curtean Ioan de Hondol s-a angajat pentru prima data ca strungar la Uzina Metrom din Brasov. S-a transferat, ulterior, ca dispecer, la Electroprecizia Sacele. Visul lui era insa sa devina actor. Si nu s-a lasat pana nu a reusit. In 1966, Curtean a fugit cu vaporul pe Dunare, a ajuns in Iugoslavia si de aici in Italia. In 1967 a pus piciorul in America. La New York a studiat arta dramatica si a jucat in filmul "Checkmate", produs de Warner Bross, in rolul teroristului rus Boris. S-a intors in Romania pe 6 ianuarie 1990, iar trei ani mai tarziu a devenit consul onorific al Insulelor Belize.

POLITICA. "De Hondol" devine chiar secretar general al Partidului Unitatii Nationale din Romania, formatiune din care face parte generalul Mircea Chelaru, iar la alegerile parlamemntare din anul 2000 a candidat impreuna cu Partidul National Roman, condus pe vremea aceea de fostul director al SRI, Virgil Magureanu.

AFACERI. In 1979, Curtean intra in afaceri, cu constructii, in Las Vegas. Infiinteaza Compania "De Hondol", iar in 1988 devine reprezentantul in Europa de Est al Concernului Kaiser Engineers din SUA. In 1991, De Hondol a fondat Transion Ltd., din care detine 95% din actiuni. Sapte ani mai tarziu, preia fabrica de conserve din Tulcea a carei productie o exporta. Nu intamplator, consulul face afaceri in Romania. Un raport dat publicitatii anul trecut de Consiliul National al Valorilor Mobiliare (CNVM) arata ca firmele din Insulele Belize au iregistrat cel mai mare volum al achizitilor pe piata romaneasca de capital, suma totala ridicandu-se la 282,76 miliarde de lei, toate in industria metalurgica. Unul dintre cei care a investit 7,3 milioane de dolari in pachetul majoritar de actiuni de la ALUM Tulcea este rusul Viktor Misitki, proprietarul grupului siderurgic Rinko. Tranzactia s-a efectuat la bursa Rasdaq printr-o firma offshore din Belize. Afacerile "beliziene" sunt foarte profitabile, pentru ca Insulele practica paradisul fiscal. Si omul de afaceri Csibi Istvan este acuzat ca printr-o firma din Belize a spalat o jumatate de milion de dolari.

FIRMA DIN CONSULAT. In sediul consulatului exista o firma, "Transion" SRL, administrata de o ruda a consulului de Hondol. Aceasta firma primeste, in baza HG 1291/20.08.2004, in concesionare de la Agentia Nationala pentru Resurse Minerale perimetrele DEE V - 5 Bertesti si DEE V - 12 Filiu. Firma avea un capital social de 2 milioane de lei, insa urma sa deruleze operatiuni de 4 milioane de dolari (exploatare de zacaminte de petrol si saparea de noi sonde). Firma avea ca actionari compania De Hondol Enterprises din Nevada, iar la scurt timp a intrat in lichidare judiciara. Imediat a fost infintat un altfel de "Transion", si anume Transion Oil&Gas, in care apare de Hondol cu 33% dintre actiuni si are sediul in cladirea Consulatului Belize la Bucuresti.

BELIZE, UN STAT CAT UN CARTIER BUCURESTEAN
Micul stat Belize, care are Consulat la Bucuresti, pe Calea Floreasca (foto), este situat in partea de sud-est a Mexicului, fiind pozitionat in America Centrala. Are o suprafata de 23.000 de kilometri patrati si o populatie de 236.000 de locuitori, iar capitala este la Belmopan. In 2000, populatia Belmopanului era de 8.000 de locuitori. Belize, ca stat, exista din 21 septembrie 1981, cand si-a proclamat independenta de sub influenta Marii Britanii. Statele Unite ale Americii acorda asistenta economica statului Belize, contribuind cu aproximativ 3 milioane de dolari anual in plan economic si militar. Un roman care vrea sa viziteze statul Belize trebuie sa primeasca viza pe pasaport. In schimb, exista foarte multe afaceri derulate din Romania prin intermediul unor offshore-uri cu sediul in Belize.

ONORIFIC INSEAMNA FARA IMUNITATE
Duminica seara, imediat dupa ce s-a priponit cu masina intr-un Volvo pe Soseaua Kiseleff, consulul de Hondol s-a ratoit la politisti, amenintandu-i ca are imunitate diplomatica. Directorul Directiei Afaceri Consulare, din Ministerul Afacerilor Externe, Cristian Gaginschi, a declarat ca persoanele cu rang de consul onorific nu beneficiaza de imunitate diplomatica, conform Conferintei de la Viena din anul 1963 prin care s-a reglementat functia de consul onorific. "Orice stat care nu are ambasada poate avea consul onorific, dar acesta nu reprezinta statul asa cum o face un consul de cariera", sustine Gaginschi. Functia de consul onorific ii confera lui de Hondol doar posibilitatea de a efectua schimburi de afaceri si culturale. Motiv pentru care de Hondol s-a ales cu dosar penal pentru vatamare corporala, conducere sub influenta alcoolului si refuzul de a i se recolta probe biologice, fapte ce se pedepsesc cu inchisoarea intre 1 si 5 ani. Potrivit rezultatului testului etilotest, de Hondol avea o concentratie de 0,43 mg/l in aerul expirat. Avocatul consulului sustine ca asupra clientului sau politistii au facut abuzuri in momentul audierilor, insa a refuzat sa spuna in ce au constat aceste abuzuri. Incercarile noastre de a lua legatura cu Curtean de Hondol s-au dovedit a fi zadarnice.
×