x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Omar Hayssam ar putea fi liber în Siria

Omar Hayssam ar putea fi liber în Siria

de Marina Constantinoiu    |    10 Ian 2012   •   13:18
Omar Hayssam ar putea fi liber în Siria

Omar Hayssam, condamnat, in lipsa, la 20 de ani de inchisoare pentru implicare in rapirea a trei jurnalisti romani la Bagdad, ar putea fi o persoana libera sa se alature familiei sale in Siria.

Avocatul sau in Romania, Ion Cazacu, a declarat, marti, pentru Mediafax, ca exista un document oficial de la Procuratura generala a Siriei, transmis tatalui sirianului, in care se arata ca exista o decizie de executare a patru ani de inchisoare, incepand cu 9 ianuarie 2008, pe numele lui Hayssam. Imediat, in presa au aparut speculatii potrivit carora, prin deductie, la 9 ianuarie 2012 ar fi trebuit ca pedeapsa lui Omar Hayssam sa fie considerata executata. Plauzibil, de altfel.

Contactat de Jurnalul National, Ion Cazacu a precizat ca respectivul document face vorbire doar despre sentinta pronuntata la 9 ianuarie. Nu exista informatii despre o eventuala eliberare a lui Hayssam inainte de termen, posibila, conform procedurilor si deci plauzibila si ea, cum nu exista nici informatii ca intre timp s-ar fi putut formula la adresa lui alte decizii de condamnare sau de executare a unor pedepse, care sa fi prelungit, eventual, starea de detentie a acestuia, situatie la fel de plauzibila. "Nu stiu unde este Omar Hayssam, nu m-a informat familia lui nimic", a spus avocatul.

Mediafax reaminteste ca Ion Cazacu declara in martie 2011 ca detine o adresa oficiala din partea statului sirian in care este informat ca Omar Hayssam este incarcerat intr-o inchisoare din Siria inca din 2008, el avand de executat o pedeapsa de patru ani pentru infractiuni la legea sigurantei statului. El preciza atunci ca a depus la instanta un document provenit, la cererea familiei sirianului, de la Procuratura generala din Siria prin care se atesta "negru pe alb" faptul ca Omar Khaled Hayssam executa o pedeapsa de patru ani intr-o inchisoare siriana.

Ratificarea acordurilor cu Siria privind extradarea si transferarea persoanelor condamnate in vederea executarii pedepselor privative de libertate este blocata, din august 2011, la comisiile Parlamentului, care au considerat ca, in contextul actual, aprobarea lor ar avea efecte negative asupra imaginii Romaniei. Presedintele Traian Basescu a semnat, in 3 februarie 2011, decretele pentru supunerea spre ratificare Parlamentului a tratatelor intre Romania si Republica Araba Siriana privind extradarea si a celui privind transferarea persoanelor condamnate in vederea executarii pedepselor privative de libertate, semnate la Bucuresti la 10 noiembrie 2010.

Adela Omar: "Nu este eliberat!'
Sotia lui Hayssam, Adela, se afla in Siria. Contactata de Antena3, Adela Omar a declarat ca sotul ei nu a fost eliberat. "M-am uitat si eu pe ziare, am vazut ce scrie, dar nu, nu este eliberat. Nici nu stiu cand ar urma sa fie eliberat. Va dati seama, cu problemele de aici (protestele antiguvernamentale si violentele din mai multe orase siriene, soldate cu moartea a circa 5.000 de persoane – n.r) nu se stie nimic.
Legea de aici le permite sa il tina chiar daca a terminat de facut pedeapsa.
Deci in tara este stare de urgenta si nu cred ca se mai ocupa nimeni de problemele mai mici. Ultima oara am vorbit cu el inainte sa inceapa problemele, inainte de luna martie, anul trecut'. (Irina Cristea)

×
Subiecte în articol: omar hayssam