x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Omar Hayssam, căutat prin puşcăriile din Siria

Omar Hayssam, căutat prin puşcăriile din Siria

30 Apr 2009   •   00:00
Omar Hayssam, căutat prin puşcăriile din Siria

După ce l-au avut în arest în România, dar l-au scăpat "ca prin minune", autorităţile de la Bucureşti îl caută acum pe teroristul Omar Hayssam prin puşcăriile din Siria.



Astfel, Curtea de Apel Bucureşti a dispus, miercuri, o serie de adrese către Ministerul Justiţiei şi Interpol pentru a afla dacă Omar Hayssam este încarcerat în Siria, aşa cum susţine tatăl său printr-o scrisoare depusă de avocatul sirianului în procesul privind fuga acestuia din România.

Potrivit Mediafax, avocatul Ion Cazacu, care îl reprezintă pe Omar Hayssam în procesul armatorului Tartoussi cu a cărui navă ar fi plecat Omar Hayssam din România, a adus, miercuri, în faţa instanţei o scrisoare despre care a spus că a primit-o de la tatăl lui Omar Hayssam din Siria, în care se arată că acesta este închis de un an şi jumătate.

Tatăl lui Hayssam arată în scrisoarea pe care a transmis-o fiilor săi Mukhes şi Mahmoud că acesta a fost arestat de autorităţile siriene de aproximativ un an şi jumătate. "Copiii mei dragi, îmi este dor de voi şi doresc împreună cu mama voastră să vă vedem în curând( ... ). Nu ştiu de unde să încep, mama voastră este bolnavă aşa cum ştiţi( ... ), totul s-a agravat după arestarea fratelui vostru Hayssam de către autorităţile siriene de aproximativ un an şi jumătate şi până în prezent"- se arată în scrisoare.

Fratele lui Omar Hayssam, Mucles, a fost întrebat de instanţă dacă are cunoştinţă de acest lucru, el răspunzând negativ. Totodată, avocatul a cerut audierea lui Omar Hayssam prin comisie rogatorie sau să îi fie permis să se deplaseze în Siria, dacă sirianul poate fi localizat, pentru a discuta cu acesta despre asiguarea apărării în acest dosar.

Procurorul de şedinţă a spus că acest dosar există încă de la sfârşitul anului 2007, adică înainte de perioada de când când tatăl său spune că este încarcerat şi că, dacă ar fi dorit să se prezinte la proces, putea să vină. Instanţa a decis să facă demersuri pentru a solicita autorităţilor siriene să confirme informaţia din scrisoare. Procesul va fi reluat în 13 mai.

La sfârşitul lunii noiembrie 2007, procurorii i-au trimis în judecată pe Mustafa Tartoussi, Mukhles şi Mahmoud Omar pentru înlesnire a ieşirii din ţară a unei persoane despre care se cunoştea că este cercetată pentru fapte de terorism, precum şi pe Omar Hayssam, sub aspectul comiterii infracţiunii de trecere frauduloasă a frontierei de stat.

Anchetatorii au stabilit că, în perioada 23-30 iunie 2006, Mustafa Tartoussi ar fi planificat şi înlesnit, împreună cu inculpaţii Omar Mahmoud şi Omar Mukhles, ieşirea frauduloasă din România a lui Omar Hayssam, deşi cunoştea faptul că acesta a fost trimis în judecată pentru săvârşirea unor acte de terorism prin organizarea şi finanţarea operaţiunii de răpire a trei jurnalişti români în Irak.

Cercetările efectuate în faza de urmărire penală au relevat faptul că plecarea din ţară a lui Omar Hayssam s-a realizat pe cale maritimă, cu ajutorul inculpaţilor Mustafa Tartoussi, Mukhles Omar şi Mahmoud Omar, aport justificat de "considerente de ordin material - în primul caz - şi de ordin familial - în cel de al doilea caz".

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis condamnarea, în lipsă, la 20 de ani de închisoare a omului de afaceri Omar Hayssam, judecătorii respingând recursul promovat de avocaţii sirianului, care ceruseră rejudecarea procesului. Hayssam este urmărit general naţional şi internaţional în baza unui mandat de arestare preventivă emis în lipsă de către Curtea de Apel Bucureşti.

×
Subiecte în articol: observator hayssam omar omar hayssam