x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Omar Hayssam, condamnat la 23 de ani închisoare în dosarul "Manhattan"

Omar Hayssam, condamnat la 23 de ani închisoare în dosarul "Manhattan"

04 Noi 2015   •   17:51
Omar Hayssam, condamnat la 23 de ani închisoare în dosarul "Manhattan"
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Sirianul Omar Hayssam a fost condamnat miercuri de Tribunalul Bucureşti la 23 de ani şi patru luni închisoare în dosarul "Manhattan", în care a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT, pentru săvârşirea unor infracţiuni economice.

În acelaşi dosar, fratele lui Hayssam, Mohamad Omar, a fost condamnat la 16 ani de închisoare.

De asemenea, cei doi fraţi au fost obligaţi să plătească în solidar suma de 7,8 milioane lei.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

În acest dosar, Omar Hayssam a fost trimis în judecată în octombrie 2012 de procurorii DIICOT, alături de fratele său, Mohamad Omar, cumnatul lui, Mihai Nasture, şi doi parteneri de afaceri - Viorel Vasile Mafteucă şi Doina Farladanschi.

Potrivit DIICOT, cei cinci au constituit un grup infracţional organizat şi au acţionat premeditat şi planificat în vederea nerestituirii creditelor şi trecerii patrimoniilor SC Bucovina Mineral Water SA şi SC Rio Soft Drinks în cadrul altor societăţi din "Grupul Manhattan".

Procurorii susţin că Omar Hayssam şi complicii lui au contractat împrumuturi bancare în numele Bucovina Mineral Water şi Rio Soft Drinks, după care au transferat patrimoniile celor două companii (fabrica de sucuri Rio din Timişoara şi fabrica de îmbuteliere ape minerale şi sucuri Bucovina din Vatra Dornei) către alte societăţi reale sau fantomă din "Grupul Manhattan".

Anchetatorii susţineau că prejudiciul produs este de 78,4 milioane de lei pentru infracţiunea de delapidare, 4.171.261,86 de dolari, respectiv 2.295.698 de lei pentru infracţiunea de evaziune fiscală, 17,3 milioane de lei pentru infracţiunea de spălare a banilor, totalul fiind de aproximativ 20 de milioane de euro.

Omar Hayssam a fost condamnat de instanţele din România în patru dosare: 20 de ani de închisoare pentru răpirea jurnaliştilor în Irak, 16 ani de închisoare în dosarul "Volvo Truck", 3 ani de închisoare în dosarul "Foresta Nehoiu", 2 ani de închisoare pentru trecerea frauduloasă a frontierei.

El a reuşit să fugă din România în anul 2006, fiind adus în ţară în anul 2013.

×