x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Omar Hayssam, ARESTAT PREVENTIV: Mă doare sufletul că sunt făcut terorist. Grupul infracţional nu a fost condus de mine

Omar Hayssam, ARESTAT PREVENTIV: Mă doare sufletul că sunt făcut terorist. Grupul infracţional nu a fost condus de mine

02 Aug 2013   •   12:01
Omar Hayssam, ARESTAT PREVENTIV: Mă doare sufletul că sunt făcut terorist. Grupul infracţional nu a fost condus de mine
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images
UPDATE 13:07 - Omar Hayssam a fost dus la sediul DIICOT pentru a fi audiat într-un dosar privind săvârşirea unor infracţiuni economice, disjuns din dosarul "Manhattan". În dosarul "Manhattan", aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti, Omar Hayssam a fost trimis în judecată în octombrie 2012 de procurorii DIICOT, alături de fratele său, Mohamad Omar, cumnatul lui, Mihai Nasture, şi doi parteneri de afaceri, Viorel Vasile Mafteucă şi Doina Farladanschi. Potrivit DIICOT, cei cinci au constituit un grup infracţional organizat şi au acţionat premeditat şi planificat în vederea nerestituirii creditelor şi trecerii patrimoniilor SC Bucovina Mineral Water şi SC Rio Soft Drinks SA în cadrul altor societăţi din "Grupul Manhattan".

Prejudiciul produs este de 78,4 milioane de lei pentru infracţiunea de delapidare, 4.171.261,86 de dolari, respectiv 2.295.698 de lei pentru infracţiunea de evaziune fiscală, 17,3 milioane de lei pentru infracţiunea de spălare a banilor, totalul fiind de aproximativ 20 milioane de euro.

UPDATE 12:25
- Omar Hayssam a fost arestat preventiv în dosarul de înşelăciune şi delapidare, potrivit deciziei luate vineri de Tribunalul Bucureşti, prin care a fost admisă propunerea în acest sens formulată de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

Aceeaşi măsură preventivă a fost luată în cazul lui Mohamad Omar - fratele lui Omar Hayssam.

Hotărârea instanţei poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Bucureşti.
-------------------------------------------------------

Omar Hayssam a declarat, astăzi, în faţa unui judecător de la Tribunalul Bucureşti, că dosarele sale sunt rezultatul faptului că s-a luat "de bun" că el este terorist şi că apoi toată lumea a ţinut cont de asta, fără să vadă şi binele făcut de el - "5.000 de locuri de muncă".

Sirianul a mai spus că în cursul zilei de joi a primit vizita unor membri ai familiei sale, dar că tot nu s-a reuşit găsirea unui "avocat specializat". El a explicat că, în opinia sa, pentru aflarea adevărului "trebuie muncit, trebuie reluată această cercetare" şi trebuie văzut în ce condiţii au fost luate declaraţiile martorilor.

"Trebuie văzut în ce condiţii au fost luate declaraţiile. Declaraţiile au fost luate sub presiunea faptului că Omar Hayssam este terorist. Eu nu am nicio participaţiune în acest dosar. Trebuie confruntate persoanele ce au dat declaraţii. Grupul infracţional nu a fost condus de mine", a declarat Hayssam, în faţa instanţei. Sirianul a precizat că anchetatorii i-ar fi pus în spate firme-fantomă, care ar fi avut legătură cu el pentru simplu fapt că a fost declarat teroristul numărul 1 al României.

"Unde s-a găsit o firmă-fantomă, hai s-o punem la teroristul ăsta. Dar să se vadă dacă am contractat eu vreun credit", a declarat Hayssam.

Sirianul a mai spus că în anii de şedere în România s-a comportant ca orice cetăţean normal, a fost om de afaceri prosper şi nu înţelege cum se face că, peste noapte, a devenit terorist şi cel mai mare infractor al ţării. "Până acum, în toate dosarele, am fost cercetat pentru că aşa au spus X şi Y, s-a luat de bun tot ce s-a spus rău despre mine până acum. De ce nu ne uităm şi la cele cinci mii de locuri de muncă existente cât am fost eu şi la cele cinci mii de familii care au trăit bine. Mă doare sufletul că se spune de mine «teroristul»", a afirmat Hayssam

Procurorul DIICOT prezent vineri la Tribunalul Bucureşti, pentru judecarea propunerii de arestare a lui Omar Hayssam în dosarul de înşelăciune şi delapidare, a arătat în faţa instanţei că sirianul a fost şeful grupului infracţional şi că se impune măsura preventivă în cazul acestuia, relatează Mediafax.

Tribunalul Bucureşti a rămas în pronunţare în acest caz, urmând să stabilească dacă emite sau nu un mandat de arestare pe numele lui Hayssam. Instanţa ar urma să anunţe, de asemenea, dacă admite propunerea de arestarea formulată de DIICOT şi pe numele lui Mohamad Omar - fratele lui Omar Hayssam.

×