x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Omar Hayssam, primul interviu

Omar Hayssam, primul interviu

de Alexandru Nastase    |    Carmen Vintila    |    01 Iun 2007   •   00:00
Omar Hayssam, primul interviu
Sursa foto: CHRISTIAN SILVA/

Sirianul Omar Hayssam a intervenit telefonic, pentru prima dată de la dispariţia sa, aseară, la Antena 3, unde a declarat că nu este vinovat de răpirea jurnaliştilor romăni in Irak şi că niciuna dintre variantele privind fuga sa din Romănia vehiculate in presă nu sunt adevărate.

Sirianul iese la rampă


Sirianul Omar Hayssam a intervenit telefonic, pentru prima dată de la dispariţia sa, aseară, la Antena 3, unde a declarat că nu este vinovat de răpirea jurnaliştilor romăni in Irak şi că niciuna dintre variantele privind fuga sa din Romănia vehiculate in presă nu sunt adevărate.

Prin telefon au intervenit Marie-Jeanne Ion şi Ovidiu Ohanesian. "Nu sunt terorist, nu i-am răpit pe cei trei jurnalişti romăni." Sirianul a refuzat să spună cum a reuşit să fugă din ţară, dar a subliniat că principalul motiv pentru care a recurs la acest gest a fost faptul că se făceau presiuni pentru a fi rearestat. "Am plecat pentru că in 60 de zile de la data eliberării mele aş fi fost arestat... In spatele acestei afaceri se ascund oameni politici din Romănia", a declarat Hayssam, care acum se află in Beirut. In interviul acordat in exclusivitate la emisiunea Sinteza Zilei, cu Mihai Gădea şi Ion Cristoiu, Omar a dezvăluit că adevăraţii răpitori ai celor trei jurnalişti se află incă in Romănia, dar şi in Irak. Potrivit sirianului, ei şi-au recunoscut vinovăţia in faţa autorităţilor americane, insă romănii nu vor să accepte nici o dovadă in acest sens. Sirianul a spus că s-a hotărăt să vorbească abia acum pentru că a intrat in posesia unor "documente solide" care ii dovedesc nevinovăţia. Totuşi, Omar a refuzat să facă dezvăluiri legate de identitatea răpitorilor, spunănd că va declara tot ce ştie in faţa instanţei de judecată. "Autorităţile romăne cunosc numele celor care i-au răpit pe jurnalişti. Eu nu puteam să vorbesc pănă acum despre acest lucru. Cănd mă aflam in arest, avocatul meu m-a sfătuit să nu vorbesc, să nu spun tot ceea ce ştiu pentru că exista chiar şi pericolul să fiu executat, intr-un fel sau altul. După aceea, cănd am fost eliberat, iar nu puteam să spun ce ştiu pentru că aveam informaţii că se pregăteşte in orice moment rearestarea mea. Oricum eram urmărit peste tot. După ce am plecat din Romănia, m-am ferit să vorbesc pentru a nu fi acuzat că fac jocul politic al unuia sau altuia, pentru a nu mă implica in viaţa politică din Romănia. In plus, nu aveam aceste documente pe care le am acum", a afirmat Hayssam.

DESPRE SERVICII. Intrebat dacă serviciile secrete din Romănia l-au ajutat să fugă din ţară, Omar Hayssam a preferat să nu răspundă. El a subliniat că nu ii cunoaşte pe Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian şi că nu ar fi avut nici un motiv să le facă acestora vreun rău. "O cunosc pe Marie-Jeanne Ion, şi pe tatăl ei, Ion Vasile, şi amăndoi ştiu că pentru nimic in lume nu le-aş fi făcut vreun rău", a declarat Omar. Acesta a dezvăluit că la cererea doctorului Yassin s-a intălnit cu preşedintele Traian Băsescu după ce in seara de 28 martie 2005, un prieten al lui Marie-Jeanne Ion l-a anunţat despre răpirea de la Bagdad: "Am mers la Traian Băsescu la cererea lui Yassin, care il cunoştea pe preşedinte, dar despre asta am să vorbesc altă dată. Nu vreau să răspund la intrebarea dacă am sau nu incredere in Yassin. Nu vreau să comentez nici despre zvonul că averea mea ar fi rămas in grija doctorului." Hayssam a precizat că Yassin (n.r. - pe care Băsescu l-a numit "cinstitul Yassin") s-a prezentat, in seara de 28 martie, la biroul său, impreună cu soţia şi in aceeaşi seară l-a condus pe acesta la aeroport. Destinaţia doctorului era Bagdadul, unde Yassin ar fi participat la negocierile pentru eliberarea jurnaliştilor.

DISPUS LA AUDIERI. Omar Hayssam şi-a declarat disponibilitatea de a fi audiat in Romănia, la Beirut, in Irak sau in altă parte, impreună cu Munaf, pentru că declaraţiile celor doi nu apar la dosar. "Cum se poate da un verdict fără aceste probe? Eu am incercat să dau aceste declaraţii, dar judecătoarea mi-a spus că ele fac parte dintr-un alt dosar, cel de trafic de arme. E de tot răsul", a spus Omar. Acesta a precizat că Munaf a stat două zile liber după eliberare, apoi a fost dus la ambasadă şi le-a spus anchetatorilor că in temniţă mai era ţinut captiv un american. Americanul ar fi fost găsit in august 2005, cănd au fost prinşi şi adevăraţii răpitori. Despre acest moment nu s-a spus nimic in Romănia. Sirianul a spus că starea sa de sănătate este "destul de dificilă". "Am probleme la plămăni şi la ficat. Ar mai fi trebuit să urmez o operaţie."

Relaţii cu politicienii de la Bucureşti

Omar a negat implicarea sa in traficul internaţional de arme. Intrebat despre relaţiile sale cu oamenii politici din Romănia, sirianul a declarat că este firesc ca un om de afaceri să păstreze relaţii in politică pentru că fiecare om trebuie să-şi apere interesele. "Plecările in delegaţii erau verificate de toate serviciile, se dădeau aprobări şi deodată constatăm că sunt spion. Cum am petrecut eu 26 de ani in Romănia şi deodată sunt spion.

E chiar de răsul lumii." Hayssam a respins acuzaţiile potrivit cărora ar fi vrut să scoată bani din Romănia atunci cănd s-a oferit să plece din ţară pentru a ajuta la negocierile pentru eliberarea celor trei jurnalişti. El a arătat insă că şi in acest moment se pot scoate sume mari de bani din Romănia fără probleme.

×
Subiecte în articol: observator romania hayssam omar omar hayssam