x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Operaţiune britanică împotriva bandelor din Ţăndărei

Operaţiune britanică împotriva bandelor din Ţăndărei

de Mihaela Matachita    |    23 Aug 2009   •   00:00

O operaţiune de amploare împotriva reţelelor de cetăţeni români care obţin fraudulos milioane de euro din sistemul britanic de ajutoare sociale a fost lansată de Poliţia din Marea Britanie cu sprijinul unor ofiţeri şi avocaţi din România.



Potrivit ediţiei electrronice a cotidianului britanic Sunday Times, operaţiunea cu numele de cod Golf implică 14 ofiţeri şi dispune de o finanţare europeană de peste 1 milion de euro. Sunday Times face chiar o comparaţie între această operaţiune şi ofensiva lansată în anii '30 la Chicago, pentru prinderea lui Al Capone, arestat în final pentru evaziune fiscală.

NUME DE COD: GOLF
Scopul prezentei acţiuni este anihilarea activităţii bandelor româneşti.
Cetăţenii români nu pot solicita asistenţă socială la sosirea în Marea Britanie. Aceasta a fost o condiţie pusă la aderarea României la UE. Dar bandele folosesc documente falsificate pentru a putea obţine ajutoare sociale. Reţelele aduc ilegal în Marea Britanie un număr mare de persoane, inclusiv copii care sunt folosiţi pentru solicitarea de beneficii suplimentare. Bernie Gravett, coordonatorul operaţiunii Golf, subliniază că "este vorba despre exploatarea copiilor pentru obţinerea de câştiguri ilegale. Activităţile bandei au intrat în atenţia poliţiei în 2007, când a fost declanşată o anchetă ca urmare a creşterii numărului infracţiunilor comise de români în Marea Britanie ­ în primele şase luni din 2007 au fost înregistrate peste 1.000 de infracţiuni, faţă de 168 în întreg anul 2006.

EXPLOATAREA COPIILOR
Ziarul citat susţine că, potrivit rezultatelor Operaţiunii Golf, unii dintre suspecţi au legături cu oraşul Ţăndărei, cu o populaţie de 15.000 de locuitori şi o comunitate romă de circa 2.000 de persoane unde, în ultimii cinci ani, au prosperat inexplicabil cartiere altădată sordide, unde circulă frecvent maşini de lux cu numere de înmatriculare britanice. Anchetatorii bănuiesc că prosperitatea este alimentată din trafic, infracţiuni de stradă şi fraude în sistemul de asistenţă socială din Marea Britanie. Oraşul Ţăndărei este una dintre bazele bandelor. Acestea aduc în Marea Britanie copii, unii dintre ei în vârstă de doar trei luni, pentru a obţine fraudulos milioane de euro din sistemul de beneficii publice, cu ajutorul unor documente de imigrare şi dovezi de angajare falsificate. În multe cazuri, traficanţii îi iau pe copii cu complicitarea părinţilor. Ulterior, îi învaţă să comită infracţiuni şi îi plasează pe lângă adulţi care depun cereri pentru beneficii, plătite în conturi controlate de traficanţi.

MILIOANE DE EURO
În august, patru copii au fost preluaţi de serviciile sociale în urma unei operaţiuni a poliţiei în nord-estul Londrei. Poliţiştii au descoperit dovezi privind fonduri obţinute ilegal în valoare de peste 100.000 de lire (mai mult de 115.000 de euro), inclusiv o plată de 24.000 de lire (peste 27.000 de euro). Într-un alt caz, o reţea este suspectată că a falsificat documente pentru cel puţin 500 de cereri, în valoare totală de 4,5 milioane de lire (5,1 milioane de euro). La Ţăndărei au fost construite în ultimii cinci ani 100 de case impunătoare, estimate la 20 de milioane de lire (23 de milioane de euro).

×
Subiecte în articol: observator tandarei trafic de copii