x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Operaţiunea „Repatrierea”: Fuga româncelor din Siria

Operaţiunea „Repatrierea”: Fuga româncelor din Siria

de Marina Constantinoiu    |    16 Feb 2012   •   21:00
Operaţiunea „Repatrierea”: Fuga româncelor din Siria

Cateva romance casatorite cu sirieni au reusit sa fuga din orasul Homs, 'izolat si in razboi'. 'Azi nu mai avem speranta decat de la Dumnezeu, pentru ca reactia comunitatii interna­tionale este atat de lenta', au declarat ele agentiei France Presse la sosirea, joi, la Bucuresti.

Mii de romani, majoritatea casa­toriti cu sirieni sau copii rezultati din cupluri binationale sunt expusi violentelor care insangereaza Siria de cand o miscare de contestare popu­lara fara precedent, reprimata brutal, a izbucnit acolo in urma cu 11 luni impotriva regimului presedintelui Bashar al-Assad.

Zeci dintre acestia traiesc de mai multi ani la Homs, oras rebel si cvasi-izolat acum de restul lumii si unde, potrivit Amnesty International, cel putin 377 de civili, dintre care 29 de copii, au fost ucisi de la 3 februarie pana acum.

Pana joi, Mihaela Sahlol, esteticiana casatorita cu un sirian, locuia si ea la Homs, care este al treilea oras ca marime al Siriei. Are doi copii. 'Ne-a fost foarte greu sa iesim din Homs. Am avut noroc', a povestit aceasta la sosirea pe aeroportul din Bucuresti, in cadrul unei operatiuni de repatriere organizate de Ministerul roman de Externe.

'Am incercat sa iesim prin patru sau cinci locuri, nu am reusit, dar pana la urma am putut sa iesim. Am fost condusi la Ambasada Romaniei de la Damasc impreuna cu un alt cuplu romano-sirian, iar ambasada ne-a intampinat si a organizat calatoria spre Bucuresti', a adaugat aceasta intr-o declaratie pentru AFP. 'Va imaginati cum se simte o femeie care isi lasa barbatul si casa', a adaugat ea.

'A trebuit sa iesim sub bombardamente, pentru a incerca sa parasim Homs', a povestit si o alta romanca abia repatriata, dar care a preferat sa-si pastreze anonimatul, si asta de teama pentru familia ei ramasa in Siria.

'Acolo e un razboi cum nu s-a mai vazut. Sunt tancuri la fiecare colt de strada. Noi nu puteam iesi din casa cu saptamanile', si-a continuat aceasta povestea, adaugand ca nu mai are speranta decat in Dumnezeu pentru ca situatia sa redevina pasnica. Ambele povestesc despre o populatie terorizata si claustrata. 'Homs este un oras izolat, nu mai exista scoala, nu mai este electricitate, nu mai exista apa, nu mai este nimic din ceea ce exista de obicei intr-o tara', a explicat Mihaela Sahlol. 'Nu avem viata cotidiana, stam tot timpul in casa. Totul devine un adevarat razboi civil', a adaugat aceasta.

'Nu fac politica, dar sper ca pro­blemele sa se rezolve, ca situatia se va calma, pentru a ne putea relua viata obisnuita', a adaugat ea. A revenit in­tr-o tara, Romania, pe care a pa­ra­sit-o acum 18 ani, precizeaza AFP.

France Presse reaminteste faptul ca Romania a decis sa-si mentina deschisa Ambasada din Siria pentru a-si ajuta cetatenii, chiar daca i-a sfatuit sa paraseasca aceasta tara cat mai repede posibil. Au fost pregatite mai multe planuri de evacuare, a anuntat Ministerul de Externe de la Bucuresti, precizand ca se afla in legatura cu toate tarile vecine Siriei. 'Incercam sa asiguram tot ceea ce este omeneste posibil pentru a asigura evacuarea celor care doresc sa plece de acolo', in special de la Homs.

Avand in vedere deteriorarea situatiei de securitate din Siria, la nivelul MAE roman a fost creata o celula de criza, se arata intr-un comunicat al ministerului remis Jurnalului National. Aceasta celula va asigura si coordonarea celulei de interventie pe linie consulara, infiintata la nivelul Departamentului Consular, unde functioneaza o linie telefonica dedi­cata – +40.21.319.21.37 – la care cetatenii romani afectati de actuala situatie din Siria pot suna 24/24, pentru asistenta si informatii consulare.

×
Subiecte în articol: observator