x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Opoziţia desfiinţează legea ANI

Opoziţia desfiinţează legea ANI

de Aniela Nine    |    29 Iun 2010   •   00:00

Bijuteriile şi tablourile rămân secrete, comisiile de cercetare a averilor care ar fi putut cere confiscarea averii nejustificate au fost eliminate



Cele mai importante puncte ale cererii de reexaminare a legii ANI au fost respinse ieri în comisiile senatoriale juridică şi de drepturile omului cu ajutorul opoziţiei coordonate ad-hoc de liderul udemerist Gyorgy Frunda. Practic, prin votul PSD, PNL şi UDMR, legea ANI a revenit la forma în care fusese trimisă la promulgare de senatori, adică fără comisiile de cercetare a averilor de pe lângă Curţile de Apel, cu păstrarea doar în declaraţiile confidenţiale a bijuteriilor, tablourilor şi a obiectelor de cult şi cu reducerea la un an de la terminarea mandatului demnitarului a termenului în care inspectorii Agenţiei pot cerceta declaraţiile de avere. Rolul comisiilor de cercetare era acela ca, la sesizarea ANI, să solicite instanţei confiscarea averii nejustificate a demnitarului. La propunerea lui Frunda, punctul cererii de reexaminare privind reintroducerea comisiilor de cercetare a averilor a fost respins de senatori prin votul PSD, PNL şi UDMR. În favoarea reintroducerii comisiilor de cercetare a votat, pe lângă PDL, şi pesedistul Toni Greblă, preşedintele Comisiei juridice.

Reprezentaţii Agenţiei, preşedintele Cătălin Macovei şi secretarul general Horia Georgescu, contestând decizia parlamentarilor, au părăsit în semn de protest sala de şedinţe. Georgescu a declarat ulterior că, prin această decizie, Agenţia va rămâne doar "o formă fără fond", nemaiputând decât să îşi îndeplinească atribuţiile.

Tot la propunerea lui Frunda şi cu aceeaşi susţinere la vot din partea opoziţiei au fost respinse şi punctele din cererea de reexaminare care solicitau ca între declaraţia publică şi cea confidenţială să nu mai fie nici o diferenţă, deci şi ca bijuteriile şi tablourile să fie făcute publice şi, de asemenea, ca termenul în care declaraţia de avere poate fi verificată după terminarea mandatului să fie de trei ani. Senatorii nu au fost de acord nici cu cererea preşedintelui ca demnitarul, soţul sau soţia, copiii şi părinţii să precizeze eventualele contracte cu statul, acest aspect susţinând că va fi reglementat ulterior printr-o iniţiativă legislativă. De asemenea, tot la propunerea lui Frunda, termenul până la care trebuie redepuse declaraţiile de avere după promulgarea noii legi ANI s-a majorat de la 30 de zile, propuse la Cameră, la 90 de zile. Discuţiile din comisii au avut loc în prezenţa ambasadorului Elveţiei şi însărcinaţilor cu afaceri juridice ai Olandei şi Marii Britanii, care îşi exprimaseră dorinţa de a participa la discuţii. Modificările adoptate marţi de comisii vor fi supuse votului plenului miercuri.

×
Subiecte în articol: observator