x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Oprescu, despre riscul de cutremur în Bucureşti: "Mi-e teamă pentru oamenii care stau în clădiri vechi şi refuză consolidarea"

Oprescu, despre riscul de cutremur în Bucureşti: "Mi-e teamă pentru oamenii care stau în clădiri vechi şi refuză consolidarea"

20 Oct 2013   •   11:35
Oprescu, despre riscul de cutremur în Bucureşti: "Mi-e teamă pentru oamenii care stau în clădiri vechi şi refuză consolidarea"
Sursa foto: Victor Stroe/Intact Images

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat duminică, în emisiunea "După 20 de ani", că îi este teamă, în cazul unui seism de magnitudine mare, pentru "oamenii care stau în clădirile vechi" şi care "refuză cu obstinaţie" să fie făcute lucrări de consolidare, informează mediafax.ro. 

Edilul a subliniat că, potrivit prevederilor legale în vigoare, nu are dreptul să oblige bucureştenii să accepte consolidarea locuinţelor pe care le deţin şi să se mute temporar din acestea, însă face demersuri la Guvern pentru modificarea legii.

"Stau pe capul Guvernului", a afirmat Oprescu.

Primarul general a precizat, în acelaşi context, că în Capitală au fost consolidate, în ultimii ani, 30 de clădiri cu risc seismic, care are au între 160 şi 180 de apartamente, iar alte 15 sunt "în lucru".

Întrebat care este situaţia clădirilor din Centrul Vechi, Sorin Oprescu a spus că în această zonă sunt 186 de imobile, dintre care "trei sferturi" au fost retrocedate.

Potrivit edilului şef al Capitalei, 24 dintre clădirile din Centrul Vechi au fost consolidate "pe banii proprietarilor".

În privinţa celorlalte câteva zeci cu risc seismic, Oprescu a subliniat că nu are "niciun instrument" pentru a acţiona în conformitate cu legea.

"Problema este că proprietarii de la parter îşi fac afacerile", a explicat primarul, cu referire la motivul pentru care nu pot fi făcute alte consolidări în zonă, la clădiri cu restaurante, cafenele şi magazine la parter.

×