x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Oprescu propune măsuri împotriva etnobotanicelor

Oprescu propune măsuri împotriva etnobotanicelor

de Monica Andrei Capatos    |    30 Noi 2010   •   21:03
Oprescu propune măsuri împotriva etnobotanicelor
Sursa foto: Dragoş Stoica/Jurnalul Naţional

140342-dragosstoica-20101117141217008.jpgConsumul mare de substanţe etnobotanice înregistrat în ultima perioadă, precum şi apariţia multor magazine de “vise” i-a făcut pe edilii Capitalei să reacţioneze şi să interzică astfel comercializarea lor. Asta în condiţiile în care această afacere este permisă prin lege. La începutul săptămânii, consilierii locali ai Sectorului 1, la iniţiativa primarului Andrei Chiliman, au votat un regulament de funcţionare a vânzării de plante halucinogene, acesta intrând în vigoare de mâine. Un astfel de magazin nu va putea funcţiona la o distanţă mai mică de doi kilometri de o unitate de învăţământ, casă de cultură, bibliotecă, bază cultural-sportivă, spital, parc sau loc de joacă pentru copii. Aceeaşi măsură a fost luată şi de conducerea Primăriei Sectorului 2, toţi patronii celor 24 de “magazine de vise” au fost anunţaţi că trebuie să-şi închidă de urgenţă afacerile. Acestea vor putea funcţiona doar la o distanţă de 1.000 de metri faţă de unităţile de învăţământ, parcurile şi locurile de joacă pentru copii, precum şi lăcaşurile de cult.

De asemenea, primarul general, Sorin Oprescu, va iniţia în prima şedinţă a Consiliului General un proiect de hotărâre, pe aceeaşi temă, ce va cuprinde tot teritoriul Capitalei.

“M-am consultat cu oameni de specialitate care se confruntă zi de zi cu această problemă, cum ar fi doamna Cristina Hudiţă, managerul Spitalului «Sf. Stelian». La proiectul iniţiat de consilierul PNL Horia Scarlat, pentru interzicerea pe o rază de un kilometru a acestor substanţe, am adus completările de rigoare. Însă problema este la nivel de Guvern. Cer Executivului să anuleze hotărârea care a dat permisiunea comercializării unor astfel de produse. E o lege în vigoare, este inadmisibil aşa ceva”, a afirmat Sorin Oprescu.

El ne-a mai declarat că în ultima perioadă a colaborat cu cei de la Crimă Organizată pentru a obţine informaţii despre spaţiile unde se vând plantele-”minune”. “E greu să le depistezi din prima, mai ales că patronii n-au cerut iniţial o autorizaţie pentru o astfel de afacere, ci pentru cu totul şi cu totul altceva. Sunt multe interese. Am dispus controale în tot Bucureştiul”, a mai completat Oprescu.

×
Subiecte în articol: observator