x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Oprescu protejează spaţiile verzi

Oprescu protejează spaţiile verzi

de Monica Andrei Capatos    |    11 Apr 2009   •   00:00
Oprescu protejează spaţiile verzi
Sursa foto: Victor Stroe/Jurnalul Naţional

Mult praf, puţine spaţii verzi şi multe maşini. Într-un cuvânt. Bucureşti. O capitală ce se vrea europeană, dar care şchioapătă la capitolul mediu. O dezbatere pe această temă a avut loc ieri, la care au luat parte primarul general, Sorin Oprescu, Mihail Fâcă, din partea Ministerului Mediului, directori ai municipalităţii şi reprezentanţi ai societăţii civile. S-a prezentat o strategie de dezvoltare ecologică a oraşului.



Primul subiect atins de edilul-şef a fost legat de construcţiile ilegale ce distrug spaţiile verzi, în special malurile lacurilor, având în vedere şi experienţa pe care a avut-o vizitând zilele trecute Parcul Herăstrău. "Nu voi permite nimănui să construiască ilegal în parcuri. Am fost şi am văzut cu ochii mei ce se întâmplă acolo. Nu există o evidenţă a patrimoniului spaţiilor verzi, pentru că până acum s-a dorit ca nimeni să nu mai ştie nimic şi să nu le poată identifica. Primăriile de sector vor fi obligate să transmită Primăriei Capitalei situaţia cu spaţiile verzi, pentru că, la nivel de patrimoniu, sunt obligate să facă acest lucru", a spus Sorin Oprescu. După ce va fi înfiinţat Registrul municipal al spaţiilor verzi, la sfârşitul anului trecut apărând normele de aplicare pentru realizarea unui asemenea proiect, zonele verzi vor fi intabulate, iar municipalitatea le va ţine sub observaţie strictă. "Am văzut că nişte consilieri încearcă să transforme Pădurea Băneasa în parc. Mă voi opune acestui proiect din postura de primar general. Personal voi veghea să rămână pădure şi să fie la dispoziţia cetăţeanului care are respect pentru natură: fără mici şi fum, fără terase ilegale, fără noxe din ţeava de eşapament", a mai spus Oprescu.

PRAF, PRAF, PRAF
Nu mai avem zone verzi ca altădată, dar avem mult praf. Statisticile din 2007 au semnalat înregistrarea a 764 de tone de pulberi la o suprafaţă de 225 km pătraţi. A fost atinsă şi problema Ordonanţei 114/2007, cea care practic protejează cât de cât zonele verzi. Au fost multe dezbateri pe această temă, actul normativ aflându-se acum la comisiile de la Camera Deputaţilor, mulţi dorind s-o modifice. "Schimbarea destinaţiei terenurilor amenajate ca spaţii verzi, reducerea suprafeţelor acestora ori strămutarea lor este interzisă, indiferent de regimul juridic al acestora. Vrem să intervenim, să ne protejăm la nivel local. La propunerea ONG-urilor de profil, a societăţii civile şi a Jurnalului Naţional, avem deja în lucru un proiect de hotărâre pentru modificarea şi completarea HCGMB 10 din 2001, privind normele de protecţie a spaţiilor verzi", a adăugat Oprescu. Capitala va avea şi "Brevetul verde", un document care să cuprindă norme obligatorii pentru protecţia mediului, în special în privinţa construcţiilor şi şantierelor. Pentru nerespectarea normelor cuprinse în "Brevetul verde", persoanele fizice vor plăti amenzi între 100 şi 500 de lei, iar cele juridice vor plăti amenzi între 500 şi 2.500 de lei. În prezent, proiectul de hotărâre se află pus în dezbaterea cetăţenilor. De menţionat că reprezentantul Ministerului Mediului n-a venit pregătit la dezbaterea de ieri, preferând să vorbească despre oraşul său natal, Ploieşti, familie şi probleme personale.

Flori, muzică şi bio

În week-end, în Capitală vor avea loc multe evenimente, unele dedicate sărbătorilor de Florii, altele făcând parte din campania "Capitala creşte verde". Startul va aparţine bicicliştilor, 500 de tineri vor arăta astăzi importanţa transportului alternativ. Ei vor face un tur al Casei Poporului, mesajul fiind "treci pe verde cu bicicleta roşie". La ora 12:00, în Piaţa Unirii este organizat de municipalitate Târgul Bio, cu produse ecologice, iar de duminică până joi, bucureştenii pot cumpăra produse tradiţionale de Paşte. Ziua se va încheia cu un concert "Green up" susţinut de trupa Sistem şi prietenii, tinerii sunt invitaţi să bată în PET-uri ritmul verde al Bucureştiului. De Florii, în Parcul Cişmigiu, timp de o săptămână iubitorii de flori vor putea admira, cumpăra, după buget, produsele preferate.

×
Subiecte în articol: observator verzi