x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Oprescu susţine că Rareş Bogdan îi dădea "informaţii pe surse" de la DNA că va fi arestat

Oprescu susţine că Rareş Bogdan îi dădea "informaţii pe surse" de la DNA că va fi arestat

21 Sep 2015   •   17:50
Oprescu susţine că Rareş Bogdan îi dădea "informaţii pe surse" de la DNA că va fi arestat
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Sorin Oprescu le-a spus judecătorilor de la Curtea de Apel Bucureşti că a trăit şapte ani între "agonie şi extaz" la Primăria Capitalei, deoarece mereu venea câte o persoană să-l anunţe că va fi arestat a doua zi, iar printre cei care îi dădeau în acest sens "informaţii pe surse" de la DNA se afla şi Rareş Bogdan, relatează AGERPRES.

În motivarea deciziei din 14 septembrie, prin care judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti au menţinut măsura arestării preventive faţă de Oprescu, se află şi pasaje din declaraţia dată de primar în sala de judecată.

"Contestatorul-inculpat, având ultimul cuvânt, arată că achiesează la concluziile apărătorului său. Arată că instanţa judecă o cauză a unei persoane în apropiere de sfârşitul vieţii profesionale. Consideră că a greşit de-a lungul timpului pentru că a făcut atât bine. Nu poate să accepte să rămână cu eticheta pe care domnii procurori doresc să i-o aşeze pe frunte, în sensul că este un om neonorabil. Precizează că a trăit 7 ani la Primăria Capitalei între agonie şi extaz, aproape în fiecare zi venea câte o persoană să-l anunţe că va fi arestat a doua zi. Mai mult de vreo doi ani de zile îi dădea afară pe cei care începeau cu aceste probleme şi veneau cu asemenea zvonuri. La interpelarea instanţei, arată că în principal Rareş Bogdan venea cu "informaţii pe surse" de la DNA şi chiar şi domnul Guşă îi aducea asemenea zvonuri", le-a spus Oprescu judecătorilor.

Oprescu a adăugat că, în cei 40 de ani de viaţă profesională, nu a luat mită şi a continuat să susţină că a fost mereu atenţionat de diverse persoane că "i se pregăteşte ceva".

"Arată că a auzit zeci de legende urbane cum că ar fi proprietarul a jumătate din Bucureşti. De asemenea, arată că a fost întrebat de ce şi-a luat avocat şi a răspuns că nu şi-a luat avocat acum 2 luni, ci în urmă cu un 1 an de zile. Precizează că şi-a angajat avocat deoarece i-a fost frică să nu fie provocat, îi era teamă de delaţiuni. În ceea ce priveşte persoanele cu care lucrează, precizează că este o persoană apropiată de subalterni, dar nu a acceptat niciodată să fie folosit de oameni care sunt hoţi. De 7 ani vede cu proprii ochi că niciunei puteri politice nu i-a convenit că era independent, că nu avea stăpân, că nu i se dădeau ordine. În urmă cu 2 săptămâni, Petrache, preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, i-a spus că 'i se pregăteşte ceva', dar că nu marşează la asemenea chestiuni, după care a plecat: precizează că nu l-a crezut. Arată că zilnic citeşte peste 700 de acte, pleacă cel mai devreme de la primărie la orele 21,30-23,00. Accentuează că nu a cerut niciodată bani, mită, nu a condiţionat, are peste 26.000 de angajaţi de care răspunde, mai mult a făcut controale şi i-a dat afară pe cei care nu au respectat legea", a mai spus Oprescu.

Primarul a mai declarat în sala de judecată că nu a ştiut că Bogdan Popa (directorul Centrului Cultural Palatele Brâncoveneşti) ia mită, iar dacă ar fi ştiut l-ar fi dat afară.

În ceea ce o priveşte pe Oana Grigore, Oprescu a precizat că o cunoaşte de la Direcţia de Mediu din PMB, unde aceasta din urmă este director, iar în această calitate a participat la desfăşurarea de evenimente legate de mediu la Palatele Brâncoveneşti.

Primarul a mai arătat că pe numele său au fost formulate sute de plângeri penale, dintre care 110 pentru situaţia câinilor fără stăpân, însă a primit neînceperea urmăririi penale.

De asemenea, niciunul din controalele Curţii de Conturi nu a sesizat nimic, nici auditul intern care la rândul său a fost controlat de Curtea de Conturi.

"Este obişnuit cu lupta politică şi după peste 40 de ani de muncă nu concepe că plece cu eticheta de om necinstit. Consideră că trebuia să fie nebun, ca în condiţiile în care doi din directorii săi au fost reţinuţi, să se gândească cineva să ia mită. Încă o dată accentuează că nu a primit mită, doreşte să repună adevărul în drepturile istorice, să se afle adevărul. Un ultim aspect privind sondajele de opinie arată că, imediat ce a fost clasat al doilea după preşedinte, s-a prezentat la domnul avocat pentru că ştia ce înseamnă asta", a mai declarat Oprescu.

Sorin Oprescu a fost arestat preventiv pe 7 septembrie, în urma unei decizii a Tribunalului Bucureşti, decizie menţinută pe 14 septembrie de Curtea de Apel Bucureşti.

Potrivit DNA, în perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat şi Sorin Oprescu, a înfiinţat în administraţia locală din municipiul Bucureşti un sistem prin care operatorii economici care doreau să primească contracte din partea instituţiilor publice aflate în subordinea primarului trebuiau să remită o parte din profitul brut realizat din execuţia acelor contracte, cu titlu de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului.

"Astfel, executantul păstra pentru sine între 30% şi 33% din profitul brut, iar diferenţa era remisă funcţionarilor din cadrul aparatului primarului municipiului Bucureşti, cu titlul de mită, un procent de 10% din valoarea contractului fiind cerut pentru Oprescu. Concret, membrii grupului, persoane cu funcţii de conducere din cadrul a două instituţii publice din subordinea primarului municipiului Bucureşti, facilitau câştigarea contractului, vorbeau cu angajaţii din subordine să accepte documentaţia de atribuire, precum şi să aprobe şi dispună efectuarea plăţii facturilor emise de firmele respective, foarte repede faţă de momentul facturării, totodată solicitând sume de bani pentru persoane cu funcţii de conducere în aparatul primarului municipiului Bucureşti, precum şi pentru primar", precizează DNA.

×
Subiecte în articol: avere sorin oprescu rares bogdan