x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Opriţi la graniţă fără explicaţii

Opriţi la graniţă fără explicaţii

de Ana Ionascu    |    14 Oct 2007   •   00:00
Opriţi la graniţă fără explicaţii
Sursa foto: Bogdan Iurascu/

Invitaţi la zilele oraşului Chişinău, reprezentanţii oraşelor Bacău, Năvodari şi Tărgu-Mureş au fost opriţi vineri seară să intre in Republica Moldova de către grănicerii vamei Leuşeni.

Invitaţi la zilele oraşului Chişinău, reprezentanţii oraşelor Bacău, Năvodari şi Tărgu-Mureş au fost opriţi vineri seară să intre in Republica Moldova de către grănicerii vamei Leuşeni. Şi asta, deşi cetăţenii romăni pot intra in Republica Moldova doar pe bază de paşa-port, fără a avea nevoie de documente suplimentare.

Vameşii moldoveni le-au cerut romănilor să le arate invitaţiile in original, deşi acestea au fost trimise prin fax de la Chişinău. Viceprimarul Bacăului, Constantin Scripăt, a declarat că vameşii moldoveni le-au răs in nas, invităndu-i să plece inapoi in Romănia. Vestea că la Leuşeni accesul oficialilor romăni in Moldova este impiedicat a provocat un scandal de proporţii la Chişinău, primarul liberal Dorel Chirtoacă acuzănd "puterea comunistă" de manevre contra romănilor.

IN AFARA ACORDURILOR BILATERALE. Primarul Chişinăului a menţionat că a luat legătura cu autorităţile de frontieră de la Leuşeni şi i s-ar fi răspuns că "aşa este ordinul". Nici demersurile intreprinse pe lăngă autorităţile centrale de la Chişinău nu au avut nici un rezultat, deoarece, susţine Dorin Chirtoacă, "nimeni nu a dorit să rezolve problema sau nu a răspuns la telefon", cum a fost cazul in incercarea de a prezenta situaţia preşedintelui Republicii Moldova, Vladimir Voronin.

Ministerul de Externe de la Bucureşti apreciază că este vorba despre "un gest neamical la adresa Romăniei, in esenţă politic, după toate aparenţele premeditat, al unor oficialităţi moldoveneşti". Potrivit ministrului Adrian Cioroianu, prin acest gest, care contravine in mod clar valorilor europene, "s-a dorit, foarte probabil, şi o incercare de subminare a autorităţii primarului Chirtoacă".

FARĂ EXPLICAŢII. Preşedintele Traian Băsescu a fost şi el invitat la Chişinău, dar a refuzat in ultimul moment să mai meargă, precizează Realitatea TV. Aflănd despre incident, preşedintele a catalogat drept "inadmisibil" incidentul, adăugănd că este "ingrozitor ce se intămplă". Potrivit Ministerului de Externe, delegaţiile n-au fost lăsate să treacă nici după intervenţia consulului romăn la Chişinău, iar vameşii nu au oferit nici o explicaţie pentru gestul lor.

Invitaţi la Chişinău

In acest an, la Sărbătoarea "Hramul Chişinăului", şi-au anunţat prezenţa reprezentanţi din 14 oraşe din Romănia, din municipiul Bucureşti, oraşele Petroşani, Piteşti, Suceava, Bacău, Tărgu-Mureş, Năvodari etc., conduse, in mare parte, de primari sau de viceprimari. Conform primarului oraşului Chişinău, Dorin Chirtoacă, delegaţiile oraşelor invitate din Ucraina, de exemplu, nu au avut nici o problemă la trecerea frontierei. Liberal, Chirtoacă a fost ales primar in iunie anul acesta, consfinţind astfel infrăngerea comuniştilor. Absolvent de Drept, el este considerat un lider de tip nou pentru Republica Moldova.

×
Subiecte în articol: observator chisinau