x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Oradea - Finul lui Blaga, in consemn la frontiera

Oradea - Finul lui Blaga, in consemn la frontiera

de Natalia Ivan    |    14 Mar 2006   •   00:00
Oradea - Finul lui Blaga, in consemn la frontiera

Coriolan Pop Bruchental, finul ministrului Administratiei si Internelor, a fost dat in consemn la frontiera.

Coriolan Pop Bruchental (foto), finul ministrului Administratiei si Internelor, a fost dat in consemn la frontiera. Sotul deputatei PD de Bihor, Ionela Pop Bruchental, are de aproape zece ani probleme cu justitia, fiind acuzat de contrabanda cu ulei si alte fapte colaterale tranzactiilor vamale de import. Cei doi impart o avere frumusica, iar conform declaratiei de interese ale deputatei, aceasta detine jumatate din firma Coriolan, ce-i poarta numele sotului. In data de 22 februarie, Curtea de Apel Pitesti a decis sa-l trimita pe Coriolan Pop Bruchetal in puscarie, pentru 4 ani si 2 luni. Daca in urmatoarea luna, finul ministrului Blaga nu se prezinta pentru a-si ispasi pedeapsa, el risca sa fie dat in urmarire generala. De altfel, acesta nu poate iesi din tara, fiind dat in consemn la frontiera.

AFACERI CU ULEI. Problemele finului au aparut in anii 1997-1998, cand acesta aducea ulei "Floriol" din Ungaria. Procurorii Parchetului Curtii de Apel Oradea au intocmit un rechizitoriu in care se arata ca in perioada mai sus amintita, sotul deputatei PD a introdus in tara zeci de transporturi de ulei, in numele unor firme apartinand unor arabi plecati din Romania. Respectivele afaceri au fost realizate impreuna cu un prieten din copilarie, Ioan Ruje, specialist in domeniul vamal, care in 1991 a fost dat afara din sistem, fiind condamnat la un an si opt luni pentru ca luase mita un cartus de tigari si 200 DM. Conform datelor din dosar, cei doi conlucrau foarte bine: vamesul facea rost de clienti in tara si mijloace de transport, iar Bruchental se ocupa de livrari si formalitatile vamale, dupa care mergeau impreuna la clienti, solicitand plata cash.

STAMIPLE FALSE. Procurorii au stabilit ca Bruchental isi confectionase stampile false cu antetul "VAMA ROMANA", cu codurile 0614 si 0544, pe care, dupa ce masinile intrau in Romania, erau aplicate pe documentele de import, confirmand astfel ca s-au achitat taxele vamale. Inspectorii Directiei Generale a Vamilor au descoperit la un control de rutina ca doua TIR-uri de ulei importate de Gilian 95 Impex (una din firmele fantoma folosite de cei doi), care intrasera prin Bors si care ar fi trebuit sa ajunga, pentru control, la Vama de interior Bucuresti-Baneasa, n-au ajuns niciodata la destinatie. In mai 1998, Bruchental a stat 11 zile in arest pentru fals material in inscrisuri oficiale, uz de fals, instigare la marturie mincinoasa, fals intelectual si contrabanda.

×
Subiecte în articol: observator