x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Oraşe europene, premiate pentru "măsuri verzi"

Oraşe europene, premiate pentru "măsuri verzi"

de Alexandru Nastase    |    26 Oct 2009   •   00:00

Trei oraşe europene au fost premiate anul acesta de Comisia Europeană pentru măsurile "verzi" luate de autorităţile locale.
Gent (Belgia), Sutton (o suburbie a Londrei) şi Nantes (Franţa) sunt trei localităţi în care protecţia mediului, reducerea poluării şi dezvoltarea durabilă sunt concepte de bază pentru edilii locali, lucru certificat marţi, în urma unei ceremonii desfăşurate la Cracovia, şi de responsabilii Comisiei Europene.


ROMĂNIA NU A INTRAT ÎN CURSĂ
Evident, nici un oraş din România nu a intrat în cursă pentru o asemenea distincţie. Programul prin care au fost premiate cele trei oraşe se numeşte CITIVAS şi este o iniţiativă a Comisiei Europene, prin care se urmăreşte identificarea măsurilor favorabile dezvoltării durabile luate de autorităţile locale de pe bătrânul continent.

Oraşul belgian Gent a câştigat Premiul CITIVAS pentru proiectul autorităţilor locale de dezvoltare a pistelor pentru biciclete, pentru închiderea circulaţiei rutiere în centrul istoric al oraşului şi amenajarea în zonă a unei extinse zone pietonale, pentru iniţierea unui program de închiriere de biciclete pentru studenţii din oraş, precum şi pentru planul de a construi un garaj pentru 10.000 de biciclete. Aceste eforturi au fost completate de investiţii masive în reţeaua de trasport în comun: extinderea liniilor de tramvai, amenajarea de benzi speciale de trafic pentru autobuze, prelungirea orarului de funcţionare pentru transportul public, gratuitate pentru autobuzele de noapte şi gratuitate pe toate liniile de transport în comun pentru toate persoanele sub 15 ani. Măsurile luate la Gent au fost propuse în urmă cu nici doi ani şi primarului de atunci al Bucureştiului, rozaliul Adriean Videanu, care, însă, le-a luat în derâdere, spunând că nu ar aduce nici un beneficiu. La Gent au adus, însă, un premiu din partea Comisiei Europene.


SOLUŢII PENTRU TRANSPORTUL ÎN COMUN
Al doilea premiu CITIVAS a fost adjudecat de Sutton, o suburbie a Londrei. Acolo, autorităţile locale au iniţiat un program de conştientizare a cetăţenilor cu privire la utilizarea transportului în comun în detrimentul automobilelor personale. Demarat în 2006, programul a apelat la fiecare din cei 185.000 ai cartierului londonez, ajutându-i pe oameni să găsească cele mai bune soluţii pentru transport, astfel încât să ajungă unde au nevoie, dar fără a folosi maşina personală. Şcolile din Sutton au dezvoltat astfel de programe pentru elevi şi profesori. Peste 100 de oameni de afaceri locali au subscris, realizând astfel de proiecte pentru proprii angajaţi. Locuitorii din Sutton nu mai stau astfel blocaţi cu orele în trafic, precum cei din Bucureşti, unde 90% din maşinile care circulă pe drumurile publice au un singur ocupant la bord. Campania costă 5 milioane de lire sterline şi este cea mai ambiţioasă de acest gen desfăşurată în momentul de faţă în Uniunea Europeană.

Al treilea şi cel mai important Premiu CITIVAS ("Oraşul anului") a fost acordat localităţii franceze Nantes. În primul rând, la Nantes, peste 80% din autobuze funcţionează cu gaz natural comprimat. În al doilea rând, în urbea franceză s-a pus la punct un prototip denumit "Chronobus", cu zero emisii. În al treilea rând, Primăria Nantes a investit masiv în piste şi locuri de parcare pentru biciclete şi extinderea reţelei de închiriere a vehiculelor pe două roţi, iniţiativele dovedindu-se un real succes. Nu în ultimul rând, edilii au "remodelat" oraşul, astfel încât transportul în comun (mai ales tramvaiele) să aibă prioritate în favoarea autoturismelor personale.


PREMIILE CA EXEMPLU PENTRU MUNICIPALITĂŢI
Iniţiativa CITIVAS a fost gândită de Comisia Europeană să ajute la implementarea politicilor de securizare energetică şi dezvoltare durabilă în cât mai multe oraşe de pe continent. Premiile anuale servesc drept exemplu pentru alte municipalităţi, stimulându-le să aplice măsuri similare. Câştigătorii primesc un trofeu şi un certificat, beneficiind de promovarea intensivă a proiectelor lor, fapt ce a atras până acum numeroşi sponsori. Reţeaua CIVITAS numără în momentul de faţă 163 de oraşe europene, care au convenit să "înverzească" şi să facă durabil transportul urban.

×
Subiecte în articol: verde!