x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Orban a convocat ședință de Guvern pentru luni dimineața: Starea de alertă se dispune prin HG

Orban a convocat ședință de Guvern pentru luni dimineața: Starea de alertă se dispune prin HG

17 Mai 2020   •   20:06
Orban a convocat ședință de Guvern pentru luni dimineața: Starea de alertă se dispune prin HG
Sursa foto: RaduBadoiu@GuvernulRomaniei

Premierul Ludovic Orban a anunțat, duminică, la finalul unei întâlniri pe care a avut-o la sediul Ministerului de Interne, cu mai mulți membri ai Givernului, că pentru luni dimineață a convocat Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, dar și Guvernul, pentru a urma procedurile legale în vederea instituirii stării de alertă.

„Hotărârea de Guvern evident va cuprinde tot ceea ce prevede legea, planul de măsuri cu cele trei anexe, și o dată cu adoptarea Hotărârii de Guvern practic rămânem în stare de alertă, o stare de alertă în care de data asta avem la dispoziție toate mijloacele necesare pentru a impune respectarea legii”, a spus Orban.

Potrivit legii, amenzile pentru nerespectarea regulilor vor fi cuprinse între 500 şi 15.000 de lei. Pentru deplasarea în afară localităţii fără declaraţie pe propria răspundere, românii riscă amendă între 500 şi 2.500 lei, în timp pe pentru organizarea de mitinguri, demonstraţii, procesiuni, concerte sau alte tipuri de întruniri, în spaţii deschise amenda poate ajunge şi la 15.000 de lei.

Premierul a precizat că, potrivit legii, starea de alertă este instituită prin HG.

„În conformitate cu prevederile legale, starea de alertă se decide prin Hotărâre de Guvern, cu fundamentare, privind riscurile, necesitatea, și dacă este valabilă pentru mai mult de jumătate din țară trebuie să fie aprobată de către Parlament”, a mai spus Ludovic Orban.

De asemenea, premierul a anunțat că terasele nu vor fi deschise.

„În articolul 8 din lege există posibilitatea, în alineatul 1, posibilitatea de a menține închise terasele și le vom menține închise”, a spus Ludovic Orban.

Sursa: Mediafax

×
Subiecte în articol: Ludovic Orban