x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator ORDONANŢA 230 / Apel la preşedinte

ORDONANŢA 230 / Apel la preşedinte

14 Ian 2009   •   00:00
ORDONANŢA 230 / Apel la preşedinte

Un grup de cadre militare în rezervă a trimis ieri o scrisoare deschisă către preşedintele Traian Băsescu pentru a-i cere sprijinul în actuala situaţie de criză, accentuată prin Ordonanţa 230/2008, care interzice cumulul pensie-salariu. Militarii au preferat să rămână în anonimat, temându-se de eventuale “represalii de la nivel înalt” de care, spun aceştia, au mai avut parte de-a lungul carierei profesionale.



“Am devenit nişte leproşi, oameni în putere care mai putem munci, dar alungaţi de propriul nostru comandant suprem, care girează un abuz guvernamental. Ne este ruşine, suntem revoltaţi. Dar vom respecta, resemnaţi, legea. Înainte de a fi împroşcaţi cu «sânge tânăr», noi, cei care ne facem vinovaţi de a cumula pensia cu un salariu mic la stat, facem un ultim gest. Acela de a vă cere sprijinul pentru mediatizarea opiniei noastre. Apoi, până la catafalc, va fi tăcere”, este apelul disperat al cadrelor militare în rezervă din MApN.

SCRISOARE DESCHISĂ CĂTRE PREŞEDINTELE ROMĂNIEI
Domnule Preşedinte, ne adresăm Dumneavoastră deoarece, în calitatea pe care o aveţi – de comandant al forţelor armate şi Preşedinte al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării –, sunteţi în măsură să opriţi această campanie stupidă de DENIGRARE a pensionarilor militari chiar de către nişte inapţi pentru serviciul militar.

De asemenea, în numele zecilor de mii de militari trecuţi în rezervă din anul 1998 încoace (peste 50.000), vă solicităm cu insistenţă să recomandaţi Guvernului prorogarea termenului de intrare în vigoare a OUG nr. 230/2008, până se vor găsi soluţii legale de aplicare a acesteia care să vină în avantajul statului, dar şi a celor aflaţi sub incidenţa prevederilor ei, deoarece loveşte în mii de militari, disponibilizaţi din armată pe baza Ordonanţei Guvernului nr. 7/1998, elaborată ca urmare a opţiunii politice a României de a adera la structurile euroatlantice şi nu la cererea cadrelor militare.

Apreciem că motivaţia acestei ordonanţe de interzicere a cumulului pensiei cu salariul este puerilă şi nu face altceva decât să învrăjbească, în vremuri şi aşa tulburi, nişte categorii sociale între ele.

Domnule Preşedinte, dorim să vă aducem la cunoştinţă că în nota de fundamentare a Ordonanţei nr. 7/1998 – când la Guvernare era Convenţia Democrată, din care şi Dumneavoastră făceaţi parte – se concluziona că toate măsurile de protecţie socială a cadrelor militare disponibilizate (printre care şi dreptul de a cumula pensia cu salariul) au avantajul de a evita crearea unor probleme sociale deosebite, capabile să afecteze situaţia personalului Armatei, inclusiv a membrilor familiilor acestora.

Rugăm să ţineţi cont că măsurile de protecţie aprobate în OG nr. 7/1998 au avut în vedere
şi faptul cunoscut de tot poporul român că, până în 1989, aproximativ 75% din cadrele militare au lucrat pe şantierele economiei naţionale şi la marile investiţii, precum şi în campaniile agricole de vară şi toamnă, aproximativ patru-şase luni anual, în condiţii deosebit de grele, iar după anul 1989 şi-a adus contribuţia majoră la stabilitatea ţării şi integrarea în structurile euroatlantice.

Domnule Preşedinte, trebuie să ne înţelegeţi şi să recomandaţi actualilor guvernanţi să respecte legile aşa cum au jurat în faţa Dumneavoastră şi a poporului român, deoarece, dacă la toate cele arătate mai sus se adaugă aplicaţiile tactice, taberele de instrucţie la munte şi pe apă, trageri de luptă desfăşurate în condiţii de campanie, aplicaţiile cu trupe în ţară şi cu aliaţii NATO, campaniile din Angola, Somalia, Irak, Afganistan, Bosnia-Herţegovina şi alte misiuni periculoase făcute de personalul Armatei României, apreciem că în mod obiectiv măsurile de protecţie socială date printr-o serie de legi constituie un drept pe deplin justificat. Ca urmare a aptitudinilor şi deprinderilor formate în aceste activităţi, din cele peste 50.000 de cadre militare trecute în rezervă, un număr semnificativ din acestea s-a încadrat în poliţia comunitară, unde sunt apreciate pentru activitatea pe care o desfăşoară.

Domnule Preşedinte, întâmplarea face ca parte din noi să fi trecut în rezervă chiar în septembrie 2008 şi am găsit şi posturi scoase la concurs, la care ne-am înscris şi pe care le-am ocupat fără pile ori relaţii, deşi concurenţi au fost destui. De ce, domnule Preşedinte, guvernanţii care nici nu au avut când să ocupe birourile, nici nu şi-au instalat telefoanele au elaborat un asemenea NENOROCIT de act normativ?

De ce, domnule Preşedinte, nu ne-au spus conducerile PSD şi PD-L şi candidaţii acestora în campania electorală că acesta este primul obiectiv inclus în programul de guvernare?

Domnule Preşedinte, nu în ultimul rând, am dori să solicitaţi ministrului Muncii, fost marcant lider de sindicat, vicepreşedinte al PSD, care au fost raţiunile şi datele tehnice care au determinat emiterea acestei ordonanţe.

Totodată, ar fi bine să îşi ceară scuze public faţă de toţi pensionarii pentru afirmaţiile domniei sale la postul Realitatea TV, în care, cu multă emfază, spunea că în acest fel primeneşte personalul din autorităţile publice.

Oare dumnealui nu ar trebui primenit, deoarece în afară de minciuni, inclusiv acum, de când este din nou sub jurământ, altceva nu ne spune?

Domnule Preşedinte, cum este posibil ca ministrul Muncii să fie întrebat care sunt efectele acestei ordonanţe şi să nu cunoască nici pe cele benefice pentru stat, nici pe cele care pot genera frământări sociale.

Cine îi permite domnului Prigoană să îi jignească pe cei care în timp ce erau prin cazărmi, ţinuţi după 1989, el agonisea mai mult sau mai puţin cinstit averile de acum? Ştim că este inapt pentru serviciul militar cu scoatere din evidenţă, dar pentru un handicap fizic să fie aşa de frustrat când vede militari?

Domnule Preşedinte, sunteţi comandantul nostru şi trebuie să ne apăraţi, pentru că noi nu am avut timp să agonisim bani şi averi. Ce să facem, să ne ducem gunoieri la Prigoană? Statul nu este al lui Prigoană, dar, dacă se continuă aşa, e posibil să fie.

Domnule Preşedinte, suntem siguri că veţi adopta o poziţie responsabilă şi cât mai decentă în analizarea acestei cereri, deoarece suntem ingineri, medici, jurişti şi foarte mulţi militari educaţi în spirit de ordine şi disciplină, utili încă societăţii româneşti, dovadă numărul mare de senatori, deputaţi, primari şi consilieri locali din administraţia publică locală, cărora însă ni se cere să dăm înapoi nişte drepturi câştigate pe baza legilor acestei ţări pe care, repetăm, guvernanţii au jurat să le respecte.

Cu deosebită stimă, un grup de cadre militare în rezervă din MApN.

×