x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ordonanţă - Terenurile pe care se află parcuri sau grădini zoologice nu-şi mai pot schimba destinaţia

Ordonanţă - Terenurile pe care se află parcuri sau grădini zoologice nu-şi mai pot schimba destinaţia

11 Iun 2008   •   00:00

Guvernul a decis, prin completarea unei ordonanţe, să interzică schimbarea destinaţiei terenurilor pe care, prin documentaţiile de urbanism, există spaţii verzi, grădini zoologice sau botanice, sau parcuri dendrologice, indiferent de regimul lor juridic, a informat marţi Ministerul Mediului.



Guvernul a decis, prin completarea unei ordonanţe, să interzică schimbarea destinaţiei terenurilor pe care, prin documentaţiile de urbanism, există spaţii verzi, grădini zoologice sau botanice, sau parcuri dendrologice, indiferent de regimul lor juridic, a informat marţi Ministerul Mediului.

Într-un comunicat al Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile (MMDD) se precizează că amendamentele aduse ordonanţei de urgenţă care reglementează protecţia mediului în România sunt menite să stopeze speculaţiile imobiliare cu terenurile grădinilor sau parcurilor de acest fel. "Sperăm ca prin promovarea acestor amendamente să punem punct speculaţiilor imobiliare dezvoltate în jurul terenurilor amenajate ca grădini zoologice, a căror destinaţie nu mai poate fi schimbată acum decît în cazul transformării grădinilor zoologice în grădini botanice sau spaţii verzi", susţine Lucia Ana Varga, secretar de stat în MMDD, citată în comunicat. Schimbarea destinaţiei acestor terenuri devine, după ultimele modificări ale actului normativ, infracţiune. În plus, obligaţia de a nu schimba regimul terenurilor pe care se află astfel de parcuri revine, potrivit amendamentelor recent adoptate, atît persoanelor fizice şi juridice, cît şi autorităţilor publice locale. În cazul în care ele nu sunt respectate, cei care au încălcat legea vor fi obligaţi să aducă terenul la starea iniţială pe cheltuiala proprie.

41 DE GRĂDINI ZOOLOGICE. În ultimii ani, MMDD a explicat în repetate rînduri că, raportat la anii ’90, suprafaţa spaţiilor verzi din România s-a înjumătăţit. În urma scandalului din 2007 legat de închiderea Grădinii Zoologice din Bucureşti, MMDD a cerut tuturor autorităţilor locale din ţară care deţin grădini zoologice să-i transmită documentele necesare pentru finanţarea extinderii şi modernizării acestora, mai ales avînd în vedere că parcurile zoo în care nu se vor face extinderi şi modernizări, pentru conformarea la standardele UE, riscă să fie închise. "Dorim să sprijinim autorităţile locale în realizarea de investiţii pentru extinderea şi modernizarea grădinilor zoologice din România, acestea fiind puncte de atracţie turistică şi avînd o importanţă educativă deosebită atît pentru copii, cît şi pentru adulţi", a mai spus Varga, citată în documentul MMDD. În prezent, în România există 41 de grădini zoologice, din care 32 de grădini zoologice propriu-zise, 6 acvarii publice, 1 delfinariu şi 3 terarii. Din numărul total de grădini zoologice, 28 sunt în proprietatea autorităţilor publice locale, iar 13 sunt deţinute de muzee sau de diverşi proprietari privaţi.

×
Subiecte în articol: verde! zoologice grădini