x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

ORGANISME MODIFICATE GENETIC - Românii resping OMG

0
Autor: Anca Aldea 13 Noi 2008 - 00:00
ORGANISME MODIFICATE GENETIC - Românii resping OMG

Un studiu realizat la cererea Greenpeace România de Mercury Research arată că aproximativ 60% din populaţia ţării noastre nu ar consuma alimente pe bază de organisme modificate genetic (OMG).



Studiul a fost realizat în septembrie 2008, pe un eşantion de 1.322 de persoane, cu vârste de peste 15 ani inclusiv, atât bărbaţi (48%), cât şi femei (52%), din zonele rurale (45%) şi urbane (55%) ale României. Marja de eroare a sondajului a fost de plus/minus 2,6%, iar modalitatea de abordare a constat în interviuri orale sau în scris. În linii mari, s-a constatat că românii care resping alimentaţia pe bază de ADN au venituri de peste 300 de euro, cei mai mulţi dintre ei locuiesc la oraş şi au absolvit cel puţin un liceu.

GENERALITĂŢI
Din sondaj reiese că 60% din populaţia totală a României nu ar consuma alimente cu OMG, 14% ar consuma, 9% nu au dat nici un fel de răspuns, iar 17% nu au ştiut ce înseamnă hrană pe bază de OMG. Consumatorii de alimente pe bază de organisme modificate genetic provin, în majoritate, din zona urbană a Moldovei, au vârste cuprinse între 30 şi 44 de ani, au terminat un liceu şi o facultate şi au un venit mediu de peste 500 de euro. Cei mai mulţi consumatori de alimente nemodificate provin din Bucureşti, au vârste cuprinse între 30 şi 44 de ani şi sunt absolvenţi de liceu. Respondenţii care nu au ales nici una dintre variantele DA/NU la întrebarea "Aţi consuma alimente cu OMG?" provin din sudul şi din sud-estul României (Oltenia, Muntenia şi Dobrogea), din zone rurale, au vârste de peste 60 de ani inclusiv, sunt absolvenţi de şcoală elementară şi au venituri de până în 200 de dolari şi între 201 şi 350 de dolari.

DUPĂ REGIUNI

Din cele 164 de persoane chestionate din Bucureşti, 13% au răspuns afirmativ la întrebarea "Aţi consuma alimente cu OMG?", 70% au răspuns negativ, 8% nu au ştiut ce implică ingineria genetică asupra plantelor incluse în consumul alimentar al omului şi alte 8% nu au dat nici un răspuns. Dintre cele 487 de persoane chestionate în Oltenia, Muntenia şi Dobrogea, 11% au spus DA, 63% – NU, 18% nu au ştiut ce înseamnă inginerie genetică, iar 8% au fost indecise asupra unui DA sau unui NU.

Dintre cele 233 de persoane intervievate în Moldova, 19% au răspuns cu DA, 49% – NU, 20% nu au ştiut ce înseamnă ingineria genetică şi 12% au fost indecise asupra unui răspuns concret la întrebarea sus-amintită. Dintre cele 438 de persoane chestionate în Transilvania, Banat, Crişana şi Maramureş, 16% au răspuns cu DA, 60% – cu NU, 15% nu au ştiut ce înseamnă inginerie genetică şi 9% nu au dat nici un răspuns. Pentru ultimele două regiuni, procentele de 49% şi, respectiv, 60% au o credibilitate de 95%, potrivit sociologilor de la Mercury Research.

DUPĂ VENITURI

Cât priveşte clasificarea interlocutorilor în funcţie de venituri, sondajul arată că 20% dintre persoanele care au până la 200 de dolari pe lună şi 18% dintre cele cu peste 500 de dolari lunar ar consuma alimente pe bază de OMG.

Pe de altă parte, procentele celor care nu ar include în alimentaţie hrană pe bază de OMG sunt destul de ridicate, dacă nu chiar foarte ridicate. Astfel, 35% dintre cei cu până la 200 de dolari lunar, 51% dintre cei cu venituri cuprinse între 201 şi 350 de dolari, 59% dintre cei cu venituri între 301 şi 500 de dolari şi 66% dintre cei care au venituri de peste 500 de dolari nu ar consuma astfel de alimente.

DUPĂ VĂRSTĂ
Clasificarea pe grupuri de vârstă arată totodată că, pentru secţiunea 15-29 de ani, 16% au răspuns DA la întrebarea "Aţi consuma alimente cu OMG?", 62% – NU, 15% nu au ştiut ce sunt OMG şi 7% nu au dat nici un răspuns.

Pentru categoria 30-44 de ani, 18% au răspuns DA, 61% – NU, 13% nu ştiu ce sunt OMG şi 8% nu au dat nici un răspuns. Pentru categoria 45-59 de ani, 13% au răspuns afirmativ, 62% negativ, 14% nu au ştiut ce sunt OMG şi 11% s-au abţinut să dea vreun răspuns. Pentru categoria cu vârste de peste 60 de ani, 11% au răspuns afirmativ, 53% – negativ, 25% nu au ştiut ce sunt OMG şi 11% nu au dat nici un răspuns.

ORAŞE, SATE
În ceea ce priveşte zona de provenienţă a respondenţilor, 17% din populaţia aflată în zona urbană (din totalul de 890 de persoane chestionate) au răspuns cu DA, 65% – NU, 12% nu au ştiut ce sunt OMG şi 5% nu au dat nici un răspuns. Dintre cei 432 de oameni din zonele rurale aleşi să răspundă la întrebarea "Aţi consuma alimente cu OMG?", 14% au spus DA, 60% – NU, 17% nu au ştiut ce sunt OMG şi 9% nu au dat nici un răspuns.

DUPĂ SEX
În ceea ce priveşte clasificarea în funcţie de sex, dintre cei 611 de bărbaţi intervievaţi, 14% au răspuns DA, 60% – NU, 16% nu au ştiut ce sunt OMG şi 10% nu au avut nici un răspuns. Dintre cele 711 de femei chestionate, 15% au răspuns afirmativ, 60% – negativ, 17% nu au ştiut ce sunt OMG şi 8% nu au dat nici un răspuns.

DUPĂ EDUCAŢIE
În ceea ce priveşte diferenţele reieşite din nivelul de educaţie, 11% dintre cei 569 de respondenţi absolvenţi de şcoală elementară au răspuns cu DA, 56% – NU, 23% nu au ştiut ce sunt OMG şi 10% nu au dat nici un răspuns. Dintre cei 502 de absolvenţi de liceu, 15% au spus DA, 65% – NU, 11% nu au ştiut ce sunt OMG şi 9% nu au dat nici un răspuns. Dintre cei 251 de oameni cu studii universitare, 21% au răspuns afirmativ, 60% – negativ, 12% nu au ştiut ce sunt OMG şi 7% nu au dat nici un răspuns.

60% din populaţia României nu ar consuma alimente pe bază de organisme modificate genetic

Cititi raportul Mercury Research privind consumul de organisme modificate genetic - fisier .ppt
Citeşte mai multe despre:   verde!,   venituri,   dolari,   raspuns,   alimente,   consuma,   stiut

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 






Mai multe titluri din categorie

Incident în Munții Făgăraș. O persoană a rămas blocată pe vârful Negoiu

Incident în Munții Făgăraș. O persoană a rămas blocată pe vârful Negoiu
O persoană a rămas blocată într-o zonă abruptă din Munții Făgăraș. Aceasta a fost salvată cu ajutorul unui elicoptre SMURD de la Târgu Mureș, care au intervenit în sprijinul salvamontiștilor din...

Ludovic Orban le recomandă românilor să nu participe la mitingul din Piața Victoriei

Ludovic Orban le recomandă românilor să nu participe la mitingul din Piața Victoriei
Premierul Ludovic Orban le transmite românilor să nu participe la mitingul care ar urma să aibă loc, duminică seara, în Piața Victoriei. "Sunt convins că Ministerul de Interne este gata să ia toate...

Cod galben în 28 de județe. Ploi, descărcări electrice, vijelii și grindină

Cod galben în 28 de județe. Ploi, descărcări electrice, vijelii și grindină
Meteorologii au emis, sâmbătă, o avertizare Cod galben de instabilitate atmosferică, valabilă duminică, între orele 6.00 și 18.00, în 28 de județe din țară. Sunt vizate județele Satu Mare, Maramureș,...

Ce măsuri vor lua autoritățile după explozia de infecții cu COVID-19

Ce măsuri vor lua autoritățile după explozia de infecții cu COVID-19
Creșterile infecțiilor cu COVID-19 sunt progresive, în funcție de numărul de teste efectuate în zilele respective. În weekend-uri, din cauza faptului că testele sunt mai puține, scad și cazurile raportate,...

Incendiu de vegetație pe DN2. Vizibilitate redusă în județul Vrancea

Incendiu de vegetație pe DN2. Vizibilitate redusă în județul Vrancea
Centrul Infotrafic anunță că vizibilitatea pe DN2, în județul Vrancea, este redusă sub 50 de metri din cauza unui incendiu de vegetație. Circulația este îngreunată pe DN2 Focșani – Adjud, în localitatea...

Explozie într-un bloc din Târgu Neamț de la o butelie de aragaz

Explozie într-un bloc din Târgu Neamț de la o butelie de aragaz
Pompierii au intervenit sâmbătă la o explozie, urmată de incendiu, într-un bloc de garsoniere din Târgu Neamț. Potrivit autorităților, explozia s-a produs la o butelie, ca urmare a fisurării...

Un nou record de infectări cu coronavirus. 698 de cazuri în ultimele 24 de ore

Un nou record de infectări cu coronavirus. 698 de cazuri în ultimele 24 de ore
Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a anunțat, astăzi, un nou record privința numărului de îmbolnăviri. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 698 de noi cazuri de COVID-19. 24 de persoane au...

Incendiu pe autostrada A1. O mașină a luat foc în timpul mersului

Incendiu pe autostrada A1. O mașină a luat foc în timpul mersului
O mașină a luat foc pe A1, pe sensul Lugoj-Timișoara. Nu au fost persoane rănite, dar mașina a ars în proporție de 80%, transmite ISU Timiș. Pompierii au fost solicitați să intervină pentru...

UPDATE Un bărbat a murit după ce a căzut cu skijet-ul în Dunăre. Cercetări pentru ucidere din culpă

UPDATE Un bărbat a murit după ce a căzut cu skijet-ul în Dunăre. Cercetări pentru ucidere din culpă
Poliţiştii din Giurgiu efectuează cercetări pentru vătămare corporală din culpă şi ucidere din culpă, după ce un bărbat în vârstă de 34 de ani din comuna Frăteşti, judeţul Giurgiu, a decedat după...

Raed Arafat: Astăzi depășim din nou recordul la infectări. Avem 24 de decese

Raed Arafat: Astăzi depășim din nou recordul la infectări. Avem 24 de decese
Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a afirmat că astăzi va fi depășit din nou recordul la cazurile de infectări zilnice cu COVID-19. Acesta a precizat că sunt 24 de decese, în ultimele 24 de...

UPDATE Ludovic Orban: Amânarea Legii carantinării crește riscul de infectare cu COVID-19

UPDATE Ludovic Orban: Amânarea Legii carantinării crește riscul de infectare cu COVID-19
După amânarea dezbaterii în Senat a legii carantinării și izolării, premierul Ludovic Orban a declarat că fiecare zi de întârziere constutie un risc major pentru răspândirea...

Un angajat al Primăriei Sectorului 1 a fost confirmat pozitiv cu COVID-19

Un angajat al Primăriei Sectorului 1 a fost confirmat pozitiv cu COVID-19
Primăria Sectorului 1 anunță că un angajat al instituției a fost confirmat pozitiv la testul pentru COVID-19. Sarcinile de serviciu ale acestuia nu implică interacțiunea directă cu cetățenii. Au...

Aglomerație pe DN1 Ploiești - Brașov. Se circulă în coloană pe raza mai multor localități de pe Valea Prahovei

Aglomerație pe DN1 Ploiești - Brașov. Se circulă în coloană pe raza mai multor localități de pe Valea Prahovei
Aglomerație pe DN1, sensul către Braşov, transmite Centrul Infotrafic din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR). "Traficul rutier s-a intensificat pe sensul de urcare al DN 1...

Ludovic Orban: Unele cluburi ar trebui închise. Avem informații că sunt restaurante care au deschis

Ludovic Orban: Unele cluburi ar trebui închise. Avem informații că sunt restaurante care au deschis
Premierul Ludovic Orban a declarat că unele cluburi ar trebui închise pentru că nu respectă regulile sanitare și a declarat că unele restaurante s-au deschis. "Avem informații clare că sunt restaurante...

Tăriceanu: Poate fi majorarea cu 40% a pensiilor salvarea economiei?

Tăriceanu: Poate fi majorarea cu 40% a pensiilor salvarea economiei?
Călin Popescu Tăriceanu propune o abordare diferită pentru majorarea pensiilor. Liderul ALDE consideră că fluxul de bani noi poate ajuta economia României afectată de criza coronavirus. „POATE FI MAJORAREA...
Serviciul de email marketing furnizat de