x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Organizaţia Reprieve: Ancheta din România privind activităţile CIA, marcată de "deficienţe"

Organizaţia Reprieve: Ancheta din România privind activităţile CIA, marcată de "deficienţe"

de Mediafax    |    01 Iul 2012   •   09:54
Organizaţia Reprieve: Ancheta din România privind activităţile CIA, marcată de "deficienţe"

Ancheta parlamentara realizata in Romania, in 2008, privind presupusele "transferuri extraordinare" efectuate de CIA, contine numeroase "deficiente", sustine organizatia pentru drepturile detinutilor Reprieve, catalogand concluziile anchetei drept o incercare de "musamalizare".

"Noile date ale zborurilor, cautate si analizate de expertii Reprieve, releva deficiente clare in asa-numita investigatie a Parlamentului Romaniei privind centrul secret de detentie si cursele pentru transferuri extraordinare efectuate pe teritoriul Romaniei", precizeaza organizatia britanica Reprieve, intr-un raport.

Fostul presedinte al comisiei parlamentare privind presupuse centre de detentie CIA in Romania, Norica Nicolai, declara in 2011 ca noile date privind zborurile CIA sunt "usor confuze si total nerelevante", ea precizand ca ancheta Parlamentului din 2008 a exclus clar posibilitatea existentei unor inchisori, dar nu transferul de detinuti.

Insa "expertii Reprieve au descoperit acum numeroase deficiente ale anchetei parlamentare din Romania condusa de eurodeputatul Norica Nicolai", precizeaza raportul organizatiei, catalogand concluziile investigatiei parlamentare de la Bucuresti drept o forma de "musamalizare".

"In pofida analizarii a 4.000 de documente timp de doi ani, comisia de ancheta din Romania a esuat in mod misterios sa observe zboruri suspecte care au tranzitat Romania. Zborurile au fost identificate de expertii Reprieve in cursul investigarii activitatilor companiei Computer Sciences Corporation (CSC)", o societate-paravan care ar actiona in numele CIA, precizeaza raportul Reprieve.

Reprieve sustine ca membrii comisiei parlamentare de ancheta "au ignorat" date despre numeroase zboruri:

- un avion Gulfstream IV cu numarul N288KA a zburat de la Kabul la Bucuresti, cu escala la Amman (Iordania) , pe 31 iulie 2004. Dupa o escala de 90 de minute la Bucuresti, avionul s-a deplasat la Washington DC.

- un avion Gulfstream IV cu numarul N308AB a zburat din Romania in Maroc, apoi la Kabul si in Algeria, pe 23 august 2004 si pe 28 august 2004.

- un avion Gulfstream IV cu numarul N789DK a zburat din Romania la Kabul, cu escala la Amman, pe 20 octombrie 2004.

- un Boeing 737 cu numarul N787WH a zburat din Maroc in Romania, apoi in Lituania, pe 18 februarie 2005. Pilotii au prezentat un traseu de zbor fals, transmitand ca destinatia era Suedia, dar o comisie parlamentara lituaniana a confirmat ca aparatul suspect a zburat din Romania in Lituania.

- un avion Gulfstream IV cu numarul N308AB a zburat din Romania in Tirana, Albania, pe 5 octombrie 2005, fiind contractat de compania-paravan CSC; din Tirana, avionul a mers in Lituania.

- un aparat Gulfstream IV cu numarul N1HC a zburat din Romania in Iordania, pe 6 noiembrie 2005. Din Amman, un alt Gulfstream, N248AB, a preluat pasageri si s-a deplasat la Kabul.

Reprieve sustine ca membrii comisiei parlamentare de la Bucuresti nu au incercat sa afle locatia presupusei inchisori secrete a CIA, care, conform presei, ar fi fost in Capitala, ei verificand doar presupuse centre de detentie din jurul aeroporturilor.

"In contextul in care ies la iveala din ce in ce mai multe informatii privind transferurile extraordinare, este clar ca ancheta realizata in Romania este incompleta", afirma raportorul Reprieve, Crofton Black.

"Implicarea companiei-paravan CSC in activitati din Romania, in 2004 - 2005, demonstreaza un mod clar de comportament pe care comisia parlamentara din Romania nici macar nu a inceput sa il analizeze, cu atat mai putin sa il explice", subliniaza Crofton Black.

Reprieve este o organizatie nonguvernamentala care militeaza impotriva pedepsei cu moartea si in favoarea drepturilor detinutilor. Sediul central al Reprieve este in Marea Britanie, dar exista filiale si in Statele Unite, Australia si Olanda.

In august 2009, fostul presedinte al comisiei parlamentare privind presupuse centre de detentie CIA in Romania, Norica Nicolai, declara ca, daca ar fi fost senator american, ar fi putut sa investigheze operatiunile CIA, precizand ca aceasta comisie pe care a condus-o nu a fost una judiciara.

"Comisia parlamentara (privind presupuse centre de detentie CIA in Romania-n.r.) nu a fost o comisie judiciara care sa aiba posibilitati judiciare de ancheta. Nici Parlamentul European, nici Dick Marty nu au vorbit despre astfel de informatii (de genul celor aparute in New York Times - n.r.)", preciza Norica Nicolai.

Ea a spus ca fostii oficiali din cadrul serviciilor de informatii americane citati de New York Times nu precizau ca au existat astfel de inchisori, ci vorbeau doar despre un proiect al CIA. "In declaratia citata se spune ca exista un proiect, nu se spune ca au existat inchisori CIA. Daca as fi fost senator american, as fi avut posibilitatea sa investighez operatiunile CIA. In Romania, noi nu am avut astfel de posibilitate care sa ne conduca la existenta unor centre de detentie CIA pe teritoriul nostru", a spus fostul presedinte al comisiei parlamentare privind presupuse centre de detentie CIA in Romania.

Una dintre inchisorile secrete ale CIA s-a aflat intr-o cladire renovata situata pe o strada intens circulata din Bucuresti, au declarat fosti oficiali din cadrul serviciilor de informatii americane, citati de New York Times.

In septembrie 2011, Norica Nicolai afirma ca noile date privind zborurile CIA sunt "usor confuze si total nerelevante", ea precizand ca ancheta Parlamentului a exclus clar posibilitatea existentei unor inchisori, dar nu transferul de detinuti. "Aceste date (prezentate de Washington Post - n.r.), care sunt usor confuze si total nerelevante in intentia de a dovedi acest schimb de prizonieri sau existenta unor inchisori pe teritoriul Romaniei, nu schimba cu nimic datele problemei. Pot sa accept ca in SUA e o ancheta judiciara in legatura cu contractarea de catre CIA a unor zboruri private in scopul utilizarii pentru transferul de detinuti, insa acesta nu dovedeste nimic in legatura cu Romania", spunea europarlamentarul liberal.

"Cred ca daca ar fi dorit cineva sa afle ceva in legatura cu aceasta poveste, ar fi trebuit sa o faca la momentul respectiv, adica 2003, 2004, 2005", argumenta Norica Nicolai. Fostul senator PNL preciza ca nu excludea transferurile de detinuti: "O ancheta parlamentara nu are mijloacele unei anchete judiciare. Noi am exclus clar posibilitatea existentei unor inchisori, dar niciodata transferurile de detinuti, pentru ca din punctul de vedere al Conventiei de la Chicago, Romania nu a avut niciodata posibilitatea sa intre in aeronavele americane si sa investigheze in interiorul lor".

×
Subiecte în articol: norica nicolari