x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Osemintele „apostolului secuilor” agită spiritele în campania electorală

Osemintele „apostolului secuilor” agită spiritele în campania electorală

de Marina Constantinoiu    |    Istvan Deak    |    13 Mai 2012   •   19:23
Osemintele „apostolului secuilor” agită spiritele în campania electorală

Repatrierea si inhumarea osemintelor scriitorului, preotului romano-catolic, jurnalistului Nyiro József, supranumit si 'apostolul secuilor', programate, in ciuda tuturor controverselor, pentru data de 27 mai, de Rusaliile Catolice la Odorheiu Secuiesc, in cimitirul romano-catolic, agita spiritele in plina campanie electorala pentru alegerile locale.

Parlamentul de la Budapesta sprijina actiunile organizatorilor din Fundatia pentru Odorheiu Secuiesc, apropiata Partidului Civic Maghiar, condus de fostul primar al localitatii, Szasz Jeno, de a organiza aceasta manifestare intr-o zi speciala, desi la nivel local nu exista unanimitate de opinii in privinta initiativei si nici aprobarile necesare pentru punerea ei in practica.

Statul ungar s-a implicat in deshumarea ramasitelor pamantesti ale scriitorului originar din Transilvania care a murit in exil in Spania in 1953. Osemintele scriitorului au fost exhumate la data de 3 aprilie din Cimitirul Almudena din Madrid. La data de 4 aprilie, in prezenta consulului ungar la Madrid, sicriul cu osemintele scriitorului a plecat spre Budapesta.

Ramasitele pamantesti ale scriitorului au fost aduse sub paza unei garzi de onoare si urmeaza sa porneasca spre Romania la 24 mai.

Trenul care va pleca din Gara de Vest din Budapesta va opri in Targu-Mures, Toplita si Gheorgheni, abia apoi urmand sa ajunga la Miercurea-Ciuc la 26 mai.

'Ii indeplinim ultima dorinta'
Liderul Partidului Civic Maghiar (PCM) si presedinte al Fundatiei Pro-Odorhei, Szasz Jeno, se ocupa personal de ceremonia de reinhumare a osemintelor. 'Ideea mi-a venit inca din 2004, cand s-a dezvelit bustul sau in Parcul Memorial din Odorhei, actiune sprijinita de Kover Laszlo, actualul presedinte al Parlamentului ungar. Inhumarea va avea loc la data de 27 mai, in duminica Rusaliilor, in Cimitirul Catolic din Odorheiu-Secuiesc. Repatrierea si inmormantarea sunt organizate din institutia Parlamentului ungar si Fundatia Pro-Odorheiu Secuiesc. Osemintele vor ajunge cu trenul de la Budapesta la Miercurea-Ciuc si vor fi aduse de husari de la Ciuc la Odorhei, fiindca nu exista linie directa de cale ferata. Inainte de decesul sau din 1953, scriitorul si-a exprimat dorinta ca osemintele sale sa fie repatriate si asezate la odihna de veci in cimitirul din Cluj-Napoca sau Odorheiu-Secuiesc. Practic, noi indeplinim ultima dorinta a scriitorului. Dupa parerea mea, apostolul secui trebuie sa se odihneasca acasa si astfel organizam o ceremonie cu care toata secuimea si ungurimea ii este datoare lui Nyiro', a spus Szasz Jeno, care a facut referire la un pasaj dintr-o ultima lucrare a scriitorului, in care el se exprima astfel: 'Fa cu mine, Doamne, ce crezi Tu ca e mai bine… insa binecuvanteaza-i pe maghiari. Daca nu corpul meu, atunci macar sufletul meu du-l acasa in cimitirul Hazsongardi (n.r - Cimitirul Central din Cluj Napoca) sau in cel din Odorheiu-Secuiesc'.

Szasz Jeno a marturisit ca isi propune crearea unei Case Memoriale Nyiro Jozsef in locuinta in care a trait acesta la Odorheiu Secuiesc in perioada 1933-1939, si sa redenumeasca biblioteca orasului dupa numele scriitorului. 'De asemenea, osemintele sotiei lui Nyiro Jozsef, Ilona, care a ramas singura la Madrid in 1953, insa apoi s-a intors la Targu Mures, vrem sa le reinhumam langa cele ale sotului ei', a mai spus acesta.

Parlamentul ungar: 'Vom face inhumare fara autorizatie'
O delegatie a Parlamentului ungar a ajuns la data de 18 aprilie la Odorheiu-Secuiesc pentru a pune la punct ultimele detalii legate de inhumare, insa s-a lovit de refuzul primarului localitatii. 'Ne-am exprimat dorinta de a organiza aceasta reinhumare pe domeniul public cu acordul autoritatilor in numele unitatii nationale, insa am luat cunostinta cu parere de rau de faptul ca primarul localitatii nu va elibera o autorizatie pentru o ceremonie in Piata Marton Aron. Mai mult, institutia ne-a dat un raspuns la cererea depusa in 26 martie, chiar in ultima zi a termenului de 30 de zile in care trebuia dat un raspuns si ne-a ingradit posibilitatile de a reactiona punand in mare dificultate eforturile noastre de reorganizare. Cu parere de rau observam ca primarul din Odorheiu-Secuiesc nu a reusit nici macar in anul 2012 sa depaseasca pozitia adoptata in 2004, cand a atacat dezvelirea bustului lui Nyiro Jozsef din Odorheiu-Secuiesc. La 3 iulie 2004, Bunta Levente a precizat ca nu este nevoie in Odorhei de un parc memorial cu o statuie care aduce aminte de premierul ungar Orban Viktor. In acest sens asiguram ca reinmormantarea osemintelor lui Nyiro Jozsef va avea loc sub o forma care nu necesita autorizatie din partea primariei. In schimb, multumim autoritatilor romane si institutiilor bisericesti pentru sprijinul rapid si neconditionat acordat si de cativa primari de etnie romana, printre care si unul din judetul Arad, care au inteles importanta acestui eveniment', se arata in comunicatul dat publicitatii de Biroul de Presa al Parlamentului ungar.

Primarul din Odorhei: 'Nyiro Jozsef este al secuilor'
Reactia edilului din Odorhei nu s-a lasat asteptata, acesta alegand un raspuns intr-o scrisoare deschisa, datata 4 mai. El a catalogat atitudinea reprezentatului Parlamentului ungar, Frater Oliver, ca fiind provocatoare, acuzandu-l ca reprezinta interesele si opiniile politice ale liderului PCM Szasz Jeno. 'Ma intreb daca acesti oameni pot indeplini cu demnitate ultima dorinta a lui Nyiro, fara sa puna in pericol intregul eveniment. Sustin in totalitate decizia Parlamentului ungar de a indeplini ultima dorinta a scriitorului, insa asta nu poate reprezenta politica anumitor partide si programul campaniei electorale a acestora. Fac un apel la presedintele Parlamentului ungar sa depolitizeze complet acest eveniment. Va rugam sa respectati faptul ca Nyiro Joszef este al secuilor si al Tinutului Secuiesc. Iar Tinutul Secuiesc este al nostru, al secuilor', a punctat primarul Bunta Levente.

Intr-o declaratie de presa, citata de MTI, el si-a motivat decizia astfel: 'Noi am dori ca reinhumarea sa fie lipsita de orice accent politic. Ne cade greu ca ceremonia are loc in timpul campaniei electorale si este sprijinita de o organizatie civila cu credibilitate indoielnica. Nu suntem noi Gica-contra, dovada ca nici nu am adus in discutie faptul ca organizatorii au sau nu au acceptul rudelor pentru intregul eveniment, vrem doar sa respectam legile. Am atras atentia ca efectuam lucrari de amenajare in centrul orasului si am propus sa mutam ceremonia intr-o alta piata din oras. Nu in ultimul rand, nu trebuie uitat faptul ca Tinutul Secuiesc este al secuilor si am propus ca la granita Tinutului Secuiesc statul ungar sa ne predea sicriul cu osemintele, de acolo urmand sa ne ocupam noi, secuii, de intreaga ceremonie', a spus Bunta Levente.

CNS sustine demersul Parlamentului ungar
Intr-o scrisoare deschisa adresata Parlamentului ungar, Consiliul National Secuiesc si-a exprimat dezaprobarea fata de atitudinea primarului de la Odorheiu Secuiesc si a transmis un mesaj de solidaritate fata de actiunea presedintelui Parlamentului, Kover Laszlo. 'Suntem profund consternati si respingem cu fermitate actiunea primarului din Odorheiu-Secuiesc de a nu autoriza inhumarea osemintelor scriitorului si preotului romano-catolic Nyiro József. Bunta Levente nu este demn sa ia cuvantul in numele secuilor. In calitate de edil al orasului nu a facut nici un gest pentru obtinerea autonomiei Tinutului Secuiesc. Ne exprimam dezaprobarea fata de expresia folosita de el: ‚Tinutul Secuiesc este al secuilor’. Aceasta este o retorica marca Gyurcsanyi (fostul premier socialist al Ungariei – n.r) care a dus la esecul tragic al referendumului din 5 decembrie. Este de datoria noastra sa ne distantam de astfel de reactii si sa scoatem in evidenta ca secuimea s-a facut remarcata ca un militant pentru unitatea natiunii maghiare, fiind tulpina cea mai puternica a natiunii maghiare. Multumim domnului presedinte al Parlamentului pentru eforturile depuse in vederea inhumarii osemintelor lui Nyiro Jozsef pe taramul natal, o actiune de unitatate nationala, si pentru toate actiunile de reintregire a neamului', noteaza liderii CNS.

Scriitorul Nyiro József a fost acuzat ca ar fi facut parte din Partidul Crucilor cu Sageti, pronazist si antisemit, si decorat in 1940 cu 'Coroana Corvin' pentru activitatea literara si 'atitudinea maghiara'. Referitor la trecutul lui, unele cercuri ungare sustin ca ar fi fost considerat criminal de razboi doar de politica culturala comunista din Romania si Ungaria, acesta fiind un anticomunist inversunat, iar literatura lui interzisa. Nascut in localitatea brasoveana Jimbor, la 18 iulie 1889, Nyiro József a devenit membru al Parlamentului Ungariei in 1941, iar dupa infrangerea armatelor germane si maghiare a plecat in Germania, unde a ramas pana in 1951 si unde a infiintat, la Munchen, Asociatia Internationala a Jurnalistilor Maghiari. In 1947, Guvernul impus de sovietici la Budapesta a cerut declararea lui drept criminal de razboi si arestarea, dar acesta nu a fost prins. A reusit sa ajunga in cele din urma in Spania, unde a si murit, in 1953. Ministerul Educatiei de la Budapesta a anuntat recent ca intentioneaza sa introduca in programa obligatorie studierea operelor literare ale lui Nyiro József.

×