x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Șova: Încă nu s-a decis dacă din acciza suplimentară la carburant vor fi finanțate doar autostrăzile

Șova: Încă nu s-a decis dacă din acciza suplimentară la carburant vor fi finanțate doar autostrăzile

24 Noi 2013   •   13:55
Șova: Încă nu s-a decis dacă din acciza suplimentară la carburant vor fi finanțate doar autostrăzile

Dorința autorităților este ca sumele provenite din introducerea accizei suplimentare de șapte eurocenți pe litrul de carburant să fie folosite pentru finanțarea autostrăzilor și drumurilor naționale, a declarat, duminică, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Național și Investiții Străine, Dan Șova, la Parlament.

El a explicat că încă nu se știe clar care vor fi sumele colectate în urma introducerii acestei taxe și, de asemenea, nu s-a stabilit dacă acești bani vor finanța doar construcția de autostrăzi sau vor merge și la drumuri naționale, însă, în opinia lui, ar trebui să se îndrepte doar spre autostrăzi.

"Sunt trei aspecte. În primul rând, eu nu știu acum care va fi suma colectată din această taxă. Sunt mai multe discuții. Unii spun două miliarde de lei, alții spun mai mult, alții spun mai puțin. Mi-e greu să îmi dau seama. O să vedem când începe propriu — zis care va fi prognoza. A doua chestiune este că dorința este să se finanțeze autostrăzi, iar alții susțin să se finanțeze autostrăzi și drumuri naționale. Dacă ar fi să mă întrebați, ca opinie personală, ar trebui să se finanțeze doar autostrăzi, pentru că este păcat să introduci o asemenea taxă și....", a spus Șova la ProTV.

El a dat asigurări că destinația sumelor este o discuție pur tehnică, nu una politică.

De asemenea, Șova nu a putut să dea garanții că acești bani se vor duce doar către infrastructură.

"Această taxă de 7 eurocenți nu poate avea o alocare, pentru că nu poți crea un fond special, îți interzice Uniunea Europeană. Ea intră în buget. Eu nu pot da garanții că această taxă va fi folosită numai pentru autostrăzi și pentru drumuri naționale. Nu pot da această garanție pentru că nu depinde doar de mine, dar pot să vă spun că, la acest moment, discuția politică este ca destinația lor să fie exclusiv pentru infrastructură", a precizat ministrul delegat, potrivit Agerpres.

Șova a reiterat că intenția politică la acest moment este ca această taxă să finanțeze integral autostrăzi și drumuri naționale, pentru că este nevoie de mai mulți bani pentru sprijinirea infrastructurii rutiere.

"În legea finanțelor publice funcționează două principii foarte clare. Primul este acela al neafectării veniturilor bugetare — nu ai voie să spui că venitul X va finanța cheltuiala Y, și al doilea este principiul anualității, în sensul că toate le raportezi la cheltuielile totale anuale. Dacă respecți aceste două principii, este imposibil din punct de vedere tehnic să spui că acești banii se duc acolo. Aceasta este o chestiune de facto de repartizare. Orice taxă pui, este aceeași situație'', a explicat Dan Șova.

Indexarea accizelor cu rata inflației și introducerea accizei suplimentare de șapte eurocenți (0,07 euro) pe litrul de carburant vor avea un impact de 30 — 40 de bani în prețul litrului de carburant, a declarat pe 14 noiembrie ministrul Finanțelor Publice, Daniel Chițoiu.


În 2014, accizele vor fi calculate pe baza cursului de schimb din octombrie 2012 și indexate cu rata inflației, iar la produsele energetice utilizate drept combustibil pentru motor, respectiv benzină cu plumb, benzină fără plumb, motorină și kerosen, se va introduce o acciză suplimentară de șapte eurocenți pe litru.

×