x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ovule de export, produse in abator

Ovule de export, produse in abator

09 Feb 2005   •   00:00

OBSERVATOR
O grozavie fara seaman se petrece sub ochii nostri. Deoarece copiii romani nu mai sunt "buni de export", medici nedemni si samsari nesatui fac comert profitabil cu embrioni. Speculand saracia si ignoranta din tara noastra, ei au dezvoltat o adevarata industrie. Cu pretul suferintelor de neimaginat prin care trec femeile pe care le indoapa cu hormoni si le smulg ovulele.

Copii de export produsi la abator

O grozavie fara seaman se petrece sub ochii nostri. Deoarece copiii romani nu mai sunt "buni de export", din ratiuni legislative, medici nedemni si samsari nesatui fac comert profitabil cu embrioni. Speculand saracia si ignoranta din tara noastra, ei au dezvoltat, pe sest, o adevarata industrie.
VALENTIN ZASCHIEVICI

BARLOG. Sediul Global Art, fortificat ca o cazemata
Postul BBC News a relatat despre practicile neetice ale unor medici israelieni care patroneaza clinica Global Art din Bucuresti. Specialistii citati de jurnalistii britanici le reproseaza ginecologilor si embriologilor care gestioneaza afacerea "Global Art" ca recolteaza ovule din Romania, le fecundeaza cu sperma unor barbati din strainatate si, cu embrionii astfel obtinuti, fertilizeaza cupluri care platesc cu bani grei fericirea de a avea copii.

AFACERE JUDICIARA. Jurnalul National a descoperit ca profiturile considerabile obtinute in urma afacerilor cu ovule "zboara" acolo unde nu le poate gasi nimeni: in paradisul fiscal din Insulele Virgine. O comisie de ancheta a Ministerului Sanatatii s-a deplasat la clinica Global Art din Strada Olimpului, unde a fost trimisa la plimbare de portar. Ieri, acest caz a fost preluat de Parchet. De fapt, ce se intampla in spatele usilor si ferestrelor inchise din Strada Olimpului? V-o spunem noi: se intampla lucruri cutremuratoare, ce trebuie sa inceteze numaidecat. O persoana din interiorul afacerii "Global Art", careia nu-i vom dezvalui numele, ne-a relatat, in amanunt, practicile medicale din interiorul clinicii. Cititi marturia si va cutremurati:

BANII STRAINILOR. "La aceasta clinica vin cupluri din afara tarii, din statele in care fertilizarea in vitro nu mai este permisa dupa o anumita varsta. De pilda, vin femei din Marea Britanie trecute de varsta de 42 de ani (maxima legala) pentru a fi fertilizate. Anul trecut, pentru a urmari cum se desfasoara activitatea in clinica, ne-au vizitat mai multe comisii de specialitate din Marea Britanie. In noiembrie, a vizitat clinica si o echipa de ziaristi de la BBC. Atunci patronul Yaacov Hof a scos afara din cladire tot personalul, a adus bodyguarzi care au pazit cladirea si strada. Nu intelegeam de ce e nevoie de atatea precautii. Abia mai tarziu am realizat ca se temea de un scandal. Se pare ca unii specialisti britanici au sesizat nereguli si nu si-au tinut gura. Iar patronul israelian, precum si directoarea clinicii, Ioana Ghionescu, aveau de ce sa se teama. In aceasta clinica vin tinere sarmane, unele de mana cu sotii, pentru a li se recolta ovocite. O fac de foame. Sau pentru a cumpara haine si rechizite copiilor scolari. Sau pentru a-si lua mobila de bucatarie. Sunt nebune, inconstiente, nici nu stii cum sa le spui. Si, la clinica, bineinteles, nimeni nu are interes sa le expuna riscurile care le pasc.

Inainte de recoltarea propriu-zisa a ovocitelor, femeile trebuie sa urmeze un tratament hormonal. In mod normal, o femeie produce un ovul, o data pe luna. In urma acestui tratament, ele produc mai multe ovocite: 10, 20… Acest tratament hormonal poate fi el insusi periculos sanatatii. Unele studii medicale recomanda precautie, din cauza riscurilor sporite de cancer. Recoltarea propriu-zisa este si mai riscanta. Ovarul pacientei este intepat la fiecare ovocit scos. Inchipuiti-va ce inseamna ca ovarul sa fie intepat de 20 de ori…

URMARI NEFASTE. Ar trebui ca tinerele pe care le tenteaza suma de 200 de dolari cu care li se plateste donarea ovocitelor sa stie ce suferinte le asteapta. Dupa doua zile de la recoltare a ovocitelor - perioada critica - unele fac lichid peritonal. Au abdomen acut. Unele donatoare au ajuns la Spitalul Municipal, la Urgenta, la Polizu. Cunosc cazul unor tinere care, dupa extractie, si-au pierdut un ovar. Au facut infectie si li s-a aplicat ablatia ovariana. Imi amintesc ca a fost scandal cand sotul unei donatoare a amenintat ca merge la IML, ca da clinica in judecata. Nu stiu cum s-a terminat, dar sotia sa semnase un contract, prin care se angaja sa nu actioneze in nici un fel impotriva clinicii, in urma procesului de donare a ovulelor. Dupa extractie, pacientele urmeaza un alt tratament, cu ketonal, cu anticonceptionale. Culmea este ca saracia le aduce inapoi si pe pacientele care au trecut prin suferinte in urma recoltarii ovocitelor. Vin si de trei ori, si de cinci ori, pana cand se constata ca li s-a «diminuat» capacitatea de producere a ovulelor. Atunci sunt anuntate ca nu mai corespund". Dezvaluirile martorului care ne-a vizitat ieri la redactie vizeaza si latura comerciala a activitatii Global Art. Un cuplu din tara plateste cu circa 3000 de dolari fertilizarea. Unele cupluri sunt trimise de ginecologi din provincie, care primesc un comision de 300 de dolari din afacere. E fireasca intrebarea: unde Dumnezeu se duc banii, cata vreme ce, potrivit informatiilor furnizate de Ministerul Finantelor, clinica merge in paguba? Raspunsul e la fel de firesc: in Paradis. In paradisul fiscal din Virgine.

MALPRAXIS!
Click pentru a mari Click pentru a mari
Medicul care extrage ovocitele din ovarele donatoarelor este, conform informatiilor primite de la martorul invocat in articol, doctorita Mary Louciene Ioana Ghionescu. Acesta este si unul dintre administratorii firmei Global Art, precum si al societatii-sora, cu aceeasi adresa, Global Medrom. Ei bine, potrivit Certificatului de Avizare eliberat de Colegiul Medicilor, Ioana Ghionescu are calitatea de medic, specialitatea medicina generala. Nu este ginecolog, deci nu are dreptul de a practica recoltarea de ovocite. Acesta este un vizibil caz de malpraxis, daca nu cumva fapta doctoritei Ghionescu intra sub incidenta legii penale. Mai e de spus ca pe cartea de vizita, doctorita Ghionescu a trecut calitatea de "Reproductive Medicine Specialist". Nici ieri, ca si alataieri, doctorita Ghionescu nu a fost de gasit pentru a da explicatiile de cuviinta.

TULBURARI INTESTINALE
Intre medicii israelieni care s-au ocupat de bunul mers al lucrurilor la clinica s-a iscat, anul trecut, un conflict care, dupa cum se pare, a contribuit la declansarea scandalului international. Fondatorul, doctorul Bar, venea o data pe luna, sa implanteze cu embrioni cuplurile. Apoi se intorcea in Israel. Insa el obisnuia sa ia cu el, acasa, din cand in cand, niste ovocite. Asta toamna, patronul Hof Yaacov l-a prins cu mata-n sac. Pusese un bodyguard sa-l perchezitioneze si i-a gasit ovocitele in termos. A fost mare galceava, Bar n-a mai calcat pe la clinica. El filmase mai demult, insa, niste secvente din clinica. Se pare ca le-a dat caseta reporterilor britanici, cand acestia l-au intervievat.

Le rugam, pe aceasta cale, pe tinerele care au avut de suferit de pe urma practicilor medicale de la Global Art sau de la orice alta clinica in care se intampla asemenea lucruri sa ne contacteze la telefon, la sediul redactiei sau pe mail.

Ministerul Sanatatii s-a impiedicat de un paznic

Ministrul Sanatatii, Mircea Cinteza, a sesizat ieri Parchetul cu privire la ctivitatea clinicii Global Art. Cinteza a apelat la procurori dupa ce, timp de doua zile, o echipa de control a institutiei nu a putut contacta pe nimeni de la respectiva societate. Echipa de control a mers la sediul firmei, dar nu a reusit sa ia legatura cu vreun reprezentant al acesteia. Inspectorii n-au avut accces nici macar in cladire, gasind de fiecare data usile inchise. Ieri-dimineata, ei au mai facut o incercare, insa fara succes. Au stat de vorba doar cu un paznic. Si cu el numai prin interfon. Va relatam integral discutia dintre reprezentantii Ministerului Sanatatii si paznicul clinicii Global Art.

- Suntem Ministerul Sanatatii si am dori sa intram sa discutam cate ceva despre problema pe care o cunoasteti.

- Eu sunt paznicul...

- Nu este nimeni dintre angajatii firmei?

- Nu. Lasati un numar de telefon si va va suna cineva.

- Eu va las un numar de telefon.

- Dumneavoastra ne-ati putea spune numele dumneavoastra?

- Eu sunt doar paznicul.

- Nu ne puteti spune... Bine, va multumesc!

Nici vecinii nu cunosc ce se intampla dincolo de usile clinicii, dar, se pare, cineva i-a informat pe proprietarii imobilului, pentru ca de la izbucnirea scandalului la clinica nu se mai intampla nimic. Totusi, ieri un presupus reprezentant al firmei, care nu si-a facut cunoscuta identitatea, a luat legatura cu reprezentantii Ministerului Sanatatii, solicitand o intrevedere in cursul zilei de 10 februarie.

Conform informatiilor de pe site-ul britanic, Global Art SRL face parte din International Fertility Medical Center, o retea creata in Israel, dar cu ramificatii in toata lumea. O schema in care Romania are rol de unic furnizor. (Ionela Nastase)
×
Subiecte în articol: observator sanatatii global clinica global art