x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Păcăleala ciobanilor

Păcăleala ciobanilor

de Eliza Popa    |    05 Noi 2009   •   00:00
Păcăleala ciobanilor
Sursa foto: Bogdan Iuraşcu/Jurnalul Naţional

Fermierii sunt nevoiţi să-şi ia credite de la CEC, BCR sau BRD în locul subvenţiei promise de autorităţi într-un program convenit împreună cu APIA şi Fondul de Garantare a Creditului Rural. Băsescu s-a spalat pe mâini de problema ferimierilor şi i-a trimis la banci.



În urmă cu o săptămână, mii de fermieri au luat cu asalt Bucureştiul nemulţumiţi că APIA nu le plăteşte la timp subvenţiile. După o zi de proteste în faţa Ministerului Agriculturii şi în faţa Ministerului Finanţelor, unde se negocia de zor cu FMI, fermierii s-au mutat la Palatul Cotroceni. Acolo au discutat cu preşedintele Traian Băsescu, care le-a promis cocoţat pe o gradenă că, într-o săptămână, le va rezolva problema. El i-a chemat pe protestatari miercuri la Cotrcoeni.

Ieri însă programul şefului statului nu conţinea nici o întâlnire cu reprezentanţii crescătorilor, având numai deplasări în teritoriu. Când fermierii au sosit la Cotroceni, la ora 9:00, pentru discuţii, aceştia au fost amânaţi până la ora 18:00, deoarece preşedintele nu era în Capitală. "Am ajuns acolo şi, ca toţi ceilalţi, am aşteptat să fim primiţi la discuţii. Purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei ne-a rugat să revenim la ora 18:00, când domnul preşedinte va reveni în Bucureşti", a spus Costel Coraş, preşedintele Sindicatului Crescătorilor de Taurine din România. Ulterior, Băsescu s-a întâlnit cu fermierii.

CREDITE BANCARE
Preşedintele Traian Băsescu a declarat că cele trei bănci au semnat convenţii de finanţare a crescătorilor de animale şi că procesul de plată a sumelor către fermieri sunt în derulare. În discuţii mai sunt şi Raiffeisen şi Bancpost.

S-au plătit 200 de lei pe cap de vită şi 15 lei pe fiecare oaie. Au mai rămas de plătit în interiorul subvenţiei 371 lei pe vită şi încă 29 de lei pe oaie. Convenţia stabileşte însă plata a doar 334 lei pe cap de vită şi 26 de lei pe oaie. Preşedintele a mai anunţat că azi se va stabili mecanismul tehnic şi actele cu care crescătorii să se prezinte la bancă.

Valentin Steriu, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii, spune că soluţia ca fermierii să apeleze la credite este inacceptabilă. "Banii din subvenţii au fost cuprinşi deja în planurile lor de afaceri, pentru care au contractat deja credite, pentru a putea îndeplini criteriile europene de eligibilitate", a spus Steriu. CEC Bank şi Agenţia de Plăţi pentru Intervenţii în Agricultură (APIA) au semnat luni o convenţie prin care crescătorii de ovine şi bovine pot accesa credite prin care să acopere subvenţiile neacordate integral de către stat, a anunţat marţi banca, citată de Mediafax. Fondul va garanta maximum 50% din valoarea creditului.

×