x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Pacientul a murit, trăiască medicul!

Pacientul a murit, trăiască medicul!

de Cristinel C. Popa    |    Madalina Popa    |    26 Feb 2009   •   00:00
Pacientul a murit, trăiască medicul!

O bătrână a murit pe stradă, marţi după-amiază, la trei ore după ce fusese externată din spital. De bine ce a fost tratată timp de o săptămână, a trecut în lumea drepţilor la puţin timp după ce a ieşit pe poarta instituţiei medicale, asigurată că nu are probleme de sănătate majore.



Femeia de 71 de ani era bolnavă de inimă şi, după ce a fost adusă cu ambulanţa la spital tocmai de la ţară şi a primit medicaţie pentru răceală şi, auxiliar, preventiv, pentru afecţiunile cardiace cronice, a fost trimisă acasă neînsoţită, doar cu o recomandare de tratament la domiciliu.

A plecat singură, cu bagajele în spinare, după ce medicii au asigurat-o că e sănătoasă ("răceală e buba acum!", i-ar fi spus medicii - n. red.), atât cât să o ia la picior departe, spre casă, la distanţă mare de Iaşi, undeva la ţară, la Andrieşeni, la aproape 90 de kilometri, unde nu o aştepta nimeni. Şi asta în ciuda faptului că afecţiunile cardiace de care suferă i-au umplut biletul de externare din spital.

Ca de obicei, medicii se apără, ei nu au făcut absolut nici o greşeală. Din spusele lor, chiar şi un robot medical ar cădea la testul probităţii profesionale, spre deosebire de ei. În plus, nici doctorul de familie n-a ajutat-o: femeii i s-a făcut de două ori rău tare în ultima lună. Mai întâi acasă, apoi la slujbă, în biserică.

AI TENSIUNE? EŞTI BOLNAV! N-AI? ÎŢI VEZI DE TREABĂ. Cârcotaşii de lângă spitalul cu pricina suflau pe la colţuri cum că medicii de acolo nici măcar tensiunea nu ştiu să o măsoare. Iar mărimea ei are
valoarea unui panaceu universal. Dacă n-ai tensiune, trăieşti cel puţin 100 de ani, suflă ei pe la colţuri! Iar la Andrieşeni, de unde a venit femeia, ce să mai ceri experinenţă profesională de la medic! Şi un necunoscător cu multă imaginaţie i-ar fi putut spune femeii că, la vârsta ei, cu simptomele specifice afecţiunilor cardio-vasculare, nu-i de glumit.

În concluzie, la ţară, medicul de familie s-a rezumat la a-i măsura tensiunea arterială şi a-i recomanda o pilulă, două. "Ai tensiune bună, n-ai nimic!". Abia a doua oară a trimis-o cu ambulanţa la Iaşi, asigurată că medicii o vor externa negreşit după o zi, două. Aic, doctorii au tratat-o pentru răceală, când femeia se plângea de transpiraţii abundente şi alte simptome caracteristice problemelor cardiace.

I-au măsurat din nou tensiunea şi au vrut să o externeze după câteva zile, numai că nu au avut cum. Femeia avea rude în străinătate, celelalte, ocupate, nu aveau cum să vină să o ia acasî. Aşa că
i-au dat drumul fără însoţitor marţi.

Doctorul care s-a ocupat de pacientă spune că aceasta afirmase că vine cineva la ea, aşa că n-au mai verificat. La observaţia cum că femeia de 71 de ani ar fi putut fi un pic senilă, medicul s-a apărat spunând că nu părea. "Plecare cu ambulanţă nu necesita. De multe ori, pacienţii se întâlnesc cu rudele în curtea spitalului, noi nu mai mergerm să verificăm dacă aşa se întâmplă. Am crezut-o pe cuvânt", a spus medicul Iuliana Costache, de la Clinica de Cardiologie a Spitalului "Sf. Spiridon", unde femeia a fost internată timp de o săptămână.

Medicii mai susţin că femeia primise tratament maximal în timpul internării şi că starea sa era ameliorată la externare. Cert este că bătrâna a plecat din spital singură. Vestea morţii le-a afectat atât de puternic pe rude, încât sora bătrânei a ajuns şi ea, ieri, la Spitalul "Sf.Spiridon".

A MURIT LÂNGĂ BISERICĂ. Bătrâna, Elena Creţu, s-a prăbuşit pe stradă chiar în dreptul unei biserici lângă a cărei intrare era un chioşc în care se vindeau obiecte religioase. În ajutor i-au sărit măicuţele de la tonetă. "Am văzut cum a început să se clatine, cum s-a oprit din mers şi a căzut. A apucat să-mi spună cum o cheamă şi că locuieşte în Andrieşeni. A mai zis că este bolnavă de inimă şi că la amiază fusese externată din spital. Pe urmă a leşinat. Noi am chemat repede ambulanţa", a spus una dintre măicuţe.

Echipajul SMURD a încercat să resusciteze femeia, însă aceasta era în stop cardio-respirator. La scurt timp au constatat decesul.

COPIII DAU ÎN JUDECATĂ MEDICUL ŞI SPITALUL. Sora sa, Adela Coşuleanu, din Iaşi, a fost ieri la IML să o vadă şi să îngrijească de cele trebuincioasă îngropării. A spus să nu i se mai facă autopsie şi că, probabil, copiii care vor veni din străinătate pentru înmormântare îi vor da în judecată pe cei care se fac răspunzători de moartea mamei lor.

"Pe 11-12 februarie, a fost la medicul de familie din Andrieşeni care vine când vrea, că face naveta la Iaşi. Doctoriţa i-a luat tensiunea, i-a găsit-o bună şi i-a zis  "Bunică, n-ai nimic, du-te acasă". Aşa a făcut, iar pe 15 februarie i s-a făcut rău în biserică, acolo la ţară. Şi-a revenit, a mers acasă, iar duminică şi-a chemat băiatul şi i-a cerut să o ducă la spital, că-i este rău. Pe 16 februarie a luat-o salvarea şi a adus-o la spital. Aici a fost internată, a fost sub tratament şi marţi la 12.00 au externat-o fără însoţitor. Medicul trebuia să constate că n-a venit nimeni după ea, mai cu seamă că pe biletul de ieşire erau multe diagnostice.

Sora mea s-a dus la fiul ei, în Alexandru, a mâncat puţin, iar nora a plecat să-i cumpere medicamente. După aceea, s-a dus la tren. Iar în Alexandru, la biserica Nectarie, probabil i s-a făcut rău, s-a aşezat pe marginea gardului şi acolo a decedat. Acum i-a venit rău şi celeilalte surori, şi ea e cardiacă, a fost internată aici, a suferit mult, mai mult ca mine, ea e bolnavă. Vreau să întreb medicul de ce i-a dat drumul fără însoţitor acasă. Copiii ei sunt supăraţi, trebuie să vină din Italia. Dar ştiţi cum e, mortul e de vină", spune sora decedatei.

MEDICUL SE APĂRĂ. Medicul curant al Eleni Creţu, dr. Iuliana Costache, şi-a expus şi ea punctual de vedere. A acceptat un interviu, dar a regretat apoi discuţia întrucât a încălcat consemnul spitalului. În timpul dialogului a apărut precipitat un funcţionar care a răcnit: "Nu aveţi voie să daţi nici o declaraţie, ordin de la şef!".

Iar doctoriţa a dispărut imediat. Dar a apucat să povestească ce s-a întâmplat. "Pacienta s-a internat în urmă cu opt zile, era o pacientă neglijată terapeutic. S-a internat cu o viroză respiratorie şi, la investigaţii, am descoperit afecţiunea cardiacă. Ajunsese în spital cu insuficienţă ventriculară stângă, raluri bronşice, care indicau o afecţiune pulmonară. Dar, în urma explorărilor, am diagnosticat cardiomiopatia dilatativă, adică inima mărită, care nu se contractă normal, bloc de ramură stângă şi insuficienţă cardiacă. În afară de asta, ce a dus la precipitarea simptomelor a fost o infecţie respiratorie, o banală răceală.

A primit tratament cu antibiotice, dar şi pentru insuficienţă cardiacă. N-a făcut febră, simptomele s-au ameliorat. Am fost de gardă şi am stat în salon, am urmărit-o, am văzut că a dormit bine. Se simţea bine chiar din a doua sau a treia zi de internare. Însă, văzând că nu vine nimeni la ea n-am externat-o nici vineri, nici sâmbătă. Evoluţia este consemnată în foaia de observaţie: fără acuze, dispnee, tensiune bună.

Şi chiar la înainte de externare i-am făcut o electrocardiogramă, aşa obişnuiesc. Ea a spus că marţi la prânz poate să vină o nepoată. N-am văzut pe nimeni din familie în aceste zile ca să spun că este în stare gravă, că boala ei nu se vindecă. I-am zis  "Bunica, nu faci efort deloc, fără sare, n-ai voie alcool, ai grijă la frig, la minus cinci grade răceşti din nou".

După acea nu ştiu cum a plecat, au spus femeile că timp de o oră a mâncat tot ce avea în salon, inclusiv cârnaţi. O întrebasem dacă ştie carte, că-I dădusem biletulul de externare şi pe spate era recomandarea terapeutică. Mi-a spus că-i citeşte o nepoată, dar nu era interesată. Nu aveam de unde să ştiu că nu vine nimeni după ea, pe mulţi îi aşteaptă familia la scări. Cred că ce i-a precipitat lucrul nefericit este alimentaţia exagerată, hipersodată şi efortul fizic. Femeile din salon au spus că a plecat cu mult bagaj, după ce aici a fost ţinută mai mult la pat, cu efort minim. Am supravegheat opt zile la sănătatea ei, dovadă că se simţea bine şi a putut ajunge la rude", a precizat medicul, care este convins că s-a făcut tot ce se putea face pentru binele pacientei. "Nu aveţi voie să daţi nici o declaraţie, a spus şeful! Aoleu, şi eu v-am acordat interviu!, nu trebuia!", a spus ea la final.

×
Subiecte în articol: observator femeia spital medicul