x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Paduri pradate ca la usa cortului

Paduri pradate ca la usa cortului

25 Feb 2005   •   00:00

OBSERVATOR
BANAT - Serviciile de informatii trag un semnal de alarma Jaf la drumul mare! Cam asta ar fi concluzia unui raport intocmit de un serviciu de informatii privind faptele paranormale care s-au petrecut, pe furis si la lasarea intunericului, pe raza fondului forestier din Caras-Severin. Conform documentului, "banditii" sunt... oameni politici si functionari publici!
TIBERIU KISS

TERMITE CU DOUA PICIOARE. Au trecut prin Caras, au lasat in urma rumegus, nimeni nu le cere socoteala
"Actiuni de prejudiciere a fondului forestier in judetul Caras-Severin", acesta este titlul documentului incendiar care a incaput pe mana reporterilor Jurnalului National. Inca din primele randuri ale raportului se specifica faptul ca anumiti responsabili cu administrarea patrimoniului silvic din cadrul Directiei Silvice Resita si a ocoalelor silvice de pe raza judetului Caras-Severin au favorizat in mod cointeresat diverse societati comerciale si persoane fizice. Cum? Fie prin licitatii organizate pentru incredintarea activitatilor de exploatare primara a masei lemnoase, fie prin taierea ilegala de arbori, "ceea ce a dus, pe langa prejudiciile generate bugetului de stat, la diminuarea considerabila a fondului forestier".

FAVORITII. Numeroase licitatii organizate de Directia Silvica Resita, in special pentru exploatarea materialului lemnos de calitate superioara, se arata in document, au fost castigate sistematic de "Mitocari Forest" SRL din Bozovici, "Ril Silva Prod Impex" SRL din Moldova Noua, "Pamsa" SRL din Prilipet, "Wivexim" SRL si "Monolit Prod Com" SRL, ambele din Caransebes, "firme administrate de persoane agreate de factori decizionali din administratia locala si sefi ai unor ocoale silvice de pe raza localitatilor Anina, Sasca Montana, Moldova Noua, Caransebes si Berzasca". Pe de alta parte, se specifica in informarea inaintata forurilor superioare ca "au existat situatii in care castigatorii licitatiilor au efectuat taieri de material lemnos in cantitati mai mari decat cele prevazute in contractele de exploatare, evident, fara evidentierea operatiunilor in actele contabile".

HORA UNIRII. Ofiterii de informatii sustin ca aceste operatiuni au fost posibile "ca urmare a sprijinului acordat de Mihai Stepanescu, seful Directiei Silvice Resita, Nicolae Basaraba, seful Ocolului Silvic Bozovici, Danila Suta, seful Ocolului Silvic Anina, Ion Tabugan, seful Ocolului Silvic Mehadia, si Ion Marisescu, seful Ocolului Silvic din Moldova Noua". Interesant de mentionat este faptul ca, din toate aceste grupuri de firme, atentia raportului a fost focalizata in special pe SC "Wivexim" SRL din Caransebes, firma care a exploatat de pe terenurile primariei si ale Ocolului Silvic Berzeasca o cantitate de masa lemnoasa mai mare decat cea licitata. "Cu toate ca actiunile ilegale au fost evidentiate de Curtea de Conturi din Caras-Severin, in cadrul unui control din perioada mai-iunie 2004, nu au fost dispuse masuri sanctionatorii, ca urmare a interventiei lui Ilie Mustacila, asociat al firmei mentionate, fost presedinte al Consiliului Judetean Caras-Severin, in prezent subprefect".

SCLAVI PE PLANTATIE. In alte situatii, taierile de material lemnos, unele realizate in conditii ilegale, au fost realizate de persoane neangajate cu forme legale de munca. Un alt exemplu vine sa confirme regula: SC "Mitocari Forest" SRL a intocmit contracte de munca doar pentru 60 de persoane, chiar daca foloseste 350. Asociatii firmei au fost avertizati atat de primarul comunei Bozovici, Aurel Micle, cat si de seful sucursalei Bozovici a Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca, Nicolae Negru, in legatura cu iminenta controalelor ce urmau sa fie efectuate la SC "Mitocari Forest" SRL, astfel incat actiunile de combatere a muncii la negru s-au dovedit, cel putin pana in prezent, inutile". Desi institutiile cu atributii in control au efectuat mai multe verificari in zonele silvice din Caras-Severin, pana la ora actuala nu au fost descoperite nereguli majore la societatile care beneficiaza de un "statut privilegiat".

NUMARATOAREA INVERSA. Statistic vorbind, asa cum rezulta si din coroborarea altor documente, in primele noua luni ale anului 2004, organele de control ale judetului Caras-Severin, in special Inspectoratul Teritorial pentru Regim Silvic si Cinegetic, au controlat circa 100 de agenti economici care se indeletnicesc cu exploatarea, transportul, comercializarea si prelucrarea primara a lemnului. Rezultatul a fost unul pe masura verificarilor: au fost aplicate amenzi contraventionale de exact... 94 de milioane de lei. Deci mai putin de un milion de lei pe cap de firma! Si ca sa nu fim foarte rai, va mai spunem ca din cele 100 de firme controlate doar trei firme au fost trimise in judecata pentru savarsirea de infractiuni la regimul silvic. Probabil, vorba celor care au intocmit raportul, ca cele trei societati comerciale nu au avut parte de acel binecunoscut "statut privilegiat".

EFICIENTA
Se pare ca cineva, acolo sus, s-a sesizat din oficiu. La sfarsitul lunii ianuarie a.c., doua echipe ale Comisariatului Regional al Garzii Financiare din Timis s-a deplasat la Caras-Severin. De mentionat este faptul ca, la activitatea de control, Garda Financiara Caras-Severin a fost exclusa din calcul. Fara a intra prea mult in detalii, mentionam faptul ca, in doi timpi si trei miscari, comisarii timiseni au reusit sa verifice doua firme, "Pamsa" SRL si "Mitocari" SRL, obligandu-le pe acestea sa vireze de urgenta la bugetul de stat peste doua miliarde de lei. Si asta, in afara de cate o amenda usturatoare de 50 de milioane de lei! Cu alte cuvinte, 100 de firme controlate de autoritatile carasene - un castig pentru bugetul de stat de 94 de milioane de lei. Doua firme controlate de comisarii banateni - un plus la buget de 2 miliarde.

TREABA FIECARUIA
"Refuz sa comentez de ce altii nu au reusit sa depisteze anumite nereguli. E treaba fiecaruia cum face actele de control. Noi ne-am sesizat in urma unor informatii primite din teren, ne-am deplasat la fata locului, intr-un control inopinat, si am descoperit lucruri interesante. Am verificat doar doua societati comerciale pana acum. Nu pot sa confirm faptul ca vor urma si alte verificari. Ramane sa vedem..."
Ionel Olari
seful Comisariatului Regional al Garzii Financiare Timis
×