x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Pagubitii SAFI, dusi cu zaharelul

Pagubitii SAFI, dusi cu zaharelul

24 Feb 2004   •   00:00

Recursul in anulare impotriva sentintei de achitare a lui George Danielescu, acuzat de folosirea cu rea-credinta a creditelor SAFI, a fost amanat.

Aproape 200 de depuna tori la SAFI au fost prezenti ieri la Inalta Curte de Casatie si Justitie, unde se judeca recursul in anulare promovat de procurorul general Ilie Botos impotriva sentintelor de achitare a lui George Danielescu. Judecata a fost amanata pentru data de 10 mai, deoarece judeca torii instantei supreme au constatat ca 100 dintre pagubitii constituiti in parti civile nu au fost citati corect, iar procesul nu poate continua in absenta lor. Pagubitii SAFI au cerut ca judecarea recursului in anulare sa inceapa chiar si in aceste conditii, deoarece multi dintre cei absenti si-au schimbat domiciliul, au plecat din tara sau pur si simplu au murit. De asemenea, pagubitii au cerut ca Parchetul General sa actualizeze valoarea prejudiciului total, evaluat in rechizitoriu la doar 9 miliarde de lei, in timp ce ei afirma ca valoarea actuala a pagubei se ridica la peste 13 miliarde de lei. Pagubitii mai vor sa fie informati cu privire la sursele din care vor fi platiti acesti bani.

George Danielescu a fost trimis in judecata la 28 iulie 1998. El era acuzat ca, intre decembrie 1993 si martie 1996, a folosit, cu rea-credinta, creditele societatilor SAFI SA si SAFI Invest, in valoare totala de 167.083.101.673, aducand astfel celor 2.423 de investitori o paguba de 9,863 miliarde de lei. Procesul a inceput, in prima instanta, la Judecatoria Sectorului 5. S-a incheiat la 25 noiembrie 2002, o data cu recursul judecat la Curtea de Apel Bucuresti, unde Danielescu a fost gasit nevinovat pentru toate capetele de acuzare. Dupa achitare, instanta l-a scapat pe inculpat si de plata despagubirilor datorate investitorilor SAFI.

"Pe banii nostri au ajuns la putere"
La iesirea din sala de judecata, multi dintre investitorii prezenti au acuzat justitia ca l-a favorizat pe Danielescu, de-a lungul intregului proces. "Ne-au furat ca in codru si pe banii nostri au ajuns la putere. Politicienii au fost singurii care au profitat si au castigat de pe urma tuturor jocurilor piramidale, de la Caritas pana la FNI. Danielescu a fost ministru, Catarama, senator si multi altii ca astia. S-au imbogatit din banii nostri, iar acum, justitia ii scoate basma curata", s-a plans Silvia Georgescu, unul dintre pagubiti.
VASILE SURCEL

×
Subiecte în articol: observator safi