x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Pământul a intrat azi în faliment ecologic Omenirea a epuizat în doar opt luni resursele generate de planetă pentru tot anul

Pământul a intrat azi în faliment ecologic Omenirea a epuizat în doar opt luni resursele generate de planetă pentru tot anul

de Vali Blanaru    |    20 Aug 2013   •   18:16
Pământul a intrat azi în faliment ecologic Omenirea a epuizat în doar opt luni resursele generate de planetă pentru tot anul
Sursa foto: ABIR ABDULLAH/EPA/Intact Images

Populaţia Pământului a epuizat ieri, după doar opt luni de la începutul anului, toate resursele naturale pe care planeta le poate genera în 2013! Organizaţia ecologistă WWF a marcat această zi drept “Earth Overshoot Day” şi avertizează că acest proces de consum excesiv, din ce în ce mai accelerat de la un an la altul, va fi resimţit din plin de generaţiile viitoare. |n 1980, “Overshoot Day” a fost pe 8 noiembrie, în 2000 a fost pe 8 octobrie iar în 2009 pe 7 septembrie.
„Dacă anul trecut pe 22 august ajungeam la capacitatea de susţinere a planetei noastre, anul asta atingem această limită cu 2 zile mai devreme. |n loc să ne schimbăm atitudinea, apăsăm pedala de acceleraţie. Ne comportăm ca multe companii mari care accesează credite uriaşe şi care, atunci când îşi văd executorii la poarta sediului, apelează la alţi creditori. Din păcate, în cazul de faţă, executorii au pus piciorul în prag”, a declarat Magor Csibi, directorul WWF-România.

Avem nevoie de o planetă şi jumătate!!!
Epuizarea stocurilor şi acumularea de deşeuri şi emisii, în special cele de dioxid de carbon, pot continua pe o durată limitată până când ecosistemele încep să se degradeze şi, în final, să colapseze, potrivit rezultatelor raportului Planeta Vie realizat de WWF împreună cu în parteneriat cu Global Footprint Network. Impactul consumului excesiv se vede deja, în diverse fenomene: lipsa apei, deşertificarea, eroziunea solului, scăderea productivităţii solurilor, defrişările şi fenomenele negative cauzate de dispariţia pădurilor, dispariţia speciilor, colapsul unor stocuri de peşte şi schimbările climatice.
|n acest moment, din cauza consumului excesiv avem nevoie de o planetă şi jumătate pentru susţinerea traiului nostru, iar în acest ritm vor avea nevoie de două planete până la sfârşitul secolului.
Explozia demografică şi de consumul mare din ţările dezvoltate sunt principalele responsabile de această situaţie. Creşterea nivelului de consum pe cap de locuitor în ţările dezvoltate şi în cele în curs de dezvoltare lasă un volum mai mic de resurse pentru ceilalţi. Previziunile ONU pentru anul 2050 plasează evoluţia demografică în jurul mediei de 10 miliarde de locuitori ai planetei, ceea ce înseamnă că “lotul” de pământ la care avem dreptul se micşorează, de la an la an, iar acest lucru poate duce la adevărate războaie.



Dezvoltare haotică în România
România are o amprentă ecologică medie de 2,7 hectare pe cap de locuitor – ceea ce înseamnă că fiecare dintre locuitorii României utilizează, în medie, 2,7 hectare din suprafaţa globului pentru resurse de hrană, combustibil, materiale de îmbrăcăminte şi construcţii. Dar planeta nu ne poate oferi decât 1,8 hectare de teren şi apă. Deşi impactul nostru asupra naturii se situează sub nivelul ţărilor mai dezvoltate, în România consumul de resurse naturale şi stilul de viaţă depăşesc capacitatea de suport a ecosistemelor naturale.
Cauza este dezvoltarea haotică în domeniului construcţiilor din ultimele decenii, dar şi exploatarea resurselor: extracţia mineralelor, transportul, conversia spaţiilor verzi, extinderea construcţiilor, inclusiv în arii protejate, defrişările.
n general, în ciuda veniturilor mult mai mici comparativ cu cele de la nivel european, în România consumul de resurse şi cantitatea de deşeuri generate sunt mari, situându-se peste capacitatea de regenerare naturală a mediului înconjurător.
În ceea ce priveşte amprenta asupra apei, vorbim, în momentul de faţă, de o criză moderată de apă, prezentă în anumite perioade ale anului, ceea ce indică necesitatea unor măsuri de economisire a apei şi de folosire mai eficientă a resurselor.
Cu alte cuvinte, şi în România consumăm resursele pe care ar trebui să le moştenească viitoarele generaţii de oameni. Pe măsură ce clima se încălzeşte, resursele de peşte se micşorează, pădurile sunt distruse şi biodiversitatea intră în declin, ne confruntăm cu o critică lipsă de resurse. Acumulăm, astfel, o datorie ecologică aflată în continuă creştere. 

Click oentru a citi Living Planet Report 2012 - format PDF


×