x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Panică la Tîrgu-Mureş. Zeci de locuitori au sunat la 112 din cauza unor scăpări de gaze la o supapă de lângă oraş

Panică la Tîrgu-Mureş. Zeci de locuitori au sunat la 112 din cauza unor scăpări de gaze la o supapă de lângă oraş

de Raluca Cret    |    21 Ian 2013   •   14:02
Panică la Tîrgu-Mureş. Zeci de locuitori au sunat la 112 din cauza unor scăpări de gaze la o supapă de lângă oraş

Alarma s-a dat puţin după ora 10, când locuitorii din Sângoergiu de Mureş, localitate limitrofă municipiului Tîrgu-Mureş au sesizat ISU cu privire la prezenţa unui miros puternic de gaz. La scurt timp, gazul a ajuns şi la Tîrgu-Mureş, iar apelurile au înroşit linia 112. O echipă ISU s-a deplasat în comuna Sângeorgiu de Mureş, unde a descoperit că o supapă de pe o conductă Transgaz s-a deschis şi a permis eliberarea în aer a unei cantităţi importante de gaz şi mercaptan timp de aproximativ 40 de minute. Situaţia s-a remediat după ce supapa a fost închisă, iar oficialii au declarat că sănătatea locuitorilor nu a fost în pericol. „Această deschidere a fost un accident, supapa a funcţionat normal, reducând presiunea din conductă. Aceasta nu este prima deschidere, locuitorii au spus că acest lucru s-a întâmplat de mai multe ori, şi se datorează unor manevre care se execută în sistem. Noi nu putem fi de acord ca orice manevră care se efectuează în sistem să nu fie controlată pe întreg parcursul conductelor. Cei mai expuşi sunt locuitorii din zonă, iar primăria ar trebui să se gândească foarte serios la ce a însemnat autorizaţie de construcţie,” a declarat prefectul judeţului Mureş, Corneliu Grosu.

Locuitorii au scăpat uşor, spun cei de la ISU, pentru că, în alte condiţii, ar fi putut apărea risc de explozie. „Exista pericolul dacă, din cauza condiţiilor meteo, s-ar fi format o pernă de gaze şi ea ar fi fost transportată de curenţii de aer. În contact cu o sursă de aprindere putea să existe o problemă”, a declarat şeful ISU „Horea” Mureş, col. Dorin Oltean.

Totuşi, panica s-a instalat în tot oraşul, şi mai mulţi locuitori au acuzat stări de greaţă din cauza mirosului. „La serviciul UPU nu a ajuns nicio persoană afectată de gaze, însă colegii de la 112 mi-au spus că mai mulţi locuitori au sunat să sesizeze problema, s-au interesat despre ce se întâmplă şi au acuzat stări de rău, de greaţă”, a susţinut coordonatorul SMURD Mureş, dr. Cristian Boeriu.

Prezenţi la faţa locului, reprezentanţii Transgaz nu au dorit să facă declaraţii. Garda de Mediu a demarat o anchetă în acest caz, în urma căreia va stabili eventualele sancţiuni.

×
Subiecte în articol: scapari gaze targu-mures locuitori supapa oras