x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Papa Francisc, rugăciune pentru omenire: „Tu, Doamne, nu ne lăsa în voia furtunii. Repetă din nou: «Nu vă temeți»”

Papa Francisc, rugăciune pentru omenire: „Tu, Doamne, nu ne lăsa în voia furtunii. Repetă din nou: «Nu vă temeți»”

28 Mar 2020   •   09:46
Papa Francisc, rugăciune pentru omenire:  „Tu, Doamne, nu ne lăsa în voia furtunii. Repetă din nou: «Nu vă temeți»”
Sursa foto: vatican.va

Papa Francisc s-a rugat singur vineri seară, în Piața Sf Petru care era goală, pentru omenire.

Momentul a fost difuzat online. Suveranul pontif a rostit o predică specială adresată „Oraşului (Roma) şi Lumii" („Urbi et Orbi"), în contextul pandemiei de COVID-19. În mod normal, mesajul „Urbi et Orbi" este rostit doar de Crăciun şi de Paşti.

„«După ce s-a înserat» (Mc 4,35). Cu aceste cuvinte începe Evanghelia pe care am ascultat-o. De săptămâni întregi pare că s-a aşternut seara. Neguri dense s-au îngrămădit deasupra pieţelor noastre, deasupra străzilor şi oraşelor noastre; au pus stăpânire pe vieţile noastre întrerupând totul cu o tăcere asurzitoare şi cu un gol dezolator, care paralizează totul la trecerea sa: acest lucru se simte în aer, se observă în gesturi, se citește în priviri. Ne-am trezit înfricoșați și rătăciți. Asemenea discipolilor din Evanghelie am fost luați prin suprindere de o furtună neașteptată și furioasă. Ne-am dat seama că suntem în aceeași barcă, toți fragili și dezorientați, dar în acelaşi timp importanţi şi necesari, chemaţi cu toţii să rămânem împreună, având toţi nevoie să ne aducem mângâiere unii altora. Pe această barcă… suntem cu toţii. Asemenea acelor discipoli care vorbesc într-un glas şi spun înfricoşaţi: «Pierim» (v. 38), şi noi ne-am dat seama că nu putem merge înainte fiecare pe cont propriu, ci numai împreună.

Ne regăsim cu uşurinţă în această relatare. Ceea ce ni se pare greu de înţeles este atitudinea lui Isus. În timp ce discipolii sunt în mod firesc alarmaţi şi disperaţi, El stă la pupă, în acea parte a bărcii care se scufundă prima. Şi ce face? În ciuda clătinării puternice a bărcii, doarme liniştit, încrezător în Tatăl ceresc – este singura dată în care în Evanghelie îl vedem pe Isus că doarme –. Apoi, când este trezit, după ce a potolit vântul şi apele, li se adresează discipolilor cu un ton mustrător: «De ce sunteţi fricoşi? Încă nu aveţi credinţă?» (v. 40).”

 

Citește aici predica integrală a Papei Francisc

Sursa Vatican.va

 

×
Subiecte în articol: Papa Francisc urbi et orbi