x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Papa Francisc îndeamnă ca relaţiile dintre catolici şi ortodocşi să se inspire din iubire fraternă

Papa Francisc îndeamnă ca relaţiile dintre catolici şi ortodocşi să se inspire din iubire fraternă

06 Dec 2015   •   16:37
Papa Francisc îndeamnă ca relaţiile dintre catolici şi ortodocşi să se inspire din iubire fraternă

Papa Francisc a îndemnat duminică, înaintea începerii Jubileului Milostivirii, ca relaţiile dintre catolici şi ortodocşi să se inspire mereu din respect, iubire, iertare şi coexistenţă frăţească, informează EFE.

  "Mâine are loc a 50-a aniversare a unui eveniment memorabil pentru relaţiile dintre catolici şi ortodocşi. La 7 decembrie 1965, în ajunul încheierii Conciliului Vatican II, cu o Declaraţie comună a papei Paul al VI-lea şi a patriarhului ecumenic Atenagoras, erau şterse din memorie sentinţele de excomunicare trimise între Biserica Romei şi cea a Constantinopolului în 1054", a amintit papa.

"Este cu adevărat providenţial faptul că acest gest istoric de reconciliere, care a creat condiţiile pentru un nou dialog între ortodocşi şi catolici în iubire şi adevăr, este amintit chiar înainte de începerea Jubileului Milostivirii. Nu există cale autentică spre unitate fără a cere iertare lui Dumnezeu şi între noi pentru păcatul dezbinării între creştini', a spus papa la rugăciunea 'Angelus', în faţa a mii de credincioşi în Piaţa Sf. Petru.

"Să-l amintim în rugăciunea noastră pe dragul patriarh ecumenic Bartolomeu şi pe ceilalţi Întâistătători ai Bisericilor Ortodoxe şi să-i cerem Domnului ca relaţiile dintre catolici şi ortodocşi să fie mereu inspirate de iubire fraternă", a concluzionat el, conform Radio Vatican.

Dacă relaţiile Romei cu acest patriarh sunt foarte strânse, apropierea este mai dificilă cu celelalte Biserici, în special cu cea mai numeroasă, Biserica Ortodoxă Rusă, comentează AFP.

Spre deosebire de protestanţi, ortodocşii au puţine diferenţe doctrinare faţă de catolicism, şi papii de după Vatican II şi-au afirmat dorinţa arzătoare de a depăşi schisma şi a restabili unitatea. Marea schismă între Roma şi Constantinopol datează din 1054.

La 8 decembrie va începe Jubileul extraordinar al Milostivirii, un An Sfânt care are o semnificaţie specială pentru că se sărbătoreşte la 50 de ani de la încheierea Conciliului Vatican II (1962-1965).

×
Subiecte în articol: papa francisc