x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Papa Francisc, o vizită istorică în România

Papa Francisc, o vizită istorică în România

de Valentin Gros    |    03 Iun 2019   •   06:51
Papa Francisc, o vizită istorică în România

Vizita apostolică a Papei Francisc a lăsat în România urme istorice, de la beatificarea celor şapte episcopi martiri greco-catolici, până la participarea impresionantă a sute de mii de credincioşi, veniţi la ceremoniile de la Blaj şi Şumuleu Ciuc. Timp de trei zile, Suveranul Pontif s-a întâlnit cu credincioşii din cele trei regiuni istorice ale României, transmitând prin mesajele sale îndemnul de ”a merge împreună” şi de a crede în ”bucuria mântuirii”.
 

 

Pelerinajul Papei a avut ca punct culminant ceremonialul religios susţinut pe Câmpia Libertăţii de la Blaj, în faţa a 100.000 de participanţi. Cu această ocazie, au fost beatificaţi episcopii greco-catolici martiri din perioada comunistă Valeriu Traian Frențiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu şi cardinalul Iuliu Hossu.

"Aici, la Blaj, pământ de martiriu, de libertate şi milostivire, vă aduc omagiul meu vouă, fii ai Bisericii Greco-Catolice care, de trei secole, daţi mărturie, cu ardoare apostolică, despre credinţa voastră", a spus Suveranul Pontif.

Tot la Blaj, Papa Francisc a avut o întâlnire cu credincioşii romi, la biserica din cartierul "Barbu Lăutaru", construită în doar trei luni şi sfinţită în urmă cu două săptămâni. Ea poartă hramul Sfântul Apostol Andrei şi Fericitul Episcop Ioan Suciu.

Andrei şi Petru, pescari de oameni

În Bucureşti, la Patriarhie şi la Catedrala Naţională, Papa Francisc a fost întâmpinat de Patriarhul Daniel, dar şi de mii de credincioşi.

"Aş dori să-mi exprim mulţumirea şi emoţia pentru că mă aflu în acest templu sfânt care ne adună în unitate. Iisus i-a chemat pe fraţii Andrei şi Petru să-şi părăsească mrejele ca să devină împreună pescari de oameni. Chemarea proprie nu este completă dacă lipseşte chemarea fratelui", a spus Papa Francisc, la Catedrala Naţională.

La Mitropolie, Suveranul Pontif i-a oferit Patriarhului Daniel volumul "Codex Pauli", editat cu ocazia împlinirii a două mii de ani de la naşterea Sfântului Pavel, precum şi o medalie jubiliară. La rândul său, Patriarhul Daniel i-a oferit Suveranului Pontif o icoană mozaic cu Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul României, două medalii, o reprezentare în sticlă a Palatului Patriarhal, şi mai multe cărţi.

100.000 de pelerini la Şumuleu Ciuc

O participare la fel de numeroasă a fost şi la Şumuleu Ciuc, unde ploaia deasă nu i-a oprit pe credincioşi să vină şi să îşi mărturisească credinţa.

La Sanctuarul Marian din localitate, pelerini catolici, ortodocși și protestanți din toată ţara, care au vrut să fie alături de Papa Francisc, au venit pe la ora 6 dimineaţa. În ciuda ploii puternice, cei 100.000 de pelerini au urcat pe muntele Ciuc, unde a fost amenajat altarul de rugăciune cu Statuia Fecioarei Maria. Ploaia a durat peste trei ore, oprindu-se când a venit Papa Francisc.

Borna 4.500 către Santiago de Compostela

La Iaşi, Papa a fost primit de zeci de mii de credincioşi. A binecuvântat o bornă amplasată în Piaţa Culturii, cu însemnele Camino de Santiago, marcând distanţa de 4.500 de kilometri până la Santiago de Compostela. Borna va fi punct de pornire pentru pelerinii care vor merge în localitatea din Spania, unde se află mormântul Apostolului Iacob cel Mare.

 

Speranţa care dăinuie în poporul român

"E o amintire vie faptul că în poporul vostru dăinuie şi pulsează un puternic sentiment de speranţă, în ciuda condiţiilor care o pot umbri sau care caută să o stingă. Privind la Maria şi la multe chipuri materne, să simţim mai profund şi să lărgim spaţiul speranţei, care dă naştere viitorului. Să o spunem cu tărie: în lumea de lângă noi există spaţiu pentru speranţă. De aceea, Maria merge şi ne invită să mergem împreună",

Papa Francisc.

 

"Sunt recunoscător Prea Fericirii Sale, Patriarhul Daniel, Sfântului Sinod, Clerului şi credincioşilor Bisericii Ortodoxe din România, care m-au primit în spirit fratern! Domnul să binecuvânteze această străveche şi distinsă Biserică şi s-o susţină în misiunea ei"

Papa Francisc

×
Subiecte în articol: Papa Francisc