x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Parcul Duca, "pândit" de excavatoare

Parcul Duca, "pândit" de excavatoare

de Monica Andrei Capatos    |    03 Mai 2010   •   00:00
Parcul Duca, "pândit" de excavatoare
Sursa foto: Jurnalul Foto/

Parcul Duca, cunoscut şi sub numele de Parcul Inginerilor, amenajat în zona Gării de Nord a Capitalei, este din nou în pericol. Zona verde este pregătită încet, încet pentru defrişare, cei care au intrat în posesia terenului, SC FINANCIAL SOLUTIONS INVESTMENT SRL, organizând deja şantierul.

Copacii au fost împrejmuiţi, iar utilajele aduse pe spaţiul verde au fost puse în funcţiune în special seara pentru a nu fi împiedicaţi de vreun inspector sau poliţist comunitar. În urma sesizărilor făcute de cetăţenii din imediata vecinătate, inspectorii Primăriei Sectorului 1 au mers pe teren şi au verificat actele pe baza cărora firma mai sus amintită a demarat lucrările în vederea construirii unui ansamblu de locuinţe.

CELE DOUĂ AUTORIZAŢII DE CONSTRUIRE NU MAI SUNT VALABILE, TĂIEREA COPACILOR FIIND ILEGALĂ
Pe terenul respectiv au fost emise două autorizaţii de construire, în 2007, respectiv 2009. Numai că, în această perioadă, nimeni nu s-a atins pe parc, aşa că actele respective nu mai sunt de actualitate. "Autorizaţiile de construire şi-au pierdut valabilitatea, drept pentru care nu mai puteţi executa nici un fel de lucrări până la obţinerea altor avize", cam aşa suna nota transmisă societăţii FINANCIAL SOLUTIONS INVESTMENT SRL de inspectorii Primăriei Sectorului 1 la data de 31.03.2010.

De atunci şi până acum, aproape în fiecare seară mai apare câte un muncitor sau câte un excavator care prestează la ceas de seară. Poate cei mai afectaţi de aceste lucrări sunt oamenii care locuiesc în imediata apropiere a Parcului Duca. "Tot timpul trebuie să ieşim din case pentru a ne apăra parcul. Au săpat iar, a venit Poliţia Comunitară, dar nu s-a luat nici o măsură. Vreau să vă spun că există un dosar penal nr. 249/P/2008. Am primit şi răspunsul de la DNA în care se precizează că se efectuează actele premergătoare urmăririi penale", ne-a declarat Emilia Gheaţă.

Trebuie precizat faptul că, pentru a construi ansamblul de locuinţe, SC FINANCIAL SOLUTIONS INVESTMENT SRL a obţinut pe 12.11. 2009 o autorizaţie de deviere a reţelelor de termoficare care se aflau sub parc. Actul a fost semnat din partea municipalităţii de Victor Iovici, viceprimarul Capitalei, cel care i-a ţinut locul primarului general pe perioada campaniei electorale. Aceste şanţuri care se fac în jurul parcului sunt fix pentru acest lucru.

Jurnalul Naţional a publicat despre acest caz o serie de materiale care au scos la iveală povestea incredibilă a celor 3.600 de metri pătraţi de spaţiu verde de pe Bulevardul Duca şi Calea Griviţei.

Prin Dispoziţia nr. 6 din 2001, semnată de primarul de atunci, Traian Băsescu, parcul a fost retrocedat lui Andre Henry Rismont şi Soniei Gesy Pereanu prin mandatar avocat Lucia Cherecheş, în condiţiile în care Sentinţa civilă nr. 741 de la 01.11.2000 a Tribunalului Bucureşti nu a recunoscut calitatea de proprietari şi de moştenitori a celor menţionaţi mai sus. În spatele revendicatorilor se afla la momentul respectiv o bătrână, internată într-un ospiciu în Franţa.

Aflată sub tutela statului francez, multe dintre semnăturile ei au fost controversate, mai ales că nu semănau. Femeia a decedat, iar averea ei, care ar fi trebuit teoretic administrată de statul francez, a ajuns pe alte mâini.

Pentru că trebuia să se piardă urma afacerii, parcul a fost vândut la 10.03.2005 de Andre Henry Rismont şi Sonia Gesy Pavlovici, văduvă Pereanu, Societăţii Proiect Bucureşti SA. Nouă luni mai târziu, terenul este dat firmei Metropolis Real Estate Developers SRL, ulterior ajungând în proprietatea SC FINANCIAL SOLUTIONS INVESTMENT SRL.

×