x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Parcul Naţional Munţii Rodnei - Drum ilegal spre caprele negre

Parcul Naţional Munţii Rodnei - Drum ilegal spre caprele negre

de Alexandru Nastase    |    22 Oct 2008   •   00:00
Parcul Naţional Munţii Rodnei - Drum ilegal spre caprele negre

După "drumul lui Băsescu", din Parcul Naţional Retezat, o altă rezervaţie naturală din România cade victimă constructorilor de drumuri fără autorizaţie: Parcul Naţional Munţii Rodnei. Spre deosebire de Retezat, unde frenezia imobiliară a dus la transformarea unui drum forestier în drum naţional, în Munţii Rodnei braconierii sunt cei care au construit două drumuri ilegale. Unul dintre ele, de 2,5 kilometri, taie în două zona de cercetare ştiinţifică a Rezervaţiei, unde, teoretic, orice activitate este interzisă. Pare greu de crezut, dar aceasta este soluţia la care vânătorii ilegali au apelat pentru a ajunge cât mai aproape de caprele negre, va­loroase trofee vânătoreşti. Distrugerea a fost semnalată săptă­mâna trecută, directorul Administraţiei Parcului Naţional Munţii Rodnei, Doina Jeuca, fiind de părere că lucrările ar fi putut fi executate în decurs de cinci-şapte zile, cu ajutorul unui buldozer. IPJ Maramureş a înaintat Parchetului de pe lângă Tribunalul Judeţean un dosar penal privitor la distru­ge­rile din Parcul Naţional, iar subprefectul Ştefan Gonczi a cerut anchetatorilor să nu "îngroape" cazul în care sunt suspectaţi şi edilii comunei Romuli. Parcul Naţio­nal Munţii Rodnei adăpos­teş­te 140 de capre negre, una dintre cele mai nume­roase populaţii de astfel de mamifere din ţară.

Potrivit directoarei Administraţiei Parcului Naţional, Doina Jeuca, e posibil ca cele două drumuri să fi fost construite de braconieri, în încercarea de a ajunge cât mai aproape de caprele negre. Autorităţile locale sunt, de asemenea, bănuite.

În urmă cu o săptămână, Administraţia Parcului anunţa că populaţia de capre negre din rezervaţie a atins maximul ultimilor patru ani: 170 de exemplare. Vestea cea bună nu a durat prea mult. La câteva zile după această ştire, conducerea Parcului Naţional anunţa cu îngrijorare că în Munţii Rodnei s-au descoperit două drumuri ilegale, fără nici un aviz, cel mai probabil realizate cu ajutorul unui buldozer. Unul dintre drumuri trece chiar prin zona de cercetare ştiinţifică a Rezervaţiei, suprafaţă strict protejată în care este interzisă orice activitate, cu atât mai puţin realizarea unui drum de acces. Potrivit directoarei Administraţiei Parcului Naţional, Doina Jeuca, “cel mai probabil cele două drumuri au fost făcute de braconieri, în încercarea de a ajunge mai repede şi mai uşor la locurile unde trăiesc caprele negre”. Cinci-şapte zile, de atât ar fi fost nevoie pentru realizarea celor două drumuri, dintre care unul are 2,5 kilometri.

 
“NU ÎNGROPAŢI CAZUL!”
Garda de Mediu Maramureş s-a sesizat imediat şi a început o anchetă. Concluziile au fost trimise Inspectoratului Judeţean de Poliţie Maramureş, care a înaintat ieri Parchetului de pe lângă Tribunalul Judeţean un dosar penal privitor la distrugerile din Parcul Naţional Munţii Rodnei. Suspectaţi sunt şi edilii comunei Romuli, care administrează 368 de ha din Parc însă aceştia neagă totul. Autorităţile locale se disculpă spunând că alocă 30 de mii de lei anual pentru pază, din bugetul comunei.  Subprefectul Ştefan Gonczi a cerut anchetatorilor să nu “îngroape” cazul. Comisarul-şef al Gărzii de Mediu Maramureş, Claudia Simion, a declarat că instituţia pe care o conduce a fost informată că în perimetrul rezervaţiei ştiinţifice din Parcul Naţional Munţii Rodnei se execută “lucrări îndoielnice” şi a trimis echipe în control, iar în urma verificării “s-a constatat executarea unui drum în perimetrul rezervaţiei de cercetare ştiinţifice de 2,5 kilometri şi a unui alt drum în exteriorul zonei de protecţie specială”.

×
Subiecte în articol: verde! national munţii rodnei