x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Parcul Naţional Munţii Rodnei: se caută “drumarii”

Parcul Naţional Munţii Rodnei: se caută “drumarii”

de Vasile Dale    |    23 Oct 2008   •   00:00
Parcul Naţional Munţii Rodnei: se caută “drumarii”

Autorităţile din judeţele Maramureş şiBistriţa-Năsăud sunt pe urmele celor care au construit cele două drumuri ilegale în Parcul Naţional Munţii Rodnei.

Biroul de presă al IJP Maramureşa transmis lămuriri în ceea ce priveşte ancheta. “În urma investigaţiilor efectuate, poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor Maramureş au constatat că reprezentanţi ai administraţiei publice locale din Primăria Romuli, judeţul Bistriţa-Năsăud, sunt suspectaţi de comiterea unei infracţiuni la regimul ariilor protejate.

Se pare că aceştia au dispus amenajarea a două drumuri de acces în Parcul Naţional Munţii Rodnei, în lungime totală de 2,5 km, fără să deţină autorizaţie de mediu şi avize de la Administraţia Parcului Naţional Munţii Rodnei. Poliţiştii continuă cercetările pentru documentarea întregii activităţi infracţionale ale suspecţilor, identificării tuturor persoanelor implicate şi tragerea la răspundere a acestora sub aspectul comiterii infracţiunii de desfăşurare de activităţi în perimetrele ariilor naturale protejate sau în vecinătatea acestora, care pot să genereze un impact negativ semnificativ asupra speciilor sălbatice şi habitatelor naturale pentru care au fost desemnate în lipsa actelor de reglementare specifice”, se arată în comunicat.

 
“NU VOI RĂMĂNE INDIFERENT”
Ioan Moniţa, primarul comunei bistriţene Romuli, a declarat că habar nu are despre acuzele care îi sunt aduse şi că nu va lăsa ca imaginea instituţiei pe care o conduce să fie terfelită în noroi. “O să îi acţionăm în instanţă pe toţi cei care ne aduc acuze, pentru că suntem o instituţie publică şi nu putem să nu luăm atitudine. Săptămâna care a trecut a venit la noi la primărie un ofiţer de la IJP Maramureş, însoţit de un reprezentant de la Parcul Naţional şi de la Garda de Mediu Maramureş. Ne-au spus că s-ar fi făcut ceva lucrări neautorizate în zona de rezervaţie. Eu le-am spus că nu avem cunoştinţă de aşa ceva şi că noi nu am dat nici un aviz. Nu înţeleg cum ne pot acuza pe noi, când acele lucrări sunt undeva la 25 km distanţă de comuna noastră. Mai mult, nu vrem să avem de-a face cu borşenii. Am avut experienţe neplăcute cu ei când s-a făcut retrocedarea păşunii. Atunci, vreo 300 de borşeni ne-au ameninţat că ne taie capetele dacă intrăm pe terenul lor. Şi să ştiţi că astfel de ameninţări sunt şi acum. Este adevărat că terenul pe care spun poliţiştii că s-au făcut lucrări neautorizate este trecut în Cartea Funciară a comunei Romuli. Avem numai obligaţii şi nu putem face nimic cu el, că este protejat”, a declarat primarul acuzat.

×
Subiecte în articol: verde!