x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Parcurile Plumbuita si Verdi au proprietari

Parcurile Plumbuita si Verdi au proprietari

de Monica C. Andrei    |    09 Feb 2006   •   00:00
Parcurile Plumbuita si Verdi au proprietari

Unii edili din Capitala au semnat dis-pozitii de punere in posesie a par-curilor revendicate, iar altii au fost pusi in fata faptului implinit. Cel mai afectat este Sectorul 2 al Capitalei, unde parcurile Verdi si Plumbuita au deja proprietari. Ultimul dosar depus este pentru Parcul Circului.

Retrocedarea parcurilor din Bucuresti nu este o noutate pentru edilii sectoarelor. Unii chiar au semnat dispozitia de punere in posesie, iar altii au fost pusi in fata faptului implinit. Cel mai afectat este Sectorul 2 al Capitalei, unde au fost retrocedate hectare din Parcurile Verdi si Plumbuita, ultimul dosar fiind depus pentru Parcul Circului.

Sute de cereri depuse in baza Legii 247, privind redobandirea dreptului de proprietate, au fost depuse la primariile de sector. Autoritatile locale se bat cu pumnii in piept si promit ca nu vor da parcurile, insa procesul de retrocedare a inceput.

Pentru moment, Sectorul 2 este cel mai afectat de legislatia in vigoare. In Parcul Verdi au fost restituiti, fie prin sentinte judecatoresti, fie prin dispozitii de primar general, 45.952 de metri patrati. Nici Manastirea Plumbuita si parcul cu acelasi nume n-au scapat, in 2002 fiind retrocedati 37.000 de metri patrati.

Pe lista spatiilor verzi care urmeaza a avea proprietari a fost trecut si Parcul Circului. Interesant este ca persoanele care cer terenul au pretentia sa primeasca mai mult decat suprafata totala a parcului. Astfel, ei revendica 189.000 de metri patrati, iar terenul pe care se intinde Parcul Circului este de 174.788 mp, incluzand si luciul apei, si constructiile din zona. "Nu sunt de acord cu prevederile Legii 247. Am comunicat si Prefecturii sa gaseasca alte solutii, poate sa apeleze si la Fondul Solidaritatea. Ar fi o calamitate daca s-ar retroceda spatiile verzi ale orasului", a spus Neculai Ontanu, edilul Sectorului 2.

PROCES. Situatia nu este roz nici la Sectorul 3, unde, asa cum am publicat si ieri, o parte din Parcul IOR a fost revendicata. Mai mult, primarul general, Adriean Videanu, a semnat recent punerea in posesie a 12,1 hectare din parc, desi s-a pronuntat impotriva acestei practici. "In privinta Parcului IOR, am convenit cu primarul Sectorului 3, Liviu Negoita, sa atace in instanta aceasta decizie in calitate de administrator al domeniului public. Legea 213 a patrimoniului nu defineste foarte clar ce este domeniul public si privat al Primariei Capitalei", a spus edilul-sef.

Primarul general a anuntat ca le-a cerut juristilor Primariei sa faca propuneri pentru modificarea legislatiei in domeniu. El a respins situatia creata de lege prin care autoritatile locale sunt obligate sa restituie suprafete mari de teren din parcurile Capitalei.

Pe de alta parte, Ludovic Orban, viceprimar general al Capitalei si presedintele Comisiei de aplicare a Legii 10, ne-a declarat ca nu se va restitui in natura ceea ce face parte din domeniul public, sustinand ca acest lucru este bine definit de lege. "Domeniul public a fost stabilit de Legea 213, aici fiind incluse parcurile, pietele, cimitirele, terenurile strabatute de conducte, spatiile dintre blocuri. Comisia nu va restitui nici un parc", a spus Orban. Referitor la Parcul IOR, viceprimarul general a declarat ca portiunea retrocedata nu facea parte din parc, fiind trecuta in Planul Urbanistic ca zona pentru locuinte. Celelalte zone verzi au fost obtinute de proprietari in instanta.

LA INSTANTA
"In privinta Parcului IOR, am convenit cu primarul Sectorului 3, Liviu Negoita, sa atace in instanta aceasta decizie in calitate de administrator al domeniului public. Legea 213 a patrimoniului nu defineste foarte clar ce este domeniul public si privat al Primariei Capitalei"
Adriean Videanu
primarul Capitalei

×
Subiecte în articol: observator parcul